ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ιδιωτικοποιήσεις και ... «λαϊκός καπιταλισμός»

ΚΑΪΡΟ.--

Την πρόθεσή της να διαθέσει μετοχές κρατικών επιχειρήσεων στους «οικονομικά αδύνατους» διά μέσου της διανομής «κουπονιών» ανακοίνωσε, χτες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, προκαλώντας κύμα επικρίσεων. Επισήμως, στόχος του προγράμματος είναι «η επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας». Ή όπως δήλωνε ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του Προέδρου Μουμπάρακ, πιθανότερος διάδοχός του και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, «πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης δημιουργικών τρόπων επέκτασης λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων». Η συνταγή του «λαϊκού καπιταλισμού» που κάνει τους εργαζόμενους συνενόχους στη διαχείριση που ελέγχει πλήρως το κεφάλαιο, είτε ως συλλογικός καπιταλιστής είτε ως μεμονωμένοι κεφαλαιοκράτες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα διανεμηθούν μετοχές 155 κρατικών επιχειρήσεων. Σε αυτές η κυβέρνηση θα διατηρήσει από το 30% μέχρι το 67% των μετοχών, ανάλογα με την «εθνική σημασία» που αποδίδεται στη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν, ουσιαστικά, υπό κρατικό έλεγχο φαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα είναι όσες σχετίζονται με την επεξεργασία ζάχαρης, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι κατασκευαστικές και οι φαρμακοβιομηχανίες. Οι κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι λίγοι μεγαλοεπενδυτές που θα μπορούν ό,τι ώρα θέλουν να πάρουν τις λίγες μετοχές των πολλών μικρών, που επιχειρείται να τραβηχτούν στο εγχείρημα με την αυταπάτη ότι γίνονται ...ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο, το 19,6% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με 20%. Παλαιότερες απόπειρες ιδιωτικοποίησης δεν προχώρησαν τόσο καλά. Η τελευταία αφορούσε στην Τράπεζα της Αλεξάνδρειας που πουλήθηκε έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Το 2007 απέτυχε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας του Καΐρου, καθώς κατατέθηκαν πενιχρές προσφορές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Υπέρ της εθνικής κάθαρσης και για την κουρδική κοινότητα τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Βετζντί Γκιονούλ, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της πρεσβείας, για την επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και το διωγμό των Ελλήνων, που ακολούθησε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων και την ανάμειξη της Αντάντ, το 1922. Οι θέσεις του χαρακτηρίστηκαν επιζήμιες τόσο για την Τουρκία όσο και για την κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίστηκαν ως ρατσιστικές και από τον εγχώριο Τύπο. Αποτέλεσμα, χτες ο Β. Γκιονούλ να επιχειρήσει «διορθωτική δήλωση», υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν...

Οπως υποστήριξε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στην ομιλία του, «εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Ελληνες στα παράλια του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας, θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο έθνος-κράτος; Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω τη σημασία της ανταλλαγής αυτής, αλλά η σημασία αυτή φαίνεται, αν ρίξετε μια ματιά στις ισορροπίες του παρελθόντος. Ακόμη και σήμερα, και με βάση τη μάχη που δίνουμε στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα εξαιτίας της οικοδόμησης του έθνους και, ιδιαίτερα, τη συμβολή αυτών που θεωρούν τον εαυτό τους θύματα του εκτοπισμού», προσθέτοντας ότι ο Μ. Κεμάλ στήριξε την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στα στοιχεία της «οικοδόμησης του έθνους και της οικονομίας».

Στο μεταξύ ενισχυμένο φαίνεται να είναι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Genar» το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που φέρεται να έχει αυξήσει το ποσοστό του κατά 9%, σε σχέση με τις εκλογές του 2007, με τη δύναμή του να φτάνει σήμερα το 49,5%. Το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό Κόμμα (CHP) παρουσιάζεται με 25,1%, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 12% και το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με 5,7%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Χιλιάδες σιίτες και σουνίτες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή επαναλειτουργίας της γέφυρας που συνδέει τη σιιτική Καζιμίγια και τη σουνιτική Αζαμίγια, που παρέμενε κλειστή επί τριετίας, μετά το θάνατο 965 ανθρώπων και τον τραυματισμό 465 σε αυτήν όταν, κατά τη διάρκεια σιιτικής τελετής, κυκλοφόρησε η φήμη περί ύπαρξης ακραίων σουνιτών καμικάζι. Η επαναλειτουργία της γέφυρας χαρακτηρίστηκε «σύμβολο ενότητας και ήττας του διχασμού». Σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη φαίνεται ότι στόχος ήταν απλοί εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις και να τραυματιστούν 25.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Παράλληλα με την εντυπωσιακή αύξηση των νεκρών αμάχων, από κατοχικά πυρά, «εντυπωσιακός» κρίνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης της αριθμητικής δύναμης τού, ελεγχόμενου από τα αμερικανο - ΝΑΤΟικά στρατεύματα, αφγανικού στρατού που αριθμεί 68.000 μέλη, και 11.000 χιλιάδες εκπαιδευόμενους νεοσύλλεκτους.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χτες στο Πακιστάν, όπου τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, έξω από ένα στάδιο γεμάτο κόσμο στην Πεσαβάρ. Ακόμα 11 «αντάρτες των Ταλιμπάν», έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στην κοιλάδα Σουάτ, μετά από συγκρούσεις με τον πακιστανικό στρατό.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Σε 48η απεργία κατέβηκαν από χτες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου, διοικητικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και άλλοι, απαιτώντας αύξηση 14% καθώς και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει πρόσφατα από την κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκαν και η θέση τους βλέπουν να δυσχεραίνει. Την απεργία στηρίζει και Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δέκα άτομα συνέλαβε η γαλλική αστυνομία υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μέλη του αυτόνομου αναρχικού κινήματος» που προκάλεσαν ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε βορρά, ανατολή και νότο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προσπαθώντας να σταματήσουν τις αμαξοστοιχίες που μετέφεραν πυρηνικά απόβλητα στη Γερμανία.

ΤΟΚΙΟ.-- Η 37χρονη Ναόκο Γιαμαζάκι θα είναι η πρώτη αστροναύτης της Ιαπωνία που θα συμπεριληφθεί στο πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ανακοίνωσαν χτες οι ιαπωνικές αρχές.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των Ζιμπαμπουέζων που τροφοδοτεί και θα ανέλθει σε 4.000.000 πρόσωπα λόγω του λιμού που πλήττει τη χώρα. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τις μερίδες ανά άτομο, επειδή οι προβλεπόμενες προμήθειες είναι ανεπαρκείς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αναβλήθηκε και χτες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη συζήτηση του ανασχηματισμού της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, της UNMIK για να αντικατασταθεί από ανάλογη της ΕΕ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κοσσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, απέρριψαν το σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσσοβο, της EULEX, εκτός του πλαισίου του σχεδίου Αχτισάαρι

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αγνωστοι ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε περίπολο κυανοκράνων ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν ένα Νιγηριανό κυανόκρανο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κατέλαβαν χτες δύο στρατηγικές πόλεις στην κεντρική και νότια Σομαλία (Ελ Ντιρ και Κουαργιολέι αντίστοιχα).

ΤΑΪΠΕΪ.-- Συνελήφθη χτες και βρίσκεται υπό περιορισμό στο νοσοκομείο, ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι Μπιάν, που παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες για ανάμειξή του σε σκάνδαλα, τον περασμένο χρόνο, στο πλαίσιο των ερευνών και δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται εν αναμονή έκδοσης εντάλματος κράτησης του. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων ύψους 14,8 εκατομμυρίων δολαρίων Ταϊβάν (345.000 ευρώ).

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των Κινέζων εργαζομένων για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους λόγω της κρίσης. Χτες Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εργαζόμενους του εργοστασίου παραγωγής μηχανών «Yangdong Co Ltd» που λειτουργεί στην πόλη Τζιάνγκγκιαν, που είχαν αποκλείσει τους τοπικούς αυτοκινητόδρομους και περικύκλωσαν κυβερνητικά κτίρια φωνάζοντας το σύνθημα «σώστε τις δουλειές μας».

ΡΑΝΓΚΟΥΝ.-- Σε φυλάκιση 65 χρόνων έκαστος καταδικάστηκαν 23 άνθρωποι στη Μιανμάρ (Βιρμανία), οι οποίοι είχαν συλληφθεί ως διαφωνούντες, στις διαδηλώσεις του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη του 2007, κατά της χούντας.

ΜΟΣΧΑ.-- Νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα στα έξι χρόνια υπέβαλε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του κράτους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του, όπως εξάλλου είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την κατάσταση του ρωσικού έθνους, την περασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ