ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Επίθεση στη δημόσια υγεία και τους λειτουργούς της

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Την υπόσχεση να αναλάβει το ΚΚΕ πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, κυρίως όσον αφορά το νέο ιατρικό μισθολόγιο, έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στην αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που την επισκέφτηκε. Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο για το ιατρικό μισθολόγιο αποτελεί καινούριο μέσο επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της δημόσιας υγείας και των λειτουργών της, για την υποστήριξη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Την Αλ. Παπαρήγα συνάντησαν ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης,ο γραμματέας Στ. Τσούκαλος και ο Η. Σιώρας,μέλος του ΔΣ και της ανέπτυξαν τόσο τις θέσεις της Ενωσης για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, όσο και την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στη Δημόσια Υγεία. Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι αν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ψηφιστεί ως έχει, τότε σε πολλές περιπτώσεις θα επιδεινώσει και τις σημερινές συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ιατρικό μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα καινούριο μέσο επίθεσης εναντίον της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα των νοσοκομείων. Οπως είπε, για να χτυπηθεί ο τομέας αυτός, υπέρ των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων, πρέπει να χτυπηθεί και ένας από τους βασικούς παράγοντες στον τομέα αυτό, που είναι ο γιατρός.

"Εχουμε αποκαλύψει έγκαιρα - συνέχισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι πολλές φορές η κυβέρνηση με υποκριτικό τρόπο αντιμετώπισε τα θέματα διαχείρισης και λειτουργίας των νοσοκομείων και τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ρόλο και την αποστολή του γιατρού. Εχει φροντίσει να συκοφαντήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του, χρησιμοποιώντας ορισμένα καυτά προβλήματα που τα δημιούργησε η ίδια με την πολιτική της, με κύριο στόχο να περάσει 100% το εμπορευματικό πνεύμα στον τομέα".

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "οι προτάσεις που κάνει η ΕΙΝΑΠ είναι ρεαλιστικές και δίκαιες. Και γιατί εξασφαλίζουν την άνοδο των πραγματικών αμοιβών των γιατρών και γιατί με τον κλιμακωτό χαρακτήρα των προτάσεων εξασφαλίζουν να έχουν περισσότερες αυξήσεις αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η ΕΙΝΑΠ απαντά στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται να έχει με το μέρος της μια μικρή ελίτ γιατρών".

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα, είπε ότι ο αγώνας για τις μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να συνδεθεί με την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, ο οποίος έχει κακοποιηθεί βαθύτατα τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο να χειροτερεύσει περισσότερο η κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης εξέφρασε την ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τον αυταρχισμό που υπάρχει μέσα στα νοσοκομεία με τους νέους θεσμούς, όπως αυτός των αρχιάτρων. Δήλωσε ότι οι γιατροί ετοιμάζονται να αγωνιστούν, έχοντας στο πλευρό τους όλες τις λαϊκές δυνάμεις, για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού.


Παθητική βία

Ενα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Ιστορίας υπήρξε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που άφησε την τελευταία του πνοή το Μάη του 1821, στο μικρό νησάκι του Ατλαντικού. Στην Αγία Ελένη, που δεν έκανε τότε το "θαύμα" της να σώσει τον Γάλλο ασθενή, που πριν από λίγο ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης ολόκληρης και άλλαζε συνεχώς το ρου της ιστορίας. Η Αγία Ελένη στάθηκε απέναντί του άκαρδη, ασυγκίνητη, αφιλόξενη και αδιάφορη. Με βλέμμα παγερό, αντιμετώπισε εχθρικά τον "φιλοξενούμενό" της. Τον άνθρωπο με τις σπάνιες σωματικές και πνευματικές αρετές, αλλά και τα ακραία ψυχικά ελαττώματα. Τον (κάποτε) ενσαρκωτή της Γαλλικής Επανάστασης και αργότερα τον αναβιωτή του παλαιού καθεστώτος.

Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα σύγχρονα θέματα είναι η τηλεοπτική βία, που κάνει (ή δεν κάνει) κακό στα παιδιά. Πολλές και αντικρουόμενες έρευνες, πολλές και διάφορες απόψεις, αλλά ποτέ αδιάφορες. Και τώρα θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, τι δουλιά έχει ο Ναπολέων με την τηλεόραση και γιατί αυτός ο συνειρμός. Σε απογευματινή εφημερίδα, διαβάσαμε μια έρευνα που έγινε στο Νησί της Αγίας Ελένης, όπου η τηλεόραση εισέβαλε πριν από τρία χρόνια. Θεαματική και επιβλητική εμφάνιση της ΤV, που δε θύμιζε τον Ναπολέοντα μετά το Βατερλώ, αλλά τον διοικητή της στρατιάς της εκστρατείας στην Ιταλία. Λέει, λοιπόν, η έρευνα: "Τα παιδιά στο νησί εκτίθενται στην ίδια ποσότητα και στην "ποιότητα" βίας, με τα παιδιά που ζουν στη Βρετανία, ωστόσο δεν εμφάνισαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, ούτε και ανέπτυξαν μιμητικές τάσεις. Τα παιδιά έχουν ανοσία".

Ενα από τα περιστατικά που θα μείνει χαραγμένο και αναλλοίωτο στη μνήμη μου είναι ένας περίπατος στο Πεδίον του Αρεως. Ηταν Μάης, ζεστός, γλυκός, ερωτικός, μυρωδάτος. Ο περσινός Μάης. Το Πεδίον του Αρεως είχε μεταμορφωθεί σε πεδίον μάχης. Οργασμός της φύσης, αλλά και των περιπτέρων, που ετοιμάζονταν να στηθούν για την έκθεση του βιβλίου. Ενας άνδρας και μια γυναίκα στο μεσοστράτι της ζωής τους προχωρούν μαζί, με βήματα συντονισμένα, βήματα αδελφωμένα, βήματα φιλικά και αγαπημένα. Περιδιαβαίνουν τα δρομάκια και συζητούν χαμηλόφωνα και διακριτικά. Ξαφνικά, ένας πυροβολισμός διαταράσσει τη γαλήνη και, αμέσως, ένας δεύτερος. Το μαγιάτικο απόγευμα με μιας ματώνει. Αναστατώνει τους δυο φίλους. Πλησιάζουν. "Τι έγινε", ρωτά η γυναίκα μια παρέα από δωδεκάχρονα περίπου παιδιά που κάνουν ποδήλατο. Λέει ο ένας: "Α, τίποτε το σπουδαίο, κάποιος Ελληνας αυτοκτόνησε πριν από ένα λεπτό". Διακόπτει ο άλλος: "Πες, ρε πρώτα ότι σκότωσε την ξένη γκόμενα και έπειτα τίναξε τα μυαλά του στον αέρα... Να, δυο μέτρα μπροστά από το περιπολικό θα τα δείτε χύμα στο χώμα... Ετσι έκανε και ο Σβαρτσενέγκερ, μόνο που ήταν γάτα. Ετσι τίναξε τα μυαλά του γκόμενου της γκόμενας και όχι τα δικά του. Αντε παιδιά πάμε...".

Ενα από τα πιο απογοητευτικά θεάματα είναι και η παιδική ανοσία που για πρώτη φορά αντιμετώπιζε κατά πρόσωπο η "έφηβος" της τρίτης ηλικίας. Η κυρία ξαφνιάστηκε από την περιγραφή της κορύφωσης της τραγωδίας. Είδε τα παιδιά να απομακρύνονται αδιάφορα, εθισμένα στη βία, είδε τον παγερό επαγγελματισμό των αστυνομικών και άθελά της γύρισε πίσω. Ξαναείδε τον εαυτό της δώδεκα χρόνων να ποδηλατεί με την παρέα της και να διηγείται έντρομη μια δολοφονία που είχε ακούσει πως είχε γίνει από κάποιον κακό, κάπου, κάποτε. Ξανάνιωσε τα δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, αλλά και των άλλων παιδιών, δάκρυα καυτά, που θα ζέσταιναν ακόμη και τα παγωμένα νερά του Ατλαντικού που δροσίζουν την Αγία Ελένη. Ηταν δάκρυα αθώα, παιδικά, τρυφερά, δάκρυα που τρέχανε από μάτια που δεν είχαν την τηλεοπτική βία καθημερινά να αντικρίζουν. Γι' αυτό δακρύζουν. Ακόμα. "Και η ανοσία, ο εθισμός, ο οχαδελφισμός, η αδράνεια, η απάθεια δεν είναι ένα είδος παθητικής βίας;", ρώτησε το φίλο της, που την κοιτούσε, έτσι, σα να συμφωνούσε.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ