ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατήρηση της έντασης

Από την τεταμένη κατάσταση εξυπηρετείται το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την «ευρεία Μέση Ανατολή»

Από προχτεσινή διαδήλωση στη Δυτική Οχθη, ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα

Associated Press

Από προχτεσινή διαδήλωση στη Δυτική Οχθη, ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα
Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, και ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, μόλις πριν από δύο μέρες, σημειώθηκαν νέες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών προσκείμενων στη «Φατάχ» και ενόπλων των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς». Από τα τέλη Ιούνη, οπότε, μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των δύο οργανώσεων, η «Χαμάς» ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τα πνεύματα ουδέποτε ηρέμησαν.

Το κλίμα γίνεται εκρηκτικότερο, καθώς υποσκάπτεται μεθοδικά από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει εξαπολύσει δεκάδες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αλλεπάλληλες είναι και οι εισβολές τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Δυτική Οχθη. Η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη δεύτερη, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί συνεχίζονται κανονικά. Και όλα αυτά, ενώ θεωρητικώς η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει, διαρκώς, ότι «στηρίζει» τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την κυβέρνηση που διόρισε υπό τον Σαλάμ Φαγιάντ, υποδαυλίζοντας, ουσιαστικά, περαιτέρω την εσωτερική παλαιστινιακή ένταση, πλήττοντας σταθερά το κύρος όσων ονομάζει «συνομιλητές», τακτική που ακολούθησαν και ΗΠΑ - ΕΕ.

Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ακριβώς έχει ζητήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ολες οι συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας εντός της περασμένης βδομάδας, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, αφού η ισραηλινή ηγεσία αρνείται να θίξει τα μείζονα ζητήματα αρκούμενη σε γενικολογίες, ενώ θέτει όρους ως προς τη δική της ...ασφάλεια ως κατοχική δύναμη.

Η τελματωμένη αυτή κατάσταση δε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει δραματικά προς τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, τουλάχιστον αυτού που απομένει μέχρι το Νοέμβρη, οπότε η Ουάσιγκτον επιθυμεί να πραγματοποιηθεί σχετική διεθνής σύνοδος. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να δοθεί άλλη μια εντύπωση «ενδιαφέροντος» για το Παλαιστινιακό στην αραβική κοινή γνώμη, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Λευκός Οίκος δέχεται εσωτερικά και εξωτερικά πυρά περί αποτυχίας στο Ιράκ. Είναι πασιφανές ότι μια ουσιαστική πραγματική λύση του Παλαιστινιακού, στη βάση των ειλημμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν ενδιαφέρει ούτε την Ουάσιγκτον, ούτε τους τοπικούς της ...συμμάχους, που στοχεύουν μάλλον στον κατευνασμό, έστω και προσωρινά, των πνευμάτων, προκειμένου να προωθηθεί το, ήδη, παραπαίον σχέδιο για την «ευρεία Μέση Ανατολή».


Ε. Μ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες και μεθοδεύσεις αποσταθεροποίησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενα ακόμη ραντεβού με «καινούριο» στοιχείο εκείνο της πιθανής πρώτης άμεσης συνάντησης μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη στις 25-26 Σεπτέμβρη, ήταν το μόνο απτό αποτέλεσμα των ξεχωριστών συνομιλιών που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στη Βιέννη η τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο με τις αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Επί της ουσίας, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος. Ομως, την ίδια ώρα το σενάριο της διχοτόμησης επανήλθε εκ νέου μέσα στην περασμένη βδομάδα και από τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Βερχάγκεν και από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αμφότεροι δήλωσαν πως δε θα είχαν πρόβλημα με τη διχοτόμηση υπό την «προϋπόθεση» πως θα συναινέσουν σ' αυτή οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών... Ασχέτως, εάν το Βελιγράδι αντιτίθεται σφόδρα και απειλεί επανειλημμένα με σοβαρά αντίποινα όλους όσοι αναγνωρίσουν τη (μονομερή ή όχι...) κήρυξη της ανεξαρτησίας του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Παράλληλα, προχτές, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς, επανέφεραν στο προσκήνιο την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου προβλέποντας πως θα είναι «αναπόφευκτη»...

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως όσο επανέρχεται στο προσκήνιο τα σενάριο της διχοτόμησης ή της «ανεξαρτησίας» με τις ευλογίες των ΗΠΑ και των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, άλλο τόσο φαίνεται πως επιχειρείται να αναπτυχθούν στην ΠΓΔΜ σιγά-σιγά αποσταθεροποιητικές κινήσεις. Σαν «κεντρικό πρόσωπο» προβάλλει ο Ξεζέρ Σακίρι (ή Χόξχα), πρώην στέλεχος των Αλβανών αυτονομιστών (που συγκρούστηκαν το 2001 με το στρατό της ΠΓΔΜ). Ο Χόξχα, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος», ισχυρίστηκε πως ήδη τρία χωριά της βόρειας ΠΓΔΜ (με πολυάριθμη αλβανική κοινότητα) το Τανούσεφσκι, το Μπρεστ και το Μάλεβο, αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένωση με το... Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, ο «διοικητής» Χόξχα επιχείρησε την Παρασκευή να δημιουργήσει προβοκατόρικο επεισόδιο «σύγκρουσης» με αστυνομικούς στο Τανούσεφσκι, που σε πρώτη φάση δεν «ευδοκίμησε»... γιατί (σύμφωνα με μία εκδοχή) η ΝΑΤΟική KFOR (που δρα στο Κοσσυφοπέδιο) αποφάσισε τη δεδομένη στιγμή να αναλάβει «πυροσβεστικό ρόλο»... Ωστόσο, κανείς δε θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το ρόλο της KFOR ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Εάν οι πιέσεις τους προς Βελιγράδι δεν ευοδώσουν (κύρια επειδή βρίσκει στηρίγματα στις - για ενδοϊμπεριαλιστικούς λόγους - αντιδράσεις της Μόσχας), τότε το ΝΑΤΟ θα ξαναβάλει φιτίλι στην ευρύτερη περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως το ΝΑΤΟ έχει πλέον τη δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης απ' τη Σερβία σε περίπτωση «βίαιων εκτρόπων» στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην ΠΓΔΜ την οποία προορίζει και αυτή (όπως και την Κροατία, την Αλβανία κλπ.), κάποια στιγμή, για ένταξη στο Βορειοατλαντικό «στρατόπεδο»...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΙΝΔΙΑ - ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΘΗΛΥΚΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ
Μια ανθρωπιστική τραγωδία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δημογραφική κρίση απειλεί την Ινδία, καθώς η πρακτική της θανάτωσης θηλυκών εμβρύων, που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας, απειλεί το γυναικείο φύλο, με τα Ηνωμένα Εθνη να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, ότι η δραματική μείωση των γυναικών έχει επιφέρει φαινόμενα σεξουαλικής βίας, κακοποίησης παιδιών και όχι μόνο. Τα κορίτσια στην Ινδία αντιμετωπίζονται ως «βαρύ φορτίο», που κάνει την οικογένεια να «αιμορραγεί οικονομικά», σε αντίθεση με τα αγόρια, που «είναι σε θέση να προσφέρουν, να φροντίσουν τους γονείς και να συνεχίσουν το όνομα της οικογένειας»...

Τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι κάτι περισσότερο από αποκαλυπτικά. Κάθε μέρα στην Ινδία θανατώνονται πάνω από 2.000 αγέννητα κορίτσια, ενώ η αναλογία ανδρών - γυναικών στη χώρα, την τελευταία 20ετία, είναι 1.000 προς 933 και σε κάποια κρατίδια φτάνει ακόμα και τα 1.000 αγόρια προς 800 κορίτσια. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την απογραφή του 2001 και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην επόμενη του 2011, καθώς η πρακτική της θανάτωσης των θηλυκών εμβρύων εξακολουθεί, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Βάσει στοιχείων των ινδικών αρχών, αποδεικνύεται ότι από το 1980 μέχρι σήμερα, θανατώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια κορίτσια, είτε πριν καν γεννηθούν, ή, ακόμα, και αμέσως μετά.

Τα αποτελέσματα της εξολόθρευσης των γυναικών έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στην κοινωνία της χώρας, καθώς, ειδικά στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, μία γυναίκα αναγκάζεται να παντρεύεται πολλούς άντρες, συνήθως αδέλφια, ενώ κορίτσια πωλούνται σε εργένηδες ή μεταφέρονται από τους γονείς τους σε περιοχές με λιγότερες γυναίκες και υποχρεώνονται να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες.


Α. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ