Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατήρηση της έντασης

Από την τεταμένη κατάσταση εξυπηρετείται το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για την «ευρεία Μέση Ανατολή»

Από προχτεσινή διαδήλωση στη Δυτική Οχθη, ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα

Associated Press

Από προχτεσινή διαδήλωση στη Δυτική Οχθη, ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα
Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, και ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, μόλις πριν από δύο μέρες, σημειώθηκαν νέες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών προσκείμενων στη «Φατάχ» και ενόπλων των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς». Από τα τέλη Ιούνη, οπότε, μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των δύο οργανώσεων, η «Χαμάς» ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τα πνεύματα ουδέποτε ηρέμησαν.

Το κλίμα γίνεται εκρηκτικότερο, καθώς υποσκάπτεται μεθοδικά από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει εξαπολύσει δεκάδες αιματηρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αλλεπάλληλες είναι και οι εισβολές τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη Δυτική Οχθη. Η ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη δεύτερη, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί συνεχίζονται κανονικά. Και όλα αυτά, ενώ θεωρητικώς η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει, διαρκώς, ότι «στηρίζει» τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την κυβέρνηση που διόρισε υπό τον Σαλάμ Φαγιάντ, υποδαυλίζοντας, ουσιαστικά, περαιτέρω την εσωτερική παλαιστινιακή ένταση, πλήττοντας σταθερά το κύρος όσων ονομάζει «συνομιλητές», τακτική που ακολούθησαν και ΗΠΑ - ΕΕ.

Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ακριβώς έχει ζητήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. Ολες οι συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας εντός της περασμένης βδομάδας, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, αφού η ισραηλινή ηγεσία αρνείται να θίξει τα μείζονα ζητήματα αρκούμενη σε γενικολογίες, ενώ θέτει όρους ως προς τη δική της ...ασφάλεια ως κατοχική δύναμη.

Η τελματωμένη αυτή κατάσταση δε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει δραματικά προς τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, τουλάχιστον αυτού που απομένει μέχρι το Νοέμβρη, οπότε η Ουάσιγκτον επιθυμεί να πραγματοποιηθεί σχετική διεθνής σύνοδος. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να δοθεί άλλη μια εντύπωση «ενδιαφέροντος» για το Παλαιστινιακό στην αραβική κοινή γνώμη, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Λευκός Οίκος δέχεται εσωτερικά και εξωτερικά πυρά περί αποτυχίας στο Ιράκ. Είναι πασιφανές ότι μια ουσιαστική πραγματική λύση του Παλαιστινιακού, στη βάση των ειλημμένων αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν ενδιαφέρει ούτε την Ουάσιγκτον, ούτε τους τοπικούς της ...συμμάχους, που στοχεύουν μάλλον στον κατευνασμό, έστω και προσωρινά, των πνευμάτων, προκειμένου να προωθηθεί το, ήδη, παραπαίον σχέδιο για την «ευρεία Μέση Ανατολή».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ