Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Πίσω από τα ... καμένα

Η ελληνική αστική τάξη πάει στον ...παράδεισο. Μόνο που ο παράδεισός της είναι στρωμένος με τα αποκαΐδια από το αίμα και τον ιδρώτα κόπων μιας ζωής αγροτικών πληθυσμών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έκανε, ήδη, τα μετεκλογικά βαφτίσια κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Δήλωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα εκπονηθεί «ειδικό πρόγραμμα ολικής ανασυγκρότησης» για τις καμένες περιοχές, δηλαδή ουσιαστικά για τη μείζονα Ελλάδα. Για μια κυβέρνηση, της ΝΔ, που ευθέως δηλώνει τον καπιταλιστικό της χαρακτήρα και την ακραία προσήλωσή της στην οικονομία της καπιταλιστικής αγοράς, είναι ευνόητος και τουλάχιστον συνεπής ο χαρακτήρας αυτής της ανασυγκρότησης. Πρόκειται για την επιβολή του κεφαλαίου στις πληγωμένες περιοχές, με την εφαρμογή πλείστων κεφαλαιοκρατικών προγραμμάτων που βρίσκονται στα συρτάρια μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που τζογάρουν στη στάχτη πολέμων και τεχνητών φυσικών καταστροφών.

Βασική γνωστή αρχή της εγκληματολογίας λέει «δείξε μου αυτόν που επωφελείται από το έγκλημα για να σου δείξω τον ένοχο». Ο ένοχος εδώ δε σταματά στον πιθανό βοσκό που θέλει να ταΐσει τα ζωντανά του και στον άθλιο μικροκαταπατητή που θέλει να επεκτείνει το οικόπεδό του. Πρόκειται για κάτι ευρύτερο, που συγκεντρώνει τις ατέρμονες παρανομίες των μικρών στη μεγάλη κοίτη μιας λάθρα επένδυσης. Αυτή συνοδεύεται από τον εξανδραποδισμό φτωχών αγροτικών πληθυσμών από την πατρώα γη.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, της ασφυκτικής σώρευσης ανεκμετάλλευτων κεφαλαίων, η έκρηξη στις εκτάσεις αγροτικής γης γίνεται είδος νομοτέλειας. Η παραδοσιακή οικονομία της ελληνικής υπαίθρου αποτελεί εμπόδιο, που πρέπει να καταστραφεί στο βωμό μιας λάθρα καπιταλιστικής επένδυσης που την ονομάζουν «ανάπτυξη». Ο αστικός πολιτικός μηχανισμός καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια χρήσεων γης με νόμους και διατάγματα. Τα βουνά και τα δάση γίνονται λάθρα χορτολιβαδικές εκτάσεις και βοσκοτόπια για να αποτελέσουν πεδίο κλοπής των κάθε λογής χιλιάδων μεμονωμένων και συνεταιρισμένων καταπατητών. Αυτό αποτελεί τη σωρευμένη βάση για τον εναγκαλισμό της αγροτικής γης από την κεφαλαιοκρατική εκμετάλλευση στη μεγάλη πλέον κλίμακα της «αξιοποίησης των ορεινών όγκων», «του αγροτικού εναλλακτικού τουρισμού» και πλείστες άλλες ευρηματικές δραστηριότητες του κεφαλαίου, στον τομέα των υπηρεσιών.

Είναι η κλίμακα όπου συμπλέκονται από τον άθλιο μικροκαταπατητή μέχρι τη μεγάλη καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ζούμε στην περίοδο ενός «άλματος» της αστικής τάξης και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου, προκειμένου να κερδίσει από παντού. Οι κορυφές των βουνών δε θα γίνουν οικοπεδάκια. Θα ενταχθούν στον κύριο όγκο κεφαλαιοκρατικών επενδύσεων και θα συνοδευτούν από ένα κράμα υποταγής και εξανδραποδισμού αγροτικών πληθυσμών. Αυτό είναι το αντικειμενικό νόημα των καμένων εκτάσεων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ