ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά από την κατακόρυφη κλιμάκωση των βιαιοτήτων που σημάδεψαν τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις, εκατέρωθεν, για προσπάθεια τήρησης της εκεχειρίας, τα γεγονότα μοιάζουν να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αντιστροφή της πορείας της περιοχής προς μια νέα επικίνδυνη, και αδιευκρίνιστων συνεπειών, κλιμάκωση.

Αν όχι «νεκρή», τουλάχιστον πρακτικά εκτός εφαρμογής, έχει τεθεί η εκεχειρία, που πέτυχε, πριν από περίπου ένα μήνα, ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, αυτά τα τελευταία 24ωρα. Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε μια, άνευ προηγουμένου από το 1993 και μετά, συγκέντρωση δυνάμεων στην περίμετρο όλων των παλαιστινιακών πόλεων στη Δυτική Οχθη, όπου έχουν ακροβολιστεί δεκάδες άρματα μάχης και ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν από άλλες μονάδες στις νέες αυτές θέσεις.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η κίνηση αυτή έχει μόνο «προειδοποιητικό χαρακτήρα και στοχεύει στο να καταστήσει σαφές στην παλαιστινιακή ηγεσία την αναγκαιότητα άμεσης καταστολής κάθε τρομοκρατικής δράσης», η φημολογία ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει, ήδη, εκπονήσει ένα ευρύ στρατιωτικό σχέδιο ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών ενισχύεται ώρα με την ώρα. Η επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων στη Βηθλεέμ, την Τρίτη, και προφανώς στη Χεβρώνα, την Παρασκευή το βράδυ, οι αλλεπάλληλες εισβολές, έστω και σύντομες, των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και η επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας να χαρακτηρίζει κάθε στρατιωτική της κίνηση ως «αναμενόμενη και δικαιολογημένη αυτοάμυνα» έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι, όντως, υπάρχει κάποιο ευρύ στρατιωτικό σχέδιο της ισραηλινής ηγεσίας, το οποίο όμως δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα από κάποια μαζική εντυπωσιακή επιδρομή, αλλά με μικρά συντονισμένα βήματα, έτσι ώστε να μην προκληθεί μεγάλη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Την αίσθηση ότι η πορεία κλιμάκωσης είναι μη αναστρέψιμη τροφοδοτεί, με τον ισχυρότερο τρόπο, η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της ισραηλινής ηγεσίας. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, την προοπτική ανάπτυξης διεθνούς δύναμης παρατηρητών, παρά το γεγονός ότι η πρόταση εκπονήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του «G7» με τη συναίνεση και της Ουάσιγκτον, η οποία, όμως, φρόντισε να διασφαλίσει ότι η υλοποίησή της προϋποθέτει τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του «G7» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως άσκηση πίεσης προς την ισραηλινή ηγεσία, η αλήθεια είναι ότι δεν εμπεριέχει καμία δέσμευση υλοποίησής της, όπως έχει συμβεί με όλες τις ενδιάμεσες συμφωνίες που πέτυχε η αμερικανική παρέμβαση μέχρι σήμερα, όπως συνέβη και με την εκεχειρία του Τζορτζ Τένετ.

Αλλωστε, η μέχρι σήμερα στάση των εγγυητριών δυνάμεων της καταρρέουσας «ειρηνευτικής διαδικασίας» δεν έχει δώσει δείγματα γραφής αμεροληψίας. Ακόμη και η πολυσυζητημένη Εκθεση Μίτσελ, η οποία είναι, όπως τόνιζε ο Κόλιν Πάουελ, το «μοναδικό υπάρχον εργαλείο επίλυσης της κατάστασης» και της οποίας η εφαρμογή αποτελεί στόχο τόσο της εκεχειρίας όσο και της πρότασης για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, εμπεριέχει, απλώς, ορισμένα μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προκειμένου να επαναληφθεί ο ισραηλινο-παλαιστινιακός διάλογος. Ενας διάλογος που θα επαναδιαπραγματευτεί τις ειλημμένες, εδώ και δεκαετίες, αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις που οι Παλαιστίνιοι ζητούν την άμεση και ολική εφαρμογή τους ως μοναδικό οριστικό τρόπο αποκλιμάκωσης.

Δέκα μήνες, σχεδόν, μετά την έναρξη της Ιντιφάντα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο χάσμα απόψεων από ό,τι πριν την έναρξη της «ειρηνευτικής διαδικασίας» το 1993. Οι διπλωματικοί ελιγμοί δε μοιάζουν ικανοί, αντίθετα με τότε, να μπορούν, σήμερα, να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα και να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση αποκατάστασης της ηρεμίας, καθώς οι τελευταίες κατέρρευσαν μαζί με την «ειρηνευτική διαδικασία», που μετά από χρόνια υπομονής και υποχωρήσεων εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού κατέληξε να επαναδιαπραγματεύεται το ίδιο το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΟΗΕ και τα αυτονόητα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία. Το όραμα της Ιντιφάντα περιμένει δικαίωση και ο μόνος δρόμος μοιάζει να είναι αυτός που συμπυκνώνεται στο σύνθημα που κυριαρχεί στην παλαιστινιακή εξέγερση: «Αγώνας μέχρι τέλους».


Ελένη Μαυρούλη

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Είκοσι δύο χρόνια από τη νίκη των Σαντινίστας

19 Ιούλη 1979. Ημερομηνία - σταθμός για τη σύγχρονη ιστορία της Νικαράγουα. Σαράντα πέντε χρόνια στυγνής δικτατορικής διακυβέρνησης από τον Σομόζα, με την απόλυτη στήριξη τόσο της παλιάς καθεστηκυίας τάξης όσο και των ΗΠΑ φυσικά, τερματίζονται με τη νίκη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, του FSLN.

Μία νίκη που λειτούργησε ως «οξυγόνο» στην καταδιωκόμενη Αριστερά της Λατινικής Αμερικής, που ήρθε μάλιστα σε μία περίοδο όπου σχεδόν παντού στην ήπειρο επικρατούσαν σκοτεινές δικτατορίες, ανατρέποντας όλα τα περί αντιθέτου προγνωστικά των αναλυτών και δίνοντας νέα πνοή στα αριστερά αντάρτικα κινήματα στις γειτονικές χώρες, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Το FSLN, παρά τον πόλεμο που αντιμετώπισε, ξεκίνησε τη μάχη του κατά της φτώχειας με το «Σχέδιο για την Επείγουσα Επαναδραστηριοποίηση της Οικονομίας», κοινωνικοποιώντας τις γαίες, τις ιδιοκτησίες και τις βιομηχανίες που βρίσκονταν στα χέρια ελαχίστων παραγόντων του καθεστώτος Σομόζα, δίνοντας αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνοντας τα ενοίκια και τους τόκους και θέτοντας τις βάσεις ενός πραγματικού δωρεάν συστήματος παιδείας και υγείας, παράλληλα με την καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού.

Η πορεία, λόγω τόσο των εσωτερικών αντιφάσεων στο FSLN, όσο και των εξωτερικών δυσχερειών και εμποδίων που θέτονταν, ανακόπηκε με την εκλογική αναμέτρηση του 1990, όπου έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η δεκαετία που πέρασε ήταν δύσκολη και για τη Νικαράγουα, αλλά και για το Μέτωπο των Σαντινίστας, που σύμφωνα με το ίδιο «ήταν μία δεκαετία ανασύνταξης», ενώ με αισιοδοξία ατενίζει τις επικείμενες εκλογές...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η «Κόκα Κόλα» κατηγορείται για φόνους συνδικαλιστών

ΜΑΪΑΜΙ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Για απαγωγές, κράτηση, βασανισμούς και δολοφονίες εργαζομένων, κατηγορούν συνδικαλιστές της Κολομβίας τις εταιρίες «Κόκα Κόλα» και «Παναμέρικαν Μπεβεράτζις», με μήνυση που κατέθεσαν την Παρασκευή σε δικαστήριο του Μαϊάμι, στην πολιτεία Φλόριδα των ΗΠΑ, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Σύμφωνα με Αμερικανό δικηγόρο, η μήνυση κατατέθηκε εξ ονόματος του συνδικάτου Σιναλτραϊνάλ, το οποίο εκπροσωπεί τους εργάτες των εργοστασίων εμφιαλώσεως της «Κόκα Κόλα». Εκπρόσωποι των συνδικάτων λένε ότι το Σιναλτραϊνάλ κυριολεκτικά «αποδεκατίστηκε από τον εκφοβισμό, τις απαγωγές, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες... από παραστρατιωτικές δυνάμεις που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των εταιριών» στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Η «Κόκα Κόλα» αρνήθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι «δε διατηρεί» εργοστάσια εμφιάλωσης στην Κολομβία και «δεν ενέχεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

Associated Press

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τα τύμπανα ... της κοιλιάς

Το ψωμί δεν είναι πάντα στο τραπέζι. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια οι μέρες που οι γονείς μπορούν να φέρουν ένα κομμάτι ψωμί για τα παιδιά τους συνεχώς λιγοστεύουν. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά των ανέργων αναζητούν τροφή είτε στο δρόμο είτε σε κάποιες τράπεζες τροφίμων. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας, που έχει φτάσει στο 18%, αλλά και των πολύ σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητας της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης του Φερνάντο ντε λα Ρούα. Μέτρα, όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων κατά 13%, που τα θεώρησε ως πανάκεια για να μην καταρρεύσει οικονομικά η χώρα. Η απάντηση, όμως, ήρθε την Πέμπτη 19 Ιούλη, που όλη η εργατική τάξη της χώρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών και κατέβηκε στο δρόμο, διεκδικώντας ψωμί και αξιοπρέπεια...

ΠΓΔΜ
«Διάλογος» στο φόντο του τρόμου

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο απόηχος των δύο (πρώτων;) θανάτων Ευρωπαίων στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν έχει ακόμη κοπάσει και τα πράγματα χειροτερεύουν οι ένοπλοι του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», συνεχίζοντας τις απαγωγές και τις προβοκάτσιες. Κι ενώ οι πολιτικοί παρατηρητές ανέμεναν κάποια δήλωση από το «G7+1» που συνεδριάζει στη Γένοβα και θα ασχοληθεί με την κρίση (την τελευταία ημέρα της συνόδου), υποτίθεται ότι χτες επρόκειτο να συνεχιστεί ο «διάλογος» μεταξύ Σλαβομακεδονικών και Αλβανικών κομμάτων, παρουσία του Προέδρου Τραϊκόφσκι και των μεσολαβητών ΗΠΑ και ΕΕ Πέρντιου και Λεοτάρ. Θολό πάντως παραμένει το περιεχόμενο του «διαλόγου» αυτού, αφού η αλβανική πλευρά επιμένει σε αιτήματα που η σλαβομακεδονική πλειοψηφία θεωρεί απαράδεκτα. Πράγμα που ίσως οδηγήσει στην ακύρωση της «εκεχειρίας», που συνεχίζει να «κρατάει» μετά βίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ