ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διαγκωνισμός υπαλλήλων του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενόψει του β' γύρου της 6ης Μαΐου, προσπαθώντας ο καθένας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον αποτελεσματικότερο διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης. «Μήλον της Εριδας» το 17,9% του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», το οποίο μπορεί, πλέον, να απολαμβάνει το ρόλο του ρυθμιστή, έχοντας εδραιώσει την παρουσία του ως «μαξιλάρι» απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας ανώριμων συνειδήσεων και μην έχοντας πλέον ανάγκη από τη στήριξη της σοσιαλδημοκρατίας, όπως το '80.

Ο Νικολά Σαρκοζί (27,18%) δίνει προτεραιότητα στην «αλίευση» των ψήφων του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου». Θίγει διαρκώς τα ζητήματα που η Μαρίν Λεπέν ανέδειξε, όπως ο έλεγχος των συνόρων και η εθνική ταυτότητα. Μια μέρα μετά την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών από τις δηλώσεις του ότι «άκουσε το μήνυμα του Εθνικού Μετώπου», έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δε θα προχωρήσει σε καμία εκλογική συμφωνία με την ακροδεξιά, αν και επέμεινε στην προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει εαυτόν ως τον καλύτερο Πρόεδρο για το «γαλλικό έθνος». Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να θέσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας σε δημοψήφισμα, εφόσον δεν εγκριθεί από τη Γερουσία (όπου πλειοψηφία έχουν οι Σοσιαλιστές), για να ενταχθεί στο Σύνταγμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει το βασικό άξονα της επιχειρηματολογίας Ολάντ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, από την πλευρά του, με 28,6%, έχοντας εξασφαλισμένη τη στήριξη του «Αριστερού Μετώπου» (συμμαχία του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, των Πράσινων και των τροτσκιστικών κομμάτων), παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου τις τέσσερις βασικές προτάσεις «αντιμετώπισης της κρίσης» που θα παρουσιάσει, με επιστολή στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, εφόσον εκλεγεί: δημιουργία ευρωομολόγου για χρηματοδότηση έργων υποδομής, απελευθέρωση προγραμμάτων από την Τράπεζα Επενδύσεων, υιοθέτηση φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενεργοποίηση δομικών επενδυτικών προγραμμάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι προτάσεις αυτές, αναμφιβόλως, ξεγυμνώνουν την αυταπάτη που καλλιεργείται και στην Ελλάδα από ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά ή και οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, περί «αλλαγής σελίδας» σε περίπτωση εκλογής Ολάντ και περί «εναλλακτικής λύσης εντός συστήματος». Είναι προφανές ότι πρόκειται για λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που «σέβονται» τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Ο Ολάντ, μάλιστα, «χαιρέτισε» τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που ανέφερε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει και ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης».

Ρόλο στην επόμενη μέρα διεκδικεί, παρά την πτώση του ποσοστού του (9,1%) και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Μπαϊρού. Εστειλε επιστολή σε Σαρκοζί και Ολάντ, «ενημερώνοντάς» τους ότι θα επιλέξει αν θα προτείνει κάποιον στους ψηφοφόρους τους, με κριτήριο «τα προγράμματά τους αλλά και τις ηθικές αρχές τους».

ΧΙΛΗ
Καταστολή ενάντια σε σπουδαστές

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Καταστολή μέχρις εσχάτων και εντελώς αδικαιολόγητη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Σαμπεστιάν Πινιέρα στις κινητοποιήσεις σύσσωμης της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πάντα με αίτημα την «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία» αλλά και ενάντια στην ποινικοποίηση του κινήματος με την απόλυση καθηγητών ή τη μη εγγραφή μαθητών που συμμετείχαν στις περσινές πολύμηνες κινητοποιήσεις.

Η επίθεση των καραμπινιέρων έγινε προς το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας που ξεκίνησε από την Πλάσα Ιτάλια, ήταν εξαιρετικά βίαιη με ευρύτατη χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το συντονιστικό των μαθητών, τους συλλόγους καθηγητών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους, αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων του κινήματος που την περασμένη χρονιά βγήκε μαζικά στους δρόμους με βασικό ζήτημα την ποιοτική δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για την Εκπαίδευση και προέρχεται από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοτσέτ, καθώς οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που διαδέχτηκαν τη χούντα το διατήρησαν στο ακέραιο και καθιστά την Παιδεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα. Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι τώρα πάνω από 5.000 μαθητές έχουν διωχθεί και αποβληθεί από τα σχολεία τους για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες αφορμές έντασης ενόψει προεδρικών

ΚΑΪΡΟ.--

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι οπότε εκδιώχτηκε από την προεδρία της χώρας ο Χόσνι Μουμπάρακ, σηματοδοτεί η έγκριση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της νομοθετικής τροποποίησης που ενέκρινε το, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», κοινοβούλιο και απαγορεύει από όσους κατείχαν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξίωμα επί Μουμπάρακ να συμμετάσχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις όπως αυτή στις 24 Μάη. Η απόφαση θεωρείται μια νέα «εύθραυστη ισορροπία» μεταξύ στρατού και «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο διαγκωνισμό τους για τον έλεγχο της εξουσίας, εκπροσωπώντας ο καθείς διαφορετικά τμήματα της αιγυπτιακής αστικής τάξης.

Η πρόταση είχε κατατεθεί και εγκριθεί πριν από λίγες βδομάδες, όταν είχε καταθέσει υποψηφιότητα ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο Σουλεϊμάν, όπως και οι υποψήφιοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των ακραίων «σαλαφιστών» αποκλείστηκαν για διαφορετικούς λόγους από την εκλογική επιτροπή. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όρισαν νέο υποψήφιο.

Επίσης, υπό αμφισβήτηση τίθεται η υποψηφιότητα και του Αχμάντ Σαφίκ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως μεταβατικός πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν από την εκδίωξη Μουμπάρακ και κάποιες μετά.

Απίστευτος σκοταδισμός

Να μην εγκριθούν δύο νομοσχέδια που αφορούν τις γυναίκες ζητά με επιστολή στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, το Αιγυπτιακό Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών. Τα νομοσχέδια προβλέπουν τη μείωση του ηλικιακού ορίου στα 14 χρόνια για τις γυναίκες, προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμος ένας γάμος, και την παροχή δικαιώματος στο σύζυγο να έρθει σε ερωτική επαφή με τη σύζυγό του, για έξι ώρες μετά το θάνατό της! Το Συμβούλιο προειδοποιεί για υποβάθμιση της θέσης της γυναίκας, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το γεγονός ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών έγινε εφικτή, επειδή η νέα πλειοψηφία του κοινοβουλίου αποτελείται από μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των πιο ακραίων σαλαφιστών.

Συλλυπητήριο στο ΚΚ Αλβανίας

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε χθες το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα στην ΚΕ του ΚΚ Αλβανίας για τον αιφνίδιο θάνατο του Χόσνι Μιλόσι, προέδρου της ΚΕ στις 25 Απρίλη:

«Αγαπητοί σύντροφοι, με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε θάνατο του σ. Χόσνι Μιλόσι, Προέδρου του Κόμματός σας.

Ο σύντροφος Χόσνι Μιλόσι, υπήρξε πιστός μέχρι το τέλος στα ιδανικά κομμουνισμού, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας τη δεκαετία του '90, ενώ με την πρόσφατη κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές και την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο των Τιράνων, βοήθησε σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικο-πολιτικής δράσης του ΚΚ Αλβανίας. Σημαντικά βοήθησε στην ανάπτυξη των σχέσεων των κομμάτων μας, ενώ συνέβαλε με την παρουσία του στις εργασίες πολλών βαλκανικών και διεθνών συναντήσεων των ΚΚ. Ο αιφνίδιος θάνατος του συντρόφου σίγουρα αποτελεί μεγάλη απώλεια για το κόμμα σας, όμως το προσωπικό παράδειγμά του θα αποτελέσει πυξίδα για νέους κομμουνιστές της Αλβανίας, που σήμερα μπαίνουν στο καμίνι της ταξικής πάλης. Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συντρόφους και την οικογένεια του σ. Χόσνι Μιλόσι».

ΛΙΒΥΗ
Απαγορεύτηκαν τα θρησκευτικά κόμματα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την απαγόρευση των κομμάτων που στον πυρήνα τους έχουν τη θρησκεία, κάποια φυλή ή εθνότητα, ανακοίνωσε, χτες, η νέα λιβυκή ηγεσία ενόψει των εκλογών που προετοιμάζει για τον Ιούνιο. Στόχος της νομοθεσίας, επισήμως, είναι η διασφάλιση της «εθνικής ενότητας». Θα πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιο ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αποτελεί αποτέλεσμα της αφόρητης πίεσης που δέχονται οι νέοι ηγέτες της χώρας από τις «σύμμαχες» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν με την επέμβασή τους στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, να επιτευχθεί, με κάποιο τρόπο, σταθερότητα και ηρεμία στη χώρα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια, κάτι που λόγω του χάους που επικρατεί δεν έχει γίνει εφικτό μέχρι στιγμής.

Η ανακοίνωση προκάλεσε δυσφορία στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που αποτέλεσαν το βασικό κορμό τού, εύθραυστου όπως φάνηκε, «μετώπου» κατά του Καντάφι. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» έχουν, ήδη, ιδρύσει κόμμα, υπό την επωνυμία Κόμμα της Ελευθερίας και της Ανάπτυξης και θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση της πλειοψηφίας των εδρών στη νέα βουλή. Εκπρόσωπός τους ζήτησε να δοθούν διευκρινήσεις για το νομοσχέδιο, συμπλήρωσε ότι «τέτοιου είδους νομοθεσίες είναι χρήσιμες μόνο σε χώρες όπου υπάρχουν πολλές θρησκείες» και προειδοποίησε ότι «εφόσον εφαρμοστεί όπως ακούγεται, θα προχωρήσουμε σε διαμαρτυρίες διαφόρων μορφών».

  • Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τελεσίδικα το αίτημα της λιβυκής ηγεσίας να δικαστεί από τη λιβυκή δικαιοσύνη ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ζητώντας από την Τρίπολη την άμεση παράδοσή του.
ΚΙΝΑ
Συνέχεια στο σκάνδαλο Μπο Σιλάι

ΠΕΚΙΝΟ.--

Αποκαλύψεις που φέρουν την οικογένεια του Μπο Σιλάι να ζούσε με πολυτέλεια, έρχονται στη δημοσιότητα, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από το ΚΚ Κίνας και την αποπομπή του από το Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή. Ο γιος του Μπο Σιλάι, Μπο Γκουγκουά, ο οποίος φοιτά στο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, διέψευσε με ανοιχτή επιστολή του ότι απολάμβανε προνομίων όσον αφορά τη χρηματοδότηση των σπουδών του και ζούσε πολυτελή βίο, δίνοντας στη δημοσιότητα τους βαθμούς του και τα οικονομικά στοιχεία για την κάλυψη των διδάκτρων του, τα οποία υποστηρίζει ότι προήλθαν από υποτροφίες και τα έσοδα της μητέρας του από την εργασία της ως δικηγόρου.

Σημειώνεται ότι ο Μπο Σιλάι αποπέμφθηκε από το ΚΚ Κίνας, κατηγορούμενος για εμπλοκή σε σκάνδαλα διαφθοράς ενώ η σύζυγος του κατηγορείται για τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ. Η υπόθεση του Μπο Σιλάι φαίνεται ότι έχει σχέση και με τη διαπάλη στα ηγετικά κλιμάκια του κράτους, χωρίς αυτό να σημαίνει διαφοροποίηση από την εξελισσόμενη κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που έτσι και αλλιώς έχει βαριές συνέπειες για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ