ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
"Αναμενόμενα λάθη"

Στοχεύει τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με "όπλα υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας", τα οποία, όχι και τόσο σπάνια, "χάνουν το δρόμο τους", για "να περιορίσει την απειλή που συνιστά ο Ιρακινός Πρόεδρος για όλη την περιοχή, αλλά και για τον ίδιο το λαό του". Θα ενισχύσει την ιρακινή αντιπολίτευση στην προσπάθειά της για ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης, για να επιτευχθεί "σταθερότητα και ηρεμία στην περιοχή και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός καλύτερου αύριο για τον ιρακινό λαό".

Η "αλεπού της ερήμου" παραμένει πάντα σε εγρήγορση για "το καλό όλων". Παραμονεύει και χτυπά όπου καλείται να "υπερασπίσει τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, στο Βόρειο Ιράκ για το καλό των Κούρδων, στο Νότιο Ιράκ για το καλό των αντιπολιτευόμενων σιιτών μουσουλμάνων". Ενίοτε, η "ουρά" της αγγίζει και το γειτονικό Ιράν, "κατά λάθος". Η "αλεπού της ερήμου" έχει χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του συμπαθούς άγριου ζώου. Είναι προκλητική, απροκάλυπτη και κυνική.

Ηταν "αναμενόμενα λάθη" τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκαν τα νοσοκομεία και οι συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια των τετραήμερων επιδρομών στα τέλη του περασμένου μήνα. Αλλο ένα λάθος ήταν το πλήγμα που δέχτηκε, μόλις πριν από δύο μέρες, και η Βασόρα, που θρήνησε γυναίκες και παιδιά.

"Λυπάται" η "αλεπού της ερήμου" για τα αθώα θύματα των βομβαρδισμών. "Λυπάται" και για το συνεχιζόμενο δράμα του ιρακινού λαού. "Λυπάται" για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιρακινά νοσοκομεία. "Λυπάται" για τους περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά μικρότερα των 5 ετών, τους οποίους θρήνησε το Ιράκ, μόνο το Δεκέμβρη, εξαιτίας του υποσιτισμού και της έλλειψης φαρμάκων, που προκαλούν τον αποδεκατισμό των Ιρακινών από αβιταμίνωση, από απλές ασθένειες, όπως είναι η πνευμονία ή η διάρροια. "Λυπάται" που τα 22 εκατομμύρια των Ιρακινών βυθίζονται στη φτώχεια και στη μιζέρια και συνωστίζονται για ένα πιάτο φαϊ στις, κατά τόπους, αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Γι' αυτό παραμένει παρούσα στην περιοχή. Γι' αυτό ενισχύει τη στρατιωτική της υπεροπλία, εκτοξεύει απειλές και επιμένει στη διατήρηση των απάνθρωπων κυρώσεων. Γι' αυτό φροντίζει να μην αφήσει ανεκμετάλλευτες τις αφορμές που προσφέρει αφειδώς το ιρακινό καθεστώς. Γι' αυτό διαιωνίζει το "παιχνίδι" του σκύλου και της γάτας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Είναι, μάλιστα, τόσο αποφασισμένη να "προσφέρει τις υπηρεσίες της στην υφήλιο", που δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να την "απαλλάξει από το δύσκολο καθήκον". Φαίνεται, δε, ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει το σκοπό της, που η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα ακολουθεί, κατά πόδας, τις επιλογές της αν όχι εντελώς σιωπηλή, τουλάχιστον χαμηλόφωνη.

Αντίθετα με όσους πιστεύουν ότι η αλεπού δρα ύπουλα και πονηρά, η "αλεπού της ερήμου" δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή παρεξήγησης, δεν προσπάθησε να ξεγελάσει κανέναν, αφού, απλώς, αγνόησε τους πάντες. Ενώ είχε, ήδη, κάνει την εμφάνισή της στο σκοτεινό ουρανό της Βαγδάτης, τη 16η Δεκέμβρη, το, τωρινό, αφεντικό της δήλωνε ξεκάθαρα: "Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θα αναγκάσουμε τον Ιρακινό Πρόεδρο να δεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα υπάρξουν αθώα θύματα αλλά συμβαίνουν και αυτά σε μια στρατιωτική επιχείρηση". Και λυπούνται γι' αυτό... από τα βάθη του πλούσιου σε πετρέλαιο ιρακινού υπεδάφους και της κομβικής οικονομικο-πολιτικής σημασίας όλης της περιοχής...

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Αγώνας για να σωθεί η παραλία

"Δεν υπάρχει συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική", επισήμαναν επιστήμονες σε προημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας. Ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο διοργανώνει η Επιτροπή μέσα στον επόμενο μήνα

Πιστοί στην απόφασή τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για τη διαφύλαξη της παραλίας του Σαρωνικού, ενάντια στη διαχειριστική λογική και με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής, οι εκπρόσωποι της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού" πραγματοποίησαν προχτές προημερίδα, στο δημαρχείο της Γλυφάδας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μέσα στο Φλεβάρη ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην εκδήλωση, έγινε ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων για τα προβλήματα που απειλούν το Ελληνικό, τη Βούλα και τη Γλυφάδα από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων και τη δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών που προσπαθούν να αρπάξουν την παραλία.

Στα ειδικότερα προβλήματα και τις συνέπειες σε κάθε μια από τις τρεις περιοχές, αναφέρθηκαν εκ μέρους της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Σαρωνικού", οι Σερ. Σταύρου,Κ. Μοσχοβάκης,Φ. Γεωργιάδης,Π. Κουμουνδούρος.Παρεμβάσεις που συνοδεύτηκαν και από προβολή σλάιντς. Ειδικότερα αναφέρθηκαν:

  • Στα σχέδια για τη χωροθέτηση τεράστιας μαρίνας χωρητικότητας 5.000 σκαφών και τεχνητού ιδιωτικού νησιού στην παραλία Ελληνικού.
  • Στη σχεδιαζόμενη κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου, συνεδριακού κέντρου και γιγαντιαίας πόλης μηχανοκίνητης διασκέδασης για 30.000 πελάτες στα Αστέρια και την κατασκευή πέμπτης μαρίνας στην παραλία της Γλυφάδας.
  • Στην κατασκευή υδροψυχαγωγικού πάρκου (εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια κ.ά.) στην παραλία του Β Αλιπέδου στη Βούλα και των τουριστικών εγκαταστάσεων στη νήσο Υδρούσα απέναντι από την παραλία.
Σοβαροί κίνδυνοι

"Το θαλάσσιο μέτωπο που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως τη Βάρκιζα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν υπάρχει συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική. Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών έργων, γίνεται για μια ακόμα φορά φανερή η γενικότερη άποψη για τη διαχείριση των δημόσιων χώρων". Αυτό επισήμανε ο Γ. Πολύζος,αρχιτέκτων πολεοδόμος και αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ τόνισε ότι το σχετικό με την παραλία ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ (1994), καθώς και η εμπεριστατωμένη πρόταση του Δήμου Ελληνικού προβάλλουν μια εναλλακτική χωροθέτηση που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ευνοεί την περιοχή και τους κατοίκους.

Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, ο Βασίλης Παναγιωτίδης, βιολόγος, ωκεανογράφος και μέλος του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τόνισε τις οικολογικές συνέπειες των Ολυμπιακών έργων, της πυκνής δόμησης, της κατασκευής ξενοδοχειακών και άλλων εγκαταστάσεων στις παραλίες της Βούλας, του Ελληνικού και της Γλυφάδας και υπογράμμισε ότι στα χέρια των κατοίκων υπάρχει ένα μεγάλο οπλοστάσιο νόμων για την αντίσταση στην υποβάθμιση και τη διαφύλαξη της οικολογικής ποιότητας της περιοχής.

"Η παραλία της Γλυφάδας είναι περιοχή προστασίας, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες και συνεδριακά κέντρα. Οποιεσδήποτε αποφάσεις μετά το νόμο αυτό, είναι νομικά ανίσχυρες. Το ίδιο ανίσχυρη είναι και η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Γλυφάδας", τόνισε ο Κ. Μοσχοβάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. "Η εταιρία "Εστρέλια", συνέχισε, σχεδιάζει εγκαταστάσεις και κτίρια 35.000 τ.μ. Δεν παραμένουν στα Αστέρια δέντρα ή πράσινο, ενώ υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις και για τον πολιτισμό, αφού στο χώρο αυτό έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα. Η εισαγγελέας ελέγχει την κίνηση του δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει την έκταση χορτολιβαδική, ενώ η Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Γλυφάδας έχει ήδη καταθέσει προσφυγή για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας",

Στην προχτεσινή προημερίδα, μίλησαν επίσης ο Γ. Μάντεσης, δήμαρχος Βούλας και ο Γ. Ευφραιμίδης, δήμαρχος Ελληνικού, ενώ παραβρέθηκαν ο Χρ. Κορτζίδης, επικεφαλής της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό", και εκπρόσωποι πολλών άλλων μαζικών και περιβαλλοντικών φορέων.

Ν. Π.

Τα έργα για την Ολυμπιάδα απειλούν την παραλία του Ελληνικού

Σε μικρή τσιμεντούπολη θέλει να μετατρέψει η εταιρία "Εστρέλια" αυτό το δάσος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ