Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
"Αναμενόμενα λάθη"

Στοχεύει τις ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με "όπλα υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας", τα οποία, όχι και τόσο σπάνια, "χάνουν το δρόμο τους", για "να περιορίσει την απειλή που συνιστά ο Ιρακινός Πρόεδρος για όλη την περιοχή, αλλά και για τον ίδιο το λαό του". Θα ενισχύσει την ιρακινή αντιπολίτευση στην προσπάθειά της για ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης, για να επιτευχθεί "σταθερότητα και ηρεμία στην περιοχή και για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός καλύτερου αύριο για τον ιρακινό λαό".

Η "αλεπού της ερήμου" παραμένει πάντα σε εγρήγορση για "το καλό όλων". Παραμονεύει και χτυπά όπου καλείται να "υπερασπίσει τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, στο Βόρειο Ιράκ για το καλό των Κούρδων, στο Νότιο Ιράκ για το καλό των αντιπολιτευόμενων σιιτών μουσουλμάνων". Ενίοτε, η "ουρά" της αγγίζει και το γειτονικό Ιράν, "κατά λάθος". Η "αλεπού της ερήμου" έχει χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του συμπαθούς άγριου ζώου. Είναι προκλητική, απροκάλυπτη και κυνική.

Ηταν "αναμενόμενα λάθη" τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκαν τα νοσοκομεία και οι συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια των τετραήμερων επιδρομών στα τέλη του περασμένου μήνα. Αλλο ένα λάθος ήταν το πλήγμα που δέχτηκε, μόλις πριν από δύο μέρες, και η Βασόρα, που θρήνησε γυναίκες και παιδιά.

"Λυπάται" η "αλεπού της ερήμου" για τα αθώα θύματα των βομβαρδισμών. "Λυπάται" και για το συνεχιζόμενο δράμα του ιρακινού λαού. "Λυπάται" για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιρακινά νοσοκομεία. "Λυπάται" για τους περισσότερους από 6.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους παιδιά μικρότερα των 5 ετών, τους οποίους θρήνησε το Ιράκ, μόνο το Δεκέμβρη, εξαιτίας του υποσιτισμού και της έλλειψης φαρμάκων, που προκαλούν τον αποδεκατισμό των Ιρακινών από αβιταμίνωση, από απλές ασθένειες, όπως είναι η πνευμονία ή η διάρροια. "Λυπάται" που τα 22 εκατομμύρια των Ιρακινών βυθίζονται στη φτώχεια και στη μιζέρια και συνωστίζονται για ένα πιάτο φαϊ στις, κατά τόπους, αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Γι' αυτό παραμένει παρούσα στην περιοχή. Γι' αυτό ενισχύει τη στρατιωτική της υπεροπλία, εκτοξεύει απειλές και επιμένει στη διατήρηση των απάνθρωπων κυρώσεων. Γι' αυτό φροντίζει να μην αφήσει ανεκμετάλλευτες τις αφορμές που προσφέρει αφειδώς το ιρακινό καθεστώς. Γι' αυτό διαιωνίζει το "παιχνίδι" του σκύλου και της γάτας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Είναι, μάλιστα, τόσο αποφασισμένη να "προσφέρει τις υπηρεσίες της στην υφήλιο", που δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να την "απαλλάξει από το δύσκολο καθήκον". Φαίνεται, δε, ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει το σκοπό της, που η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα ακολουθεί, κατά πόδας, τις επιλογές της αν όχι εντελώς σιωπηλή, τουλάχιστον χαμηλόφωνη.

Αντίθετα με όσους πιστεύουν ότι η αλεπού δρα ύπουλα και πονηρά, η "αλεπού της ερήμου" δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή παρεξήγησης, δεν προσπάθησε να ξεγελάσει κανέναν, αφού, απλώς, αγνόησε τους πάντες. Ενώ είχε, ήδη, κάνει την εμφάνισή της στο σκοτεινό ουρανό της Βαγδάτης, τη 16η Δεκέμβρη, το, τωρινό, αφεντικό της δήλωνε ξεκάθαρα: "Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θα αναγκάσουμε τον Ιρακινό Πρόεδρο να δεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα υπάρξουν αθώα θύματα αλλά συμβαίνουν και αυτά σε μια στρατιωτική επιχείρηση". Και λυπούνται γι' αυτό... από τα βάθη του πλούσιου σε πετρέλαιο ιρακινού υπεδάφους και της κομβικής οικονομικο-πολιτικής σημασίας όλης της περιοχής...

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ