"Δεν υπάρχει συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική", επισήμαναν επιστήμονες σε προημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας. Ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο διοργανώνει η Επιτροπή μέσα στον επόμενο μήνα
Πιστοί στην απόφασή τους να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για τη διαφύλαξη της παραλίας του Σαρωνικού, ενάντια στη διαχειριστική λογική και με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των κατοίκων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής, οι εκπρόσωποι της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού" πραγματοποίησαν προχτές προημερίδα, στο δημαρχείο της Γλυφάδας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μέσα στο Φλεβάρη ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στην εκδήλωση, έγινε ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων για τα προβλήματα που απειλούν το Ελληνικό, τη Βούλα και τη Γλυφάδα από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων και τη δράση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών που προσπαθούν να αρπάξουν την παραλία.
Στα ειδικότερα προβλήματα και τις συνέπειες σε κάθε μια από τις τρεις περιοχές, αναφέρθηκαν εκ μέρους της "Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Σαρωνικού", οι Σερ. Σταύρου,Κ. Μοσχοβάκης,Φ. Γεωργιάδης,Π. Κουμουνδούρος.Παρεμβάσεις που συνοδεύτηκαν και από προβολή σλάιντς. Ειδικότερα αναφέρθηκαν:
"Το θαλάσσιο μέτωπο που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως τη Βάρκιζα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν υπάρχει συγκροτημένη και υπεύθυνη πολιτική. Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών έργων, γίνεται για μια ακόμα φορά φανερή η γενικότερη άποψη για τη διαχείριση των δημόσιων χώρων". Αυτό επισήμανε ο Γ. Πολύζος,αρχιτέκτων πολεοδόμος και αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ τόνισε ότι το σχετικό με την παραλία ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ (1994), καθώς και η εμπεριστατωμένη πρόταση του Δήμου Ελληνικού προβάλλουν μια εναλλακτική χωροθέτηση που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ευνοεί την περιοχή και τους κατοίκους.
Κινούμενος στο ίδιο πνεύμα, ο Βασίλης Παναγιωτίδης, βιολόγος, ωκεανογράφος και μέλος του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τόνισε τις οικολογικές συνέπειες των Ολυμπιακών έργων, της πυκνής δόμησης, της κατασκευής ξενοδοχειακών και άλλων εγκαταστάσεων στις παραλίες της Βούλας, του Ελληνικού και της Γλυφάδας και υπογράμμισε ότι στα χέρια των κατοίκων υπάρχει ένα μεγάλο οπλοστάσιο νόμων για την αντίσταση στην υποβάθμιση και τη διαφύλαξη της οικολογικής ποιότητας της περιοχής.
"Η παραλία της Γλυφάδας είναι περιοχή προστασίας, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες και συνεδριακά κέντρα. Οποιεσδήποτε αποφάσεις μετά το νόμο αυτό, είναι νομικά ανίσχυρες. Το ίδιο ανίσχυρη είναι και η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Γλυφάδας", τόνισε ο Κ. Μοσχοβάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. "Η εταιρία "Εστρέλια", συνέχισε, σχεδιάζει εγκαταστάσεις και κτίρια 35.000 τ.μ. Δεν παραμένουν στα Αστέρια δέντρα ή πράσινο, ενώ υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις και για τον πολιτισμό, αφού στο χώρο αυτό έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα. Η εισαγγελέας ελέγχει την κίνηση του δασάρχη Πειραιά να χαρακτηρίσει την έκταση χορτολιβαδική, ενώ η Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Γλυφάδας έχει ήδη καταθέσει προσφυγή για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας",
Στην προχτεσινή προημερίδα, μίλησαν επίσης ο Γ. Μάντεσης, δήμαρχος Βούλας και ο Γ. Ευφραιμίδης, δήμαρχος Ελληνικού, ενώ παραβρέθηκαν ο Χρ. Κορτζίδης, επικεφαλής της "Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό", και εκπρόσωποι πολλών άλλων μαζικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Ν. Π.