Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επαγρύπνηση για τους Οργανισμούς

Μέχρι τα τέλη Απρίλη θα πρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια των "καποδιστριακών" δήμων να έχουν ψηφίσει τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), όπου καθορίζονται η εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών, οι αρμοδιότητές τους και οι θέσεις σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη συγκροτηθεί τριμελείς ή τετραμελείς ομάδες εργασίας ανά νομό, με έργο τη σύνταξη των σχεδίων ΟΕΥ των νέων δήμων. Τα τελικά σχέδια των ΟΕΥ θα επικυρώσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και ακολούθως οι Δημοτικές Αρχές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού. Ωστόσο, με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών ορίζεται πως οι νέοι δήμοι μπορούν να προσλάβουν κατ' εξαίρεση προσωπικό ορισμένου χρόνου μέχρι να συνταχθούν και εγκριθούν οι ΟΕΥ. Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα, ώστε οι νέοι ΟΕΥ να διασφαλίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μην ανοίγουν το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις σε δημοτικές υπηρεσίες. Κάτι, που η κυβέρνηση προωθεί με διαφόρους τρόπους ώστε να επιτευχθεί ο "στόχος" της για ΟΤΑ - επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα σχέδια ΟΕΥ, που έχουν παραδοθεί στις νέες Δημοτικές Αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και εκπονήθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για την οργάνωση και σύνταξή τους, λαμβάνονται υπόψη μια σειρά δεδομένων, όπως η υφιστάμενη οργάνωση και στελέχωση των συνενωθέντων ΟΤΑ, τα έσοδα, οι λειτουργίες και η στελέχωση των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, ο κτιριακός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ο πληθυσμός, η γεωγραφική θέση, η υφιστάμενη κατάσταση σε δίκτυα - ύδρευση, αποχέτευση, οι κοινωνικές υποδομές και άλλα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα καθοριστούν οι υπηρεσίες των δήμων και κατά συνέπεια οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι έκτακτες και το προσωπικό - μόνιμο και εποχιακό - αυτών. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η σημασία των ΟΕΥ για την πολιτική που εφαρμόζει ένας δήμος. Για παράδειγμα, αν σε έναν ΟΕΥ δεν προβλεφτούν σε οργανική υπηρεσία αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσει ένας δήμος, τότε οι αρμοδιότητες αυτές θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Αν, επίσης, σε έναν ΟΕΥ δεν προβλέπονται τόσες θέσεις όσες το υπάρχον προσωπικό, τότε αυτό που "περισσεύει" καθίσταται πλεονάζον. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να διωχτούν ή να μεταταγούν υποχρεωτικά.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως το περιεχόμενο των ΟΕΥ έχει σχέση και με την πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε δήμος. Κι αυτό εξηγεί την ετοιμότητα της ΠΟΕ -ΟΤΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Γιάννης Στρατηγός,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, μας λέει: "Εχουμε αποφασίσει τη διοργάνωση περιφερειακών συσκέψεων, ώστε να ενημερωθούν τα Σωματεία των Εργαζομένων και να προλάβουν ενδεχόμενες ρυθμίσεις στους ΟΕΥ, που ανοίγουν το δρόμο για μετακινήσεις προσωπικού ή ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών". Ο ίδιος σημειώνει, σχηματικά, πως σ' έναν ΟΕΥ ενός νέου δήμου, που αποτελείται από πέντε ΟΤΑ, πρέπει να προβλέπονται τόσες οργανικές θέσεις όσες και οι υπάλληλοι των αντίστοιχων ΟΤΑ. "Διαφορετικά - τονίζει ο Γ. Στρατηγός - ανοίγει ο δρόμος για να διωχτεί ή να μεταταγεί προσωπικό".

Επίσης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας επισημαίνει πως οι ΟΕΥ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουν κενό σε υπηρεσίες που προσφέρει η ΤΑ, διαφορετικά οι υπηρεσίες αυτές θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Πάντως και εδώ "καπέλο" μπαίνει ο διορισμένος από την κυβέρνηση γενικός γραμματέας Περιφέρειας, στον οποίο ανατίθεται η έγκριση των ΟΕΥ, αρμοδιότητα που μέχρι προσφάτως είχαν τα υπηρεσιακά συμβούλια (συνίστανται σε κάθε νομό και νομαρχία και αποτελούνται από τρεις δημοτικούς συμβούλους που υποδεικνύει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και δύο εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ