ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κατάπτυστες εκβιαστικές μεθοδεύσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας απειλεί χονδροειδέστατα τους παραγωγούς, για να μη δηλώσουν προς επιδότηση όλο το λάδι που έβγαλαν!

Νέα πρωτόγνωρα εκβιαστικά τερτίπια χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να συγκαλύψει τη δική της απαράδεκτη και καθ' όλα ολέθρια, πολιτική.

Η παραγωγή στο λάδι είναι εμφανώς μεγαλύτερη από το πενιχρό πλαφόν των 419.000 τόνων και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προαποφασίσει να βγάλουν εκτός επιδότησης πραγματικές ποσότητες παραγόμενου ελαιολάδου, για να προκύψει μια εικονική ψευτοπροκαταβολή της επιδότησης το ερχόμενο φθινόπωρο. Κάτι ανάλογο έγινε και γίνεται από το 2001 και στο βαμβάκι. Στην περίπτωση του λαδιού πάντως, το τρέχον κυβερνητικό «κόλπο» ξεκίνησε από τα τέλη Φλεβάρη. Τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε εγκύκλιο, η οποία όριζε, ούτε πολύ ούτε λίγο, πως θα επιδοτούνται μόνο οι ποσότητες που θα πωλούνται με τιμολόγια θεωρημένα από τις Εφορίες. Τώρα μέσω της χτεσινής κατάπτυστης ανακοίνωσης, οι «κεφαλές» του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, απειλούν και εκφοβίζουν τους ελαιοπαραγωγούς να δηλώσουν εθελοντικά λιγότερο λάδι από αυτό που έβγαλαν. Γιατί διαφορετικά, όπως διαλαλούν, θα χάσουν ολόκληρη την επιδότηση και θα βγουν εκτός συστήματος επιδότησης για 2 έως 5 χρόνια.

Πρόκειται σαφώς για απειλές του «αέρα»... Κι αν οι ελαιοπαραγωγοί επιτρέψουν να γίνουν πράξη οι νέες αυτές παράνομες και αυθαίρετες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, θα τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Οσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (δηλαδή τα ΑΠΥ) από τα ελαιοτριβεία, δικαιούνται κανονικά επιδότησης για την παραγωγή λαδιού που έβγαλαν. Και δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται και να αυτοπεριοριστούν στις αιτήσεις επιδότησης που πρέπει να καταθέσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπλέον, τίθεται και... ένα εύλογο ερώτημα: Από ποιο σύστημα επιδότησης θα βγάλει εκτός τους μη συμμορφωθέντες προς τις νέες εντολές αυτοπεριορισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας; Μήπως από τις αποσυνδεδεμένες από την παραγωγή ψευτοεπιδοτήσεις που επιβάλλει η αναθεώρηση της ΚΑΠ και την οποία ο Γ. Δρυς τόσο πολύ κόπτεται να ψηφιστεί επί προεδρίας του, χωρίς να νοιάζεται αν έτσι ανοίγει το δρόμο για πιο αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων, όπως για παράδειγμα το λάδι.

Το σίγουρο πάντως είναι πως για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2002 -2003, θα ξαναεπιβληθούν εκ των υστέρων ζώνες απόδοσης ή με άλλα λόγια «πλαφόν» επιδοτούμενων κιλών ανά περιοχή και ανά δέντρο. Αυτό είχε ξαναγίνει για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2000 - 2001. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας έχει ήδη στείλει προεκτίμηση της παραγωγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, 440.000 τόνους, ενώ γνώριζε ότι η παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη. Κι όπως πάει το πράγμα, εκεί γύρω θα είναι και η τελική εκτίμηση που θα σταλεί στην ΕΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και τούτο: Δεν αποτελεί κυβερνητικό άλλοθι για τίποτα από τα όσα γίνονται και θα γίνουν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, αναφορές, δηλώσεις και δημιουργία κλίματος για απάτες και πανωγραψίματα. Αν ήθελε η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσαν να 'χουν καταπολεμήσει τέτοια φαινόμενα, προ καιρού!..

ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε καλλιέργειες των χωριών που βρίσκονται κοντά στην Κάρλα, στην Αγιά της Λάρισας. Τα νερά της βροχής ξεχείλισαν από τους πρόχειρους αποστραγγιστικούς τάφρους και έπνιξαν μια έκταση 25.000 στρεμμάτων, με βαμβάκι, καλαμπόκι και τεύτλα. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα παρακάρλια χωριά Καλαμάκι, Σωτήριο, Αχίλλειο, Νίκη και Αμυγδαλή. Η πλημμύρα ήρθε στη χειρότερη περίοδο, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να κάνουν επανασπορά του βαμβακιού και των άλλων προϊόντων που έχουν καταστραφεί. Οι αγρότες των πληγέντων περιοχών ζητούν από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει γρήγορα στην εκτίμηση της ζημιάς και να δοθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Ακόμα περιμένουν στον Τύρναβο

Στο μεταξύ πέρασαν κοντά δυόμισι χρόνια κι ακόμα δεν πήραν τις αποζημιώσεις τους οι αγρότες του Τυρνάβου για τις ολοκληρωτικές καταστροφές που προκάλεσε στις δεντροκαλλιέργειες της περιοχής ο παγετός του Δεκέμβρη του 2001. Ο παγετός είχε «κάψει» πάνω από 250.000 ελαιόδεντρα, δεκάδες χιλιάδες ροδακινιές, αμυγδαλιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές και χιλιάδες στρέμματα αμπελιών. Για να σταματήσει τις συνεχείς μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις.

Ομως κι αυτή τη φορά οι κυβερνώντες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους - να σημειωθεί ότι τον Τύρναβο επισκέφτηκαν πολλές φορές για να δώσουν υποσχέσεις ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης και σύμπασα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - αφού η αποζημίωση που, τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί είναι πολύ μικρή και δε φτάνει ούτε για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. Αλλά ούτε κι αυτή η μικρή αποζημίωση δόθηκε ακόμα, παρά μόνο μια πρώτη δόση που αναλογεί στο 1/3 του συνολικού ποσού και δόθηκε σε μερικούς από τους δικαιούχους στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Οι αγρότες του Τυρνάβου διαμαρτύρονται γι' αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση και δηλώνουν έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους του αγώνα.

ΔΕΣΚΑΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Να μη μετατραπεί ο δήμος σε γηροκομείο

Τις τραγικές επιπτώσεις για την περιοχή από την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΚΑΠ και τις ενδιάμεσες αναθεωρήσεις της, που έχει οδηγήσει στο ερήμωμα των χωριών και στην οικονομική ασφυξία της τοπικής αγοράς, καταγγέλλουν με κοινό τους υπόμνημα ο Αγροτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Δήμος Δεσκάτης Γρεβενών.

Τα προβλήματα για τους 350 καπνοκαλλιεργητές της περιοχής, που αποτελούν και το κύριο στήριγμα της τοπικής οικονομίας, άγγιξαν φέτος «κόκκινο», καθώς η εμπορική τιμή του μπασμά, της κύριας καλλιέργειας στην περιοχή, έκλεισε για το 2002 κατά 40% μειωμένη σε σχέση με πέρσι, λόγω υποεκτίμησης της παραγωγής από τους καπνέμπορους. Την ίδια στιγμή, πάνω από 60 τόνοι καπνού πατάχτηκαν εκτός ποιοτικής σύνθεσης και έμειναν απούλητοι, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις των εμπόρων ότι θα απορροφούνταν το σύνολο της παραγωγής.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, αναφέρεται στο υπόμνημα, τη φετινή χρονιά έκαναν φτερά για τους παραγωγούς συνολικά 250 με 300 εκατομμύρια δραχμές, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις μακροπρόθεσμες απώλειες από την αύξηση του κόστους της νέας παραγωγής και τη μείωση των ποσοστώσεων την επόμενη τριετία, αλλά και το πάγωμα των επιδοτήσεων, που τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζουν μηδενική αύξηση.

Με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή και προκειμένου «να μην καταντήσει ο Δήμος Δεσκάτης γηροκομείο», οι αγρότες απαιτούν την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος για το 2002 με αποζημίωση της υποβαθμισμένης λόγω καιρικών συνθηκών παραγωγής, καθώς και να καλυφθούν τα ελλείμματα των ποσοστώσεων και να μην ισχύσει στην επόμενη τριετία η μείωση στις παραγωγές που έπαθαν ζημιά.

Καταγγέλλοντας εξάλλου την πολιτική που επιχειρεί να βάλει «ταφόπλακα» στην καπνοκαλλιέργεια, ζητάνε να μην ισχύσουν τα προτεινόμενα μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, όπως η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή και η εθελούσια έξοδος από την καλλιέργεια και να δοθούν βιώσιμες ποσοστώσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ποιο «βέτο»;..

Παραλίγο να ασκούσε και «βέτο» ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ. Πώς; Μέσω τίτλου χτεσινού τηλεγραφήματος του ΑΠΕ...

Μια ώρα αργότερα αποκαταστάθηκε η τάξη της... ενημέρωσης. Διορθώθηκε ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος και έφυγε το «βέτο», χωρίς να αλλάξει και το περιεχόμενο του. Κι αν ήθελε κάποιος να ενημερωθεί από το «έγκυρο» ΑΠΕ για το τι τελικά έγινε χτες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και έψαχνε να βρει «μια δήλωση - έκπληξη που ενδεχομένως να "μπλοκάρει" τη διαδικασία έγκρισης» της νέας ΚΑΠ και στα δύο εκ Βρυξελλών τηλεγραφήματα (διορθωμένο κι αδιόρθωτο), μάλλον θα έμενε με την απορία. Εμείς πάντως αυτό που διαβάσαμε ήταν πως «ο κ. Γ. Δρυς, με την κύρια ιδιότητά του ως υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας, ζήτησε από την Επιτροπή μια δεσμευτική δήλωση ότι "θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τα μεσογειακά προϊόντα", σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Κι επειδή η φράση «θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τα μεσογειακά προϊόντα» είναι σε εισαγωγικά, τη θεωρούμε ως γνήσια δήλωση του Γ. Δρυ. Συνεπώς, μπορούμε να απευθύνουμε το εξής ερώτημα στον Γ. Δρυ: Τι εννοεί ακριβώς, όταν λέει επαρκείς πόροι; Λιγότερους πόρους ή περισσότερους πόρους; Και σε τελική ανάλυση, γιατί ο Γ. Δρυς δε δηλώνει - έστω και στο ΑΠΕ - ότι θα διεκδικήσει αυξημένους πόρους για μεσογειακά προϊόντα; Φοβάται τίποτα; Φοβάται μην εκτεθεί;.. Και τελικά, τι γίνεται εκεί στις Βρυξέλλες; Μήπως τους εκ Αθηνών ορμώμενους τους πειράζει το αεροπλάνο, ή το κλίμα του Βελγίου;..


Κ. Δ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ