ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προετοιμασίες για νέες αιματοχυσίες

Οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες προελαύνουν στην επαρχία Νανγκαρχάρ
Οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες προελαύνουν στην επαρχία Νανγκαρχάρ
Μια «ανάσα» από νέες επιχειρήσεις με στόχο την κλιμάκωση του πολέμου, αυτή την φορά στην περιοχή της Κανταχάρ - που χαρακτηρίζεται προπύργιο των Ταλιμπάν - βρίσκεται το Αφγανιστάν, υπό τις εντολές των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων και την πλήρη συνεργασία της τοπικής εγκάθετης κυβέρνησης και του επίσημου στρατού. Σταθερή στήριξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο Αφγανιστάν παρέχει και η ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει και επικροτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις, μέσω τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικές των ημερών είναι οι δηλώσεις τόσο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς όσο και του επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, Αμερικανού στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, που τονίζουν ότι παρά τις «επιτυχίες» των δυνάμεων κατοχής το προηγούμενο διάστημα στις μεγάλες επιχειρήσεις της Μαρτζάχ στην επαρχία Χελμάντ, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε θα πρέπει να επαναπαύονται, ούτε να υπεραισιοδοξούν, καθώς προβλέπεται αναδιοργάνωση των Ταλιμπάν και σθεναρή αντίσταση στον επόμενο στόχο της Κανταχάρ. Παράλληλα εξακολουθούν να απαιτούν συνεχώς αύξηση των κατοχικών δυνάμεων, αλλά και των κονδυλίων που διατίθενται για τη συντήρηση του πολέμου, σε κάθε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχη είναι και η θέση της ΕΕ, που στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις αποφάσεις του οποίου συμμετείχε και η Ελλάδα, επαναβεβαίωσε τη στάση της για το Αφγανιστάν, θέτοντας ως βασικότερο στόχο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα» της περιοχής, η οποία φυσικά θα βαφτεί με το αίμα του αφγανικού λαού, ενώ θα ακολουθήσει το μεγάλο σχέδιο της «ανοικοδόμησης», που θα δώσει ευκαιρία για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις σημερινές δυνάμεις κατοχής, που ήδη δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το προτεκτοράτο που θα ακολουθήσει. Ενα μόρφωμα με απόλυτα ελεγχόμενους τους βασικούς θεσμούς του κράτους, ώστε να εξασφαλίζονται τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθούν και οι ιδιαίτερα θετικές αναφορές των κατοχικών δυνάμεων στις προτάσεις του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι περί ενός πολυδάπανου και «φιλόδοξου» σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης» με τους «μετριοπαθείς Ταλιμπάν». Σε όσους από τους «Ταλιμπάν» δεχθούν το «συμβιβασμό» και τη συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και την εγκάθετη κυβέρνηση, προβλέπονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα, καθώς και η «ασφάλειά» τους, κινήσεις που επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την άτυπη «συνεργασία» κατοχής - Ταλιμπάν, εις βάρος του αφγανικού λαού.

Αναβάθμιση του ρόλου της στο Αφγανιστάν φαίνεται να επιδιώκει και η Κίνα, με στόχο την «ανοικοδόμηση» της καμένης γης και τα εκατομμύρια των επενδύσεων που την ακολουθούν, καθώς ήδη έχει αρχίσει να αγοράζει σειρά ορυχείων, ενώ στηρίζει και την κατοχή, με προμήθειες και χρηματικά κονδύλια. Η τάση της Κίνας να εξασφαλίσει τις μεταπολεμικές επενδύσεις της στη χώρα, φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Χ. Καρζάι στο Πεκίνο. Στις συνομιλίες που είχε με την κινεζική ηγεσία, ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δεσμεύτηκε στον Αφγανό πρόεδρο να αυξήσει την οικονομική βοήθεια και υποστήριξη στο Αφγανιστάν αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας και του ναρκεμπορίου»...

Ωστόσο το μόνο που μπορεί να θεωρεί σίγουρο κανείς για την περίπτωση του Αφγανιστάν, ως ιμπεριαλιστικού στόχου, είναι ότι λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, σε σχέση με τους δρόμους της ενέργειας, θα συνεχίσει να πληρώνει στο όνομα της «τρομοκρατίας και των ναρκωτικών», τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με αίμα του λαού του.


Α.Φ

ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται επαφές και αντεγκλήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

«Με κάθε τίμημα» θα αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωνε, στις αρχές της βδομάδας ο Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας με την ιδιότητα του επικεφαλής του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) για το Παλαιστινιακό, στην ετήσια σύνοδο του AIPAC, της σημαντικότερης οργάνωσης αμερικανο-ισραηλινής συνεργασίας. Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι «ο χρόνος της επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν πλησιάζει».

Οι επαφές στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ή όχι ενός νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, όπως και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Πλέον, ο στόχος της υιοθέτησης σκληρότερων μέτρων δεν φαίνεται τόσο μακρινός όσο παλαιότερα, καθώς κυρίως η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο φαίνονται να υπαναχωρούν από την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προοπτική αυτή.

Από την πλευρά της, και η ιρανική ηγεσία εμφανίζεται προς το παρόν αμετακίνητη από τις πάγιες θέσεις της, αν και σε δεύτερο επίπεδο έχει προχωρήσει σε σειρά ελιγμών αποδεχόμενη την ανταλλαγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, αρκεί αυτή η ανταλλαγή να είναι ταυτόχρονη και σε ιρανικό έδαφος. Οπως αναμενόταν, πάντως, ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε νέα λεκτική επίθεση κατά των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης, ωστόσο με νόημα πρόσθεσε ότι «όποιες και αν είναι οι διαφορές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοιχτός» ενώ άσκησε και κριτική στην ιρανική ηγεσία που «επέλεξε και επιλέγει ακόμη και σήμερα ν' απομονωθεί διεθνώς» ενώ στηλιτεύει και την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και τις απαγορεύσεις και τις παρεμβολές στο διαδίκτυο και στα ξένα δίκτυα.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για διγλωσσία τονίζοντας ότι από την μία μιλά για «βελτίωση των σχέσεων και ειρήνη και από την άλλη συνωμοτεί σε βάρος του Ιράν». Επανέλαβε, δε, τις κατηγορίες περί προσπάθειας καλλιέργειας εθνικού διχασμού εντός Ιράν από «ξένες δυνάμεις», με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

ΚΙΝΑ
Συμφωνίες για φυσικό αέριο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνία δισεκατομμυρίων 30ετούς ισχύος υπέγραψαν χτες η «China National Petroleum Corp.» (CNPC) και η βρετανοολλανδική «Royal Dutch Shell», με στόχο την κοινή ανάπτυξη κοιτασμάτων μη συμβατικού φυσικού αερίου στην Κίνα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχαν καταθέσει προσφορά 3,1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας φυσικού αερίου «Arrow Energy». Η Κίνα επιθυμεί την πρόσβαση σε πόρους υδρογονανθράκων σε όλη την υφήλιο, δεδομένου ότι και η εξαγορά της «Arrow» εξασφαλίζει στην Κίνα πρόσβαση στην αναζήτηση και ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Αυστραλία, ενώ η Κίνα ανταποδίδει δίνοντας στη «Shell» ευκαιρίες στο φυσικό αέριο στην Κίνα. Η παραγωγή της συμμαχίας των δύο εταιρειών αναμένεται να φτάσει τα δύο με τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Πέρα από τις εταιρικές συμφωνίες, η Κίνα προωθεί και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος του οικονομικού και στρατηγικού σινο-αμερικανικού διαλόγου θα διεξαχθεί στο Πεκίνο στα τέλη Μάη, σε μία χρονική στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση, με πολλά μέτωπα ανοιχτά και κυριότερο το ζήτημα της ισοτιμίας του γουάν. Την κινεζική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Γουάνγκ Τσισάν, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, και ο κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκουό, ενώ από τις ΗΠΑ θα είναι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ