Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται επαφές και αντεγκλήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

«Με κάθε τίμημα» θα αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωνε, στις αρχές της βδομάδας ο Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας με την ιδιότητα του επικεφαλής του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) για το Παλαιστινιακό, στην ετήσια σύνοδο του AIPAC, της σημαντικότερης οργάνωσης αμερικανο-ισραηλινής συνεργασίας. Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι «ο χρόνος της επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε βάρος του Ιράν πλησιάζει».

Οι επαφές στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ή όχι ενός νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, όπως και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Πλέον, ο στόχος της υιοθέτησης σκληρότερων μέτρων δεν φαίνεται τόσο μακρινός όσο παλαιότερα, καθώς κυρίως η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο φαίνονται να υπαναχωρούν από την κατηγορηματική τους αντίθεση στην προοπτική αυτή.

Από την πλευρά της, και η ιρανική ηγεσία εμφανίζεται προς το παρόν αμετακίνητη από τις πάγιες θέσεις της, αν και σε δεύτερο επίπεδο έχει προχωρήσει σε σειρά ελιγμών αποδεχόμενη την ανταλλαγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της με έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, αρκεί αυτή η ανταλλαγή να είναι ταυτόχρονη και σε ιρανικό έδαφος. Οπως αναμενόταν, πάντως, ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε νέα λεκτική επίθεση κατά των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης, ωστόσο με νόημα πρόσθεσε ότι «όποιες και αν είναι οι διαφορές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοιχτός» ενώ άσκησε και κριτική στην ιρανική ηγεσία που «επέλεξε και επιλέγει ακόμη και σήμερα ν' απομονωθεί διεθνώς» ενώ στηλιτεύει και την βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και τις απαγορεύσεις και τις παρεμβολές στο διαδίκτυο και στα ξένα δίκτυα.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για διγλωσσία τονίζοντας ότι από την μία μιλά για «βελτίωση των σχέσεων και ειρήνη και από την άλλη συνωμοτεί σε βάρος του Ιράν». Επανέλαβε, δε, τις κατηγορίες περί προσπάθειας καλλιέργειας εθνικού διχασμού εντός Ιράν από «ξένες δυνάμεις», με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ