ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν... »

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων στη Λυρική
Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων στη Λυρική
«Τα σχέδια της κυβέρνησης, που, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, παραδίδει τη Λυρική στο ίδρυμα Νιάρχου, προκειμένου να κερδίζει από το μοναδικό Λυρικό θέατρο της χώρας το μεγάλο κεφάλαιο», καταγγέλλει και πάλι το Σωματείο Τραγουδιστών ΕΛΣ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Λυρικής.

«Το τελευταίο ανακοινωθέν του προέδρου της Λυρικής, Ν. Μουρκογιάννη, αποτελεί αναπαραγωγή της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης και ρεσιτάλ διαστρέβλωσης», αναφέρεται. «Τα λεγόμενα του κ. Μουρκογιάννη για απάλειψη του χρέους της ΕΛΣ, με τη στήριξη της πολιτείας, μέχρι το Α' εξάμηνο του 2012 μοιάζουν με τις δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου περί Μνημονίου μέχρι το 2015. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα "σπασμένα" τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Μουρκογιάννης απλά υλοποιεί απαρέγκλιτα την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης: Κλείνει το "Ακροπόλ" και απολύει πάνω από 100 εργαζόμενους. Απολύει όλους τους συμβασιούχους. Αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων. Εφαρμόζει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας μέχρι και 30% τους μισθούς. Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Την ώρα που ο κ. Μουρκογιάννης μιλάει για απάλειψη του χρέους, ήρθε νέο κατασχετήριο και δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του θεάτρου, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η μισθοδοσία. Οι συμβασιούχοι καλλιτέχνες με ετήσιες συμβάσεις, τώρα έχουν τρίμηνες και τετράμηνες, σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας. Οι συμβασιούχοι έργου αμείβονται με τραγικές αμοιβές και πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εισπράξουν ψίχουλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στις παραγωγές του προηγούμενου καλοκαιριού, που μένουν ακόμα απλήρωτοι. Στόχος τους είναι, όταν παραδοθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή στο ίδρυμα Νιάρχος, να έχει ελαχιστοποιηθεί το "εργατικό κόστος", να έχουν αλλάξει ριζικά οι εργασιακές σχέσεις για να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες όσο το δυνατόν περισσότερα».

«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν απέναντι στο βάρβαρο και αντιδραστικό αυτό πλαίσιο», τονίζει το Σωματείο, καλώντας «να συμμετέχουν όλοι στις 23 Φλεβάρη, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στις καταστρεπτικές εξελίξεις που δρομολογούν κυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο. Η ανυπακοή και απειθαρχία είναι ο δικός μας μονόδρομος».

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ»
Γιορτάζει 30 χρόνια δημιουργίας

Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» συμπληρώνει τριάντα χρόνια δημιουργίας και προσφοράς και τα γιορτάζει με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Κυριακή. Ο Παύλος Καράγιωργας και οι συνεργάτες του έχουν προετοιμάσει ξεχωριστές βραδιές για το κοινό τους στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Τη δεκαετία '80 οργάνωσε τη Βαλκανιάδα Θεάτρου και τα τελευταία χρόνια οργανώνει το Φεστιβάλ Θεάτρου και ετήσια Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας. Παίρνει μέρος σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, κάνει παραστάσεις σε χωριά, πολιτείες, φυλακές και καταυλισμούς Τσιγγάνων. Τα μέλη του είναι Kορίνθιοι που μετά το μεροκάματο κάνουν θέατρο χωρίς καμιά οικονομική απολαβή.

Σήμερα (8 μμ), θα παρουσιαστούν τα μονόπρακτα του Α. Τσέχοφ «Πρόταση γάμου», «Τραγωδός χωρίς να θέλει», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», «Κύκνειο άσμα». Αύριο (8μμ) θα παρουσιαστούν τα μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Αυτός και το πανταλόνι του», «Ο επικήδειος», «Γράμμα στον Ορέστη». Την Παρασκευή θα παρουσιαστούν «Η σονάτα του σεληνόφωτος» και «Ο επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου και «Η εβραία» του Μπρεχτ. Το Σάββατο «Η ψεύτρα» και το «Φάντασμα της Μασσαλίας» του Ζαν Κοκτό, «Ενα ηλιόλουστο πρωινό» των αδελφών Κιντερό και «Ε, ...εσείς οι απ' έξω!» του Σάρογιαν. Τις παραστάσεις σκηνοθέτησε ο Παύλος Καράγιωργας.

Την Κυριακή (11 π.μ.) ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης, μελετητής - κριτικός παιδικού θεάτρου, θα μιλήσει με θέμα: «Βασίλης Ρώτας και παιδικό θέατρο». Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το έργο «Να ζη το Μεσολόγγι» του Β. Ρώτα. Στις 8 μ.μ. θα γίνουν εισηγήσεις με κεντρικό θέμα: «Ο Αριστοφάνης, η Λυσιστράτη, το θέατρο, ο πόλεμος, η ειρήνη», από τους: Αριστείδη Δουλαβέρα, επίκουρο καθηγητή Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου («Η προσφορά του Αριστοφάνη στο λαϊκό πολιτισμό»), Χαρά Νταντάμη, θεατρολόγος («Αριστοφάνης, μια αντιπολεμική φωνή»), Μαρία Σκούπα, ηθοποιός - θεατρολόγος («Κωμωδία: πλακίτσα ή πολιτική πράξη»), Βασίλης Κολοβός ηθοποιός - συγγραφέας («Ο ρόλος του καλλιτέχνη στη διασφάλιση της ειρήνης»). Η βραδιά θα κλείσει με το θεατρικό μονόπρακτο «Με το βραδινό ταχυδρομείο» του Β. Κωστάρα, με την Μαρινίκη Πνευματικού.

«Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς», τιτλοφορείται η ταινία μυθοπλασίας της Στέλλας Αρκέντη (δικό της το σενάριο), που από αύριο θα προβάλλεται στο «Τριανόν». Η ταινία περιγράφει τη μαρτυρική ζωή του μεγάλου γλύπτη, την προσπάθειά του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες την εποχή του. Στην ταινία καθρεφτίζεται ο αγώνας του για να δώσει ψυχή στον πηλό, αυτοθυσιαζόμενος και ο ίδιος για την τέχνη του. Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου, Τάκης Βογόπουλος, Μαρίνα Κορέλη, Ζαχαρίας Φιλιππότης, Θανάσης Παπαθανασίου. Διεύθυνση Παραγωγής: Κική Φιλιππότη, Γλυπτά - σκηνικά - κοστούμια: Δημήτρης Σκαλκώτος, σχεδιασμός φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, διεύθυνση φωτογραφίας: Νεκτάριος Σουλδάτος, και φωτογραφίας Β' Συνεργείου: Γιάννης Λασκαρής, μουσική - ηχητικός σχεδιασμός: Σωτηρία Αδάμ.

Νέες πρεμιέρες

Το θέατρο «Βρετάνια» παρουσιάζει το έργο «Αμαντέους» του Πέτερ Σάφερ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Δανάη Σκιάδη, Μιχάλης Γκίνος, Αντώνης Δημητροκάλης κ.ά. Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν. Σκηνικά - κουστούμια: Εύα Νάθενα. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική του Μότσαρτ. Κίνηση - χορογραφίες: Λία Τσολάκη. Βίντεο: Graa.

Δύο άνθρωποι της Τέχνης, δύο κόσμοι της μουσικής, «συμβιώνουν», μέχρι ο θεός να μετατρέψει τη συνύπαρξή τους σε σύγκρουση και τη σύγκρουση σε καταστροφή! Ποιοι είναι αυτοί οι δύο άνθρωποι; Ποιος καταστρέφεται και κυρίως ποιος μένει αθάνατος;

Στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη ανεβαίνει σήμερα το έργο «Σκοτεινό σπίτι» του Νeil La Βute, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα. Παίζουν: Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προεστάκη. Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη. Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ. Οι απωθημένες μνήμες της παιδικής ηλικίας στοιχειώνουν την ενήλικη ζωή δύο αγοριών, με την καταστροφική επιρροή της διπλής επίθεσης ενός πατέρα που βιαιοπραγεί συστηματικά και ενός νεαρού του οποίου η δράση αποτελεί ψυχολογικό «φόνο».

Θεατρική «εξόρμηση»

Την παρακολούθηση από εργαζόμενους της παράστασης του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, σε σκηνοθεσία - ερμηνεία Κώστα Καζάκου και μουσική Διονύση Τσακνή, οργανώνουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, οι Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας έχει εξασφαλίσει ειδική προσφορά στα εισιτήρια - 10 και 7 ευρώ - για ανέργους για τη σημερινή παράσταση και βάζει λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, που θα ξεκινήσουν στις 5 μ.μ.

Το ΠΑΜΕ και οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης (ΟΓΕ) οργανώνουν παρακολούθηση της παράστασης αύριο (17/2). Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6974716590.

  • Να σημειώσουμε ότι το ΚΘΒΕ, λόγω μεγάλης επιτυχίας, έδωσε και νέα παράταση, μέχρι τις 27/2, στην παράσταση του μπρεχτικού έργου.
Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2010 απονέμονται στους εξής δημιουργούς: Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας: Κική Δημουλά (για το σύνολο του ποιητικού έργου της). Περιοδικού: στα λογοτεχνικά περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω». Ποίησης: Παντελής Μπουκάλας («Ρήματα»). Διηγήματος: Παναγιώτης Κουσαθανάς («Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό»). Μυθιστορήματος: Βασιλική Ηλιοπούλου («Σμιθ»). Δοκιμίου - Κριτικής: Αγγελος Χανιώτης («Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο»). Χρονικού - Μαρτυρίας: Γιώργος Βέης («Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις»).

«Εφυγε» ο Γιάννης Καραμπεσίνης

Ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης «έφυγε» χτες τα ξημερώματα και κηδεύεται, σήμερα (14.45), από το Τρίτο Νεκροταφείο, στη Νίκαια. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός. Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο «Σπηλιά του Παρασκευά». Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα -Τούμπα» έδωσε το όνομά της στο κέντρο που τραγουδούσε. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του: «Τσιφτετέλι, Νο 2» (1971), «Μαίρη Μαράντη» (1971), «Αγάπες και παράπονα» (1984), «Θα φύγω μόνος μου» (1985), «Σε καινούρια τραγούδια» (1990). Μετέχει, επίσης, στους δίσκους: «Ρετσίνα και μπουζούκι, 3» (1964), «Η ρεμπέτισσα, Νο 3» (1982) κ.ά. Από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι τα εξής: «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι» κ.ά.

Η ομάδα «Oper(O)», στο πλαίσιο του κύκλου «Music Box» του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζει αύριο (μετά τα μεσάνυχτα) τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αισώπου μύθοι», που βασίζεται σε μια ιδέα του ζωγράφου Μανώλη Χάρου. Πρόκειται για σύνθεση λόγου, μελωδιών των Μάλερ, Μπερνστάιν, Μπερλιόζ, Λεονκαβάλο κ.ά. σε άριες και γνωστά τραγούδια. Σκηνοθεσία: Γιούλη Καλλιβρετάκη, εικαστική επιμέλεια-video: Μανώλης Χάρος, κοστούμια: Φράνκα Παπανδρέου, ενορχήστρωση - μουσική επιμέλεια: Παύλος Σεργίου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μ. Θεοφίλη, Αγγ. Ποτήρη, Κ. Τζέκος, Ε. Βασιλάτου, Σ. Νίκας. Πιάνο: Πάνος Λουμάκης. Τραγουδούν: Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ