ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κονσέρτο» διαμαρτυρίας κατά της ανεργίας

Πορεία των μουσικών στο υπουργείο Εργασίας, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής

Από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας του ΠΜΣ
Από τη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας του ΠΜΣ
Με τύμπανα, πνευστά αλλά και μία πίπιζα, με πανό, πλακάτ, πικέτες και μαύρες σημαίες, μα πάνω απ' όλα με αγωνιστική διάθεση δεκάδες μουσικοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας. Με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και επί μία ώρα παραταγμένοι μπροστά από το υπουργείο Εργασίας έπαιζαν τους «παιάνες» της αγωνίας τους, τα «εμβατήρια» του αγώνα τους διεκδικώντας εργασία και αξιοπρέπεια. Η ανεργία στο χώρο της μουσικής ξεπέρασε το 50%», ενώ η εργασία των μουσικών είναι πλέον ισοδύναμη της υποαπασχόλησης.

Ο ΠΜΣ είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του επιδώσει για μια ακόμη φορά το υπόμνημα και να του εκθέσει τα προβλήματα του κλάδου: Απασχόληση ανασφάλιστων μουσικών, παράνομη απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις μουσικών, όπως και αλλοδαπών με παράλληλη καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, κατάργηση των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, συστηματική καταπάτηση των όρων της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου (εξοντωτικό ωράριο κ.ά.), εκφοβισμός και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας για την αποτροπή επωνύμων καταγγελιών στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μουσικών έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των μουσικών έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ηταν λίγο μετά τις 12.30μ., όταν η πορεία ξεκινούσε από τα γραφεία του συλλόγου τους για το υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή μουσικών από τα σύνολα του Δήμου Αθηναίων, από τις ορχήστρες της ΕΡΤ, από τα κέντρα κ.ά. «Ζητάμε εργασία, όχι υποαπασχόληση», «Ακούτε ζωντανή μουσική, κάνει καλό και καταπολεμάει την ανεργία», έγραφαν τα πανό, ενώ τα συνθήματα πολλά και ευρηματικά στις πικέτες: «78 χρονών ο μουσικός στη σύνταξη!!! (αν δε μας προλάβει ο Αγιος Πέτρος)», «Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα», «Γιατί τόση αδιαφορία;», «Είμαστε μουσικοί, όχι εργολάβοι (συμβάσεις έργου;)», «Να αναγνωριστούν οι θέσεις εργασίας στα σύνολα». Και ανάμεσά τους το πλακάτ με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού και με τη δήλωσή του: «Θα 'μαστε μάρτυρες μιας άνοιξης του πολιτισμού», αλλά και ένα άλλο που έγραφε: «Ο υπουργός ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό αλλά έχει ρίξει στην πείνα και την ανεργία τον ελληνικό λαό». Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους οι μουσικοί μοίραζαν «επιστολή» τους στους περαστικούς, ζητώντας την κατανόησή τους για την «ταλαιπωρία», αλλά και τη συμπαράστασή τους στην κοινή υπόθεση του πολιτισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΜΣ, τελικώς, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ζήτησε από το σύλλογο να του ξαναδώσει στοιχεία, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Υποσχέθηκε να έχει νέα συνάντηση με τον ΠΜΣ στο διάστημα 6-10 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Προβλήματα, που όμως ο σύλλογος των μουσικών έχει επανειλημμένα εκθέσει στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στη διενέργεια συνεχών ελέγχων για τους παράνομα εργαζόμενους και τη δημιουργία, βάσει νόμου, θέσεων εργασίας σε θέατρα, ξενοδοχεία, πλοία. Επίσης, εφαρμογή του νόμου για την εργασία αλλοδαπών νόμιμα εργαζομένων (1 Ελληνας προς 1 αλλοδαπό). Στη χτεσινή συνάντηση ο Χρ. Πρωτόπαππας ζήτησε λίστα με τα κέντρα όπου παραβιάζονται οι εργασιακές σχέσεις, η οποία όμως έχει δοθεί στο υπουργείο εδώ και ένα χρόνο από τον ΠΜΣ. Αποτέλεσμα είναι μέσα σε αυτό το χρόνο να έχουν διενεργηθεί μόλις 5 έλεγχοι, για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και διχογνωμία ανάμεσα στην υπηρεσία του υπουργείου (ΣΕΠΕ) και την αστυνομία για το αν παρανομούν. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι δε θα είναι μια ακόμη παραπομπή του προβλήματος στις καλένδες.

Διαμαρτυρία ποιητών

Κείμενο διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της ελληνικής ποιητικής δημιουργίας από την Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης υπέγραψαν και έστειλαν χτες στον Τύπο 35 ποιητές μας. Αξίζει εξαρχής να σημειωθεί και το απόλυτο δίκιο της διαμαρτυρίας τους και η υπομονή τους να θέσουν το θέμα μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης.

Οι ποιητές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους «για την επιλογή εκείνων που οργάνωσαν την εκπροσώπηση της χώρας» στην Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης να μην συμπεριληφθούν και ποιητές στην ελληνική αποστολή. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο για μια χώρα με τόσο μεγάλη ποιητική παράδοση, δύο Νόμπελ λογοτεχνίας που δόθηκαν σε ποιητές και έναν Ελληνα ποιητή - τον Κ. Καβάφη - που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης, οι "αρμόδιοι" να αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τους σημερινούς ποιητές». Οι υπογράφοντες εκφράζουν την ελπίδα ότι το 2001, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα σ' αυτή την έκθεση «όχι μόνον να μην επαναληφθεί το φετινό λάθος, αλλά να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα η παρουσία της σύγχρονης ποίησής μας στην έκθεση αυτή».

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν οι ποιητές: Ιάσων Δεπούντης, Νάνος Βαλαωρίτης, Εκτωρ Κακναβάτος, Λύντια Στεφάνου, Κώστας Στεργιόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Θανάσης Κωσταβάρας, Μάνος Ελευθερίου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Τάσος Δενέγρης, Αλέξανδρος Ισαρης, Αργύρης Χιόνης, Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Νατάσα Χατζιδάκη, Βασίλης Στεριάδης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρέας Παγουλάτος, Μαρία Κυρτζάκη, Κώστας Παπαγεωργίου, Γιώργος Χρονάς, Κώστας Μαυρουδής, Θανάσης Νιάρχος, Μιχαήλ Μήτρας, Γιάννης Βαρβέρης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Αντώνης Φωστιέρης, Στρατής Πασχάλης, Μαρία Κούρση, Χάρης Βλαβιανός, Δημήτρης Χουλιαράκης, Νίκος Δαβέτας, Αλέξης Σταμάτης.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρήστος Λάζος, πληροφορούμενος τη διαμαρτυρία, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές του ΕΚΕΒΙ, λέγοντας ότι εκτός από τους έξι πεζογράφους που επιλέχθηκαν, με την επιλογή του Σεφέρη «τιμήσαμε και την παράδοση της ποίησης». Ο Χρ. Λάζος κάνει λόγο και πρόταση σε Ελληνίδα ποιήτρια να συμμετάσχει στη Φραγκφούρτη, η οποία «για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να δεχτεί την πρόταση» και συνεχίζει: «Στη φετινή εξαμελή ομάδα δεν υπήρχε ποιητής παρ' ό,τι αυτό δεν αφορά την ποίηση, αλλά γενικά μια στρατηγική προώθησης του βιβλίου. Το Νοέμβρη στο Παρίσι, στο «Σπίτι της Ποίησης», θα συμμετάσχουν δέκα ποιητές και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η προώθηση του ελληνικού βιβλίου και όλων των κατηγοριών του ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με τη Φραγκφούρτη του 2000 και του 2001. Υπάρχει μια στρατηγική στην οποία η ποίηση έχει τη θέση που της ανήκει και η οποία απαιτεί βάθος χρόνου».

Ζητούν Ολυμπιάδα Ελληνικού Θεάτρου

Ανθρωποι του θεάτρου, μαζί τους και ο Χάρολντ Πίντερ απαιτούν «Ολυμπιάδα Ελληνικού Θεάτρου». Με πρώτους τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Ζυλ Ντασέν και τον Αντώνη Σαμαράκη υποστηρίζουν την πρόταση για τη διοργάνωση - στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες θεατρικές εκδηλώσεις - ενός δυναμικού αφιερώματος στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Προτείνουν αν την εγκρίνει η κυβέρνηση, η «Ολυμπιάδα Ελληνικού Θεάτρου» να πραγματοποιηθεί το Μάη του 2004, με παραστάσεις επιχορηγούμενες, μεταφράσεις των έργων και διαφήμιση σε όλα τα έντυπα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ προτείνουν ακόμη τη μετάκληση - πρόσκληση πολλών ξένων προσωπικοτήτων του θεάτρου, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν αποκλειστικά και μόνο νεοελληνικά έργα, τα οποία λόγω γλώσσας τα αγνοούν.

Υπογράφουν: Θεατρικοί συγγραφείς: Ι. Καμπανέλλης, Δ. Κεχαΐδης, Ελ. Χαβιαρά, Γ. Χρυσούλης, Γ. Μανιώτης, Π. Μάτεσις, Γ. Λαζαρίδης, Β. Γκούφας, Ασ. Γιαλαμάς, Δ. Κορδάτος, Μ. Ευθυμιάδης, Β. Ζιώγας, Μπ. Τσικληρόπουλος, Γ. Χριστοφυλάκης, Γ. Αρμένης, Γ. Διαλεγμένος, Π. Τακόπουλος, Μ. Ποντίκας, Α. Θωμόπουλος, Λ. Βιτάλη, Ελ. Ακρίτα, Λ. Παπαδόπουλος, Αντ. Σαμαράκης, καθώς και η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων.

Οι ηθοποιοί: Ρ. Πιττακή, Ε. Κοταμανίδου, Λ. Πρωτοψάλτη, Εφ. Ροδίτη, Θ. Καρακατσάνης, Γ. Κιμούλης, Η. Λογοθέτης, Στ. Καλογερόπουλος, Γ. Μόρτζος, Ν. Γαλανός, Σπ. Παπαδόπουλος, Χρ. Δοξαράς, Γ. Βούρος, Μ. Χατζησάββας, Ν. Καλογερόπουλος, Α. Παναγιωτοπούλου, Χ. Εμμανουήλ, Λ. Βαρδαρός, Π. Μιχαηλίδης, Θ. Γράμψας, Ι. Μακρή, Κ. Τζούμας, Γ. Μπέζος, Φ. Σοφιανός, Σ. Πέππας, Β. Τσιβιλίκας, Π. Τσαρούχας, Γ. Μιχαλακόπουλος, Α. Γκλέτσος, Γ. Φέρτης, καθώς και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σκηνοθέτες: Ζ. Ντασέν, Ν. Κούνδουρος, Στ. Φασουλής, Ρ. Πατεράκη, Γ. Ρεμούνδος, Ν. Γραμματικός, Κ. Τσώνος, Β. Κυρίτσης, Ε. Βασικιώτη, Δ. Αβδελιώδης, Ρ. Μουζενίδου, Α. Καλογρίδης και το ΔΣ της Εταιρείας Σκηνοθετών.

Σκηνοθέτες - διευθυντές θεάτρων: Γ. Λαζάνης, Μ. Κουγιουμτζής, Δ. Χρονόπουλος, Θ. Παπαγεωργίου, Δ. Ποταμίτης, Γ. Χουβαρδάς, Α. Αντύπας, Δ. Πιατάς, Μ. Ριάλδη, Ν. Διαμαντής, Α. Αντωνίου, Ν. Δαφνής, Γ. Σίσκος, Γ. Κακλέας, Τ. Μπαντής, Β. Θεοδωρόπουλος, Κ. Δανδουλάκη, Λ. Τσάγκας, Μπ. Αρβανίτη, Β. Πουλαντζάς, Αν. Βαγενά, Μ. Ντενίση, Γ. Μεσσάλας, Ν. Παπανδρέου, Στ. Ληναίος, Ελ. Φωτίου, Λ. Βογιατζής, Λ. Λαζόπουλος, Ν. Περέλης, Ακης Δαυίδ.

Σκηνογράφοι: Διον. Φωτόπουλος, Γ. Μεντζικόφ, Γ. Πάτσας, Α. Ντούτση, Γ. Λεκός, Γ. Γαζετοπούλου, Γ. Μιγάδης.

Συνθέτες: Ελ. Καραΐνδρου, Λουκ. Κηλαηδόνης, Χρ. Λεοντής, Ζακ Ιακωβίδης, Γ. Θεοδοσιάδης, Θ. Αντωνίου, Γ. Κατσαρός, Πλ. Ανδριτσάκης, Ιακ. Δρόσος.

Κριτικοί θεάτρου - θεατρολόγοι: Μάριος Πλωρίτης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γ. Βαρβέρης, Ν. Φενέκ Μικελίδης, Πλάτων Μαυρομούστακος, Εύα Γεωργουσοπούλου, Αλίκη Χολς, Χαρά Μπακονικόλα, Ασπασία Σακελλαρίδη, Γ. Πεφάνης, Στρ. Κωνσταντινίδης.

Μεταφραστές: Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Χριστίνα Βαΐου Παγκουρέλη, Ερρίκος Μπελιές, Αμυ Μινς.

Θεατρώνες: Τάσος Παπανδρέου, Εδμ. Φυρστ, Τάσος Βασιλείου.

Χορογράφοι: Σοφία Σπυράτου, Ν. Μιχαηλίδη, Φάνης Καφούσιας, Σωματείο Χορογράφων.

Εκδότες θεατρικών έργων: Κ. Λεμπέση, ΚΕΔΡΟΣ, Β. Λάζος, ΔΩΔΩΝΗ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Κώστας Νίτσος - περιοδικό «ΘΕΑΤΡΟ».

Κλασικά έργα

Στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ είναι αφιερωμένο το ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σήμερα (9 μμ).

Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το έργο Missa Solemnis (Μεγάλη Επίσημη Λειτουργία) του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της πόλης και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κοσμά Γαλιλαία.

Το σημαντικότερο ίσως έργο του Γερμανού συνθέτη θα ερμηνεύσει η Χορωδία «Καρλ Φόρστερ» του Βερολίνου, μια από τις γνωστότερες χορωδίες στις γερμανόφωνες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ