ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η μούσα της ζωής

1. Η πιο δύσκολη ώρα στο νοσοκομείο είναι τα μεσάνυχτα. Οργιάζει τότε ο μυθοπλάστης νους. Καλπάζουν οι σκέψεις ανεξέλεγκτες. Προσώρας δεν σου ανήκει η ζωή, πρέπει να παλέψεις γι' αυτήν. Καταλαβαίνεις ότι έκανες λάθος να τα θεωρείς όλα δεδομένα. Εκείνη τη νύχτα στο θάλαμο ήμουν μαζί με έναν ηλικιωμένο, που τον φρόντιζε η γυναίκα του, η γλυκύτατη κυρία Ελένη. Τις σκέψεις μου διέκοψε η είσοδος ενός νέου ασθενή, γύρω στα 70, που βρισκόταν σε κώμα. «Δεν θ' αργήσει να καταλήξει», ψιθύρισε ο νοσοκόμος. Η σιωπή της νύχτας κάλυπτε όλο το νοσοκομείο. Και τότε ο άρτι αφιχθείς ξύπνησε από το κώμα και τινάχτηκε φωνάζοντας: «Μάνα! Πού είσαι, μάνα; Θέλω τη μάνα μου». Χωρίς να το σκεφτεί, η σύζυγος του τρίτου συγκατοίκου μας, η κυρία Ελένη, πλησίασε τον ασθενή, τον άρπαξε από τους ώμους, τον κοίταξε στα μάτια και του είπε: «Εδώ είμαι, γιε μου, δεν με βλέπεις;». Εκείνος τραβήχτηκε πίσω έκπληκτος και αμέσως την αγκάλιασε. «Μάνα μου, καλώς ήρθες! Νόμιζα πως με ξέχασες!». «Το παιδί μου να ξεχάσω;», απάντησε η κυρία Ελένη και άρχισε να του χαϊδεύει τα μαλλιά μέχρι εκείνος να βυθιστεί στον ύπνο και ήσυχος πια να περάσει το πρωί στην άλλη όχθη... Αχ, κυρία Ελένη, εσύ γνωρίζεις τι είναι ο παράδεισος και πώς να δίνεις. Κι αυτό είναι το ζητούμενο τούτης της έρημης και απελπιστικά μικρής ζωής.

2. Και η άλλη όψη της γειτνίασης: Από τον «άγιο» Θάνο Κωνσταντινίδη, ιατρό ψυχής, που υπήρξε προστάτης πολλών μεγάλων καλλιτεχνών (του Μίλτου Σαχτούρη, του Νίκου Καρούζου, του Νίκου Μπουζιάνη...) άκουσα το εξής περιστατικό: Ο ζωγράφος Νίκος Μπουζιάνης είχε αγοράσει ένα σπιτάκι στον Βύρωνα με ένα ψηλό δέντρο στην αυλή του. Το δέντρο αυτό ήταν η μεγάλη του αγάπη και χαρά. Μια φορά ο Θάνος Κωνσταντινίδης ζήτησε από τον ζωγράφο να πάνε για τρεις μέρες στους Δελφούς. Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο ζωγράφος αντίκρισε μια θλιβερή εικόνα. Οι γείτονές του είχαν βρει την ευκαιρία να κόψουν το ψηλό δέντρο που θεωρούσαν πως τους ενοχλούσε!

3. Η φωνή του Καζαντζίδη εξέφρασε και εξακολουθεί να εκφράζει τους μη έχοντες και τα πάντα κατέχοντες. Η βαθιά φωνή του άγγιξε τον κόσμο εύκολα και άμεσα, χωρίς να έχει ανάγκη κανένα δεκανίκι. Πάντα λυπημένη, συνόδευε τους νταλκάδες μας χωρίς να αποκρύπτει τίποτα. Επαιζε στα ίσα με την απελπισία που ολοένα και μας κατοικεί. Ενώ όλα ήταν περίπλοκα μέσα του, ο ίδιος εκφραζόταν εξαιρετικά απλά, υπηρετώντας μόνο τη φωνή του, η οποία έμεινε συντροφιά στους Ελληνες σε όλες τις άκρες της Γης. Ο Στέλιος ήταν πάντα σε κατάσταση μόνιμης αγωνίας. Συχνά εξαφανιζόταν. Σίγουρα υπέβαλλε τον εαυτό του σε μια ψυχική δοκιμασία η οποία είναι γνώριμη σε πολλούς δημιουργούς. Η φυγή τού έγινε μόνιμη ιδέα και δεν άργησε να πάρει τη μορφή πεπρωμένου. Ισως έτσι αισθανόταν ολόκληρος, απελευθερωμένος από το φορτίο της ζωής (που το κουβαλούσε μέχρι το τέλος). Ισως, πάλι, επιθυμούσε έτσι να προστατέψει τη φωνή του, να την οχυρώσει. Θεωρώ ότι ήταν ολόκληρος μια αντίφαση, ευλογημένη για εμάς, αλλά πηγή μεγάλης λύπης για εκείνον.

4. Ο νους μου απόψε πέταξε στους ποιητές που άφησαν την τελευταία τους πνοή έγκλειστοι στο Δρομοκαΐτειο: Γεώργιος Βιζυηνός, Μήτσος Παπανικολάου και Ρώμος Φιλύρας. Διαλέγω το ποίημα του Βιζυηνού «Το όνειρον»: «Εψές είδα στον ύπνο μου / ένα βαθύ ποτάμι / - Θεός να μην το κάμει / να γίνει αληθινό! / Στην όχθη του στεκόντανε / γνωστό μου παλικάρι, / χλωμό σαν το φεγγάρι, / σαν νύχτα σιγανό. / Αγέρας το παράσπρωχνε/ με δύναμη μεγάλη, / σαν να 'θε να το βγάλει / απ' της ζωής τη μέση. / Και το νερό π' αχόρταγα / τα πόδια του φιλούσε, / θαρρείς το προσκαλούσε / στ' αγκάλια του να πέσει. / - Δεν είν' αγέρας, σκέφθηκα, / και σένα που σε δέρνει. / Η απελπισιά σε παίρνει / κι η απονιά του κόσμου! / Κι εχύθηκ' απ' το θάνατο / τον δύστυχο ν' αρπάξω... / Ωιμέ: πριν ή προφθάξω / εχάθηκ' απ' εμπρός μου! / Στα ρέματα παράσκυψα, / να τονε βρω γυρεύω. / Στα ρέματ' αγναντέω / το λείψανό μ' αχνό!... / Εψές είδα στον ύπνο μου / ένα βαθύ ποτάμι / - Θεός να μην το κάμει / να γίνει αληθινό!».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ομορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους μήνες Μάη - Ιούνη

Από παλιότερη εκδήλωση
Από παλιότερη εκδήλωση
Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει, ανοίγοντας την όμορφη αυλή του, προσφέροντας όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις...

Η ποικιλία των συναυλιών μεγάλη, από ένα ταξίδι στον κόσμο και στο χρόνο πάνω στις έξι χορδές της κιθάρας της Εύας Φάμπα μέχρι τον ξεχωριστό τζαζ ήχο από το ούτι του Αλέκου Βρέτου... από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο και τον Φώτη Αγγουλέ... από τα worksongs των λαών ανά τις πέντε ηπείρους μέχρι τον δικό μας Μάνο Χατζιδάκι... Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το «θερινό σινεμά», αφιερωμένο στους σπουδαίους Ιταλούς σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, με προβολή δύο αριστουργημάτων τους.

Γι' αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και συνολικότερα για το Στέκι, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Βαγγελιώ Νικολάου και την Βικτωρία Κούτση, μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Β. Νικολάου σημείωσε ότι αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Στέκι, επιβεβαιώνεται η ανάγκη να υπάρχει ένας τέτοιος χώρος.

Μας λέει: «Είναι πολλές οι θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ, που έχουν βρει τον χώρο τους όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ταυτόχρονα, αρκετές είναι και οι ομάδες ηθοποιών, μουσικών και χορευτών που επισκέπτονται και αξιοποιούν τακτικά το Στέκι μας. Αλλωστε, ήταν πάντα στους στόχους μας για αυτόν το χώρο να αποτελέσει στήριγμα για νέες ομάδες που το σύστημα τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, να βρουν οι νέοι καλλιτέχνες ένα χώρο για να προετοιμάζουν τη δουλειά τους.

Ακόμα, το Στέκι μας τακτικά αξιοποιείται από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές που με μεράκι στήνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οργανώνουν προβολές ταινιών, κάνουν πρόβες.

Και, βέβαια, πολύ σημαντική πλευρά της λειτουργίας του Στεκιού αυτά τα τρία χρόνια είναι τα μαθήματα μουσικής, που τα παρακολουθούν δεκάδες νέοι κάθε χρόνο, περνώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με μια δραστηριότητα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έκαναν».

Για το δίμηνο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων η Β. Κούτση ανέφερε:

«Πολιτισμός και νεανική δημιουργία... αυτό είναι το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Στέκι της ΚΝΕ, τους μήνες Μάη και Ιούνη. Ξεχωριστές βραδιές γεμάτες μουσική, στον όμορφο χώρο της αυλής.

Οι εκδηλώσεις του Στεκιού αυτούς τους δύο μήνες αποτελούν ευκαιρία για κάθε νέο να έρθει σε επαφή με διάφορα είδη μουσικής, να ακούσει ήχους που θα τον ταξιδέψουν και θα τον εμπνεύσουν. Ευκαιρία που δεν βρίσκεται εύκολα, καθώς η ανάγκη αυτή της νεολαίας έχει καταντήσει πολυτέλεια... Το Στέκι ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί καλλιτέχνες, που με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να μας παρουσιάσουν το έργο τους και τους ευχαριστούμε γι' αυτό».

Οσον αφορά τον στόχο από εδώ και πέρα, η Β. Νικολάου τονίζει: «Για την επόμενη χρονιά, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, στοχεύουμε το Στέκι Πολιτισμού να κάνει ακόμα μεγαλύτερο βήμα στη λειτουργία, με περισσότερα μαθήματα, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, να αποτελεί "φάρο" στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στο δικαίωμα στην αναψυχή, στην ανάγκη για νέα δημιουργία, στην πολιτιστική καλλιέργεια, στη γνώση. Στόχος μας είναι περισσότεροι νέοι να κάνουν το Στέκι "στέκι" τους, να συναντηθούν με την ΚΝΕ και μέσα από τη δραστηριότητα του Στεκιού».

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 11 Μάη προγραμματιζόταν συναυλία των «The Worksongs Project». Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σάββατο 19 Μάη, στις 20.00: Βραδιά κιθάρας με την σολίστ Εύα Φάμπα.

Μαζί της δύο νεαροί κιθαρίστες, ο Παναγιώτης Λέων και ο Στράτος Καραγκούνης. Πρόκειται για μία παράσταση - ταξίδι σε διαφορετικές εποχές, διάφορες χώρες και είδη μουσικής, μέσα από τον ήχο της κιθάρας.

  • Πέμπτη 24 Μάη, στις 21.00: Αλέκος Βρέτος Project.

Η προσέγγιση προς την jazz και ο αδάμαστος αυτοσχεδιασμός συνθέτουν ένα μπουκέτο ηχοχρωμάτων, το οποίο κυριαρχείται από παραδοσιακά αραβικά, ελληνικά και αρμένικα στοιχεία. Λυρικές μελωδίες και αιχμηρά αρμονικά μονοπάτια δημιουργούν διαφορετικά συναισθήματα στον ακροατή, σε κάθε συναυλία αυτού του γκρουπ.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέκος Βρέτος, Δημήτρης Σεβδαλής, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Κλωνής.

  • Τρίτη 29 Μάη, στις 20.30: «Αλοζανφάν» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο - σταθμός για τη δεκαετία του '70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Ενιο Μορικόνε. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη.

  • Κυριακή 3 Ιούνη, στις 19.00: Μουσική παράσταση «Τα Μάγια της Πεταλούδας».

«Τα Μάγια της Πεταλούδας» είναι μια μουσική παράσταση - αναφορά στην ιστορία της σχέσης της χώρας μας με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Παρότι έχουν περάσει 82 χρόνια από τη δολοφονία του ποιητή από τους φασίστες του Φράνκο, το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα παραμένει αειθαλές και ανθεκτικό στο χρόνο, δεν έπαψε να διαβάζεται, να τραγουδιέται και να αγαπιέται από όλες τις γενιές στη χώρα μας. Το ελληνικό κοινό, άλλωστε, παρέλαβε το έργο του Λόρκα, μεταφρασμένο από λογοτέχνες και πνευματικούς δημιουργούς μείζονος βαρύτητας για τα ελληνικά γράμματα (ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Τζένη Μαστοράκη, ο Σωτήρης Τριβιζάς μετέφρασαν έργα και ποιήματά του). Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Γλέζος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραμής μελοποίησαν μεταφρασμένους στίχους του.

Ερμηνεύουν τρεις νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές: ο Δημήτρης Βουτσάς, η Πολυξένη Καράκογλου και ο Βασίλης Κούρτης. Ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου έχει την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της μουσικής επιμέλειας της εκδήλωσης.

  • Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 20.30: Παρουσίαση του δίσκου «Δοκιμασία», του Θοδωρή Καρέλλα

Ο δίσκος «Δοκιμασία», του Θοδωρή Καρέλλα, αποτελείται από τραγούδια - μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών και είναι προσπάθεια μελέτης και εργασίας 20 χρόνων. Μερικοί από αυτούς είναι ο Γιάννης Ρίτσος (το ομώνυμο έργο του «Δοκιμασία» αποτελεί και τον τίτλο), ο Φώτης Αγγουλές, ο Κωστής Παλαμάς, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κώστας Καρυωτάκης κ.λπ.

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Φαγκότο/φυσαρμόνικα: Δημήτρης Κουφαλάκος. Τρομπέτα: Γιώργος Καλτσούνης

Τραγουδούν οι: Αμέρισσα Φτούλη, Γιώργος Γεωργακάκης, Θανάσης Χουλιαράς, Πολυξένη Καράκογλου.

  • Κυριακή 10 Ιούνη: Παράσταση του Τμήματος Φωνητικής: «Μάνος Χατζιδάκις: Ματωμένος Γάμος του Λόρκα και Παραμύθι Χωρίς Ονομα του Ι. Καμπανέλλη»

Η ομάδα της φωνητικής θα παρουσιάσει δύο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Μέσα από όλους αυτούς τους μήνες προετοιμασίας, οι νέοι που παρακολουθούν τα μαθήματα, προσέγγισαν το έργο ενός συνθέτη που έχει σφραγίσει την ελληνική μουσική. Μαζί τους θα εμφανιστεί και η παιδική χορωδία, που συστήθηκε φέτος.

  • Κυριακή 17 Ιούνη, στις 20.30: «Χάος» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Πρόκειται για την αριστουργηματική ταινία των αδελφών Ταβιάνι, με την ονειρική μουσική του Νικόλα Πιοβάνι. Η ταινία μάς μεταφέρει στη Σικελία των αρχών του περασμένου αιώνα και το σενάριό της είναι βασισμένο σε νουβέλες του Λουίτζι Πιραντέλο.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ