ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Πάνω από 117 δισ. ευρώ

Στο 8,3% ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τον Απρίλη σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας

Στο όρια που έχουν βάλει κυβέρνηση και τραπεζικό κεφάλαιο για τη σημερινή φάση της κρίσης κυμαίνονται οι ρυθμοί αύξησης των κάθε είδους τραπεζικών δανείων από τα νοικοκυριά. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία τα νέα δάνεια που έγιναν μέσα στον Απρίλη του 2009 διαμορφώνονται σε 115 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά και σε 446 εκατ. ευρώ για τις κάθε είδους επιχειρήσεις. Παρά την εμφανιζόμενη «κόπωση» των τελευταίων μηνών, η μάζα του δανεισμού που ήδη έχει συσσωρευτεί με τους εξουθενωτικούς ρυθμούς της προηγούμενης φάσης θα ήταν υπεραρκετή ώστε να τροφοδοτήσει για τα πολλά επόμενα χρόνια τόσο την κερδοφορία των τραπεζών όσο και την ομηρία των λαϊκών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Απρίλη του 2009 που δημοσιοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο φτάνει σε 117,4 δισ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του αμέσως προηγούμενου μήνα (Μάρτη 2009). Οπως προκύπτει, το ύψος των νέων δανείων (νέες εκταμιεύσεις) για τον Απρίλη του 2009 διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις εξοφλήσεις κεφαλαίου που έγιναν στον ίδιο μήνα. Σε ετήσια βάση (σύγκριση Μάρτη 2009 με Μάρτη 2008) το ποσοστό αύξησης φτάνει σε 8,3%
  • Ειδικότερα, η συσσωρευμένη μάζα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται σε 58,24 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 7,8%. Οι νέες εκταμιεύσεις για το μήνα Μάρτη φτάνουν σε 133 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων φτάνουν σε 36,2 δισ. ευρώ (αύξηση 9,8%) και οι καθαρές ροές χρηματοδότησης που έγιναν μέσα στο μήνα σε 2 εκατ. ευρώ.
  • Επιχειρήσεις: Τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώνονται σε 133 δισ. ευρώ και η ετήσια μεταβολή στο +11,8%.
  • Στο σύνολο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) η μάζα του δανεισμού διαμορφώνεται σε 250,4 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 10,2%.
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατρακύλησαν 18,3% το Μάρτη

Η μείωση των τιμών στα καύσιμα δείχνει πτωτική τάση και στις βιομηχανικές τιμές

Συνεχίστηκε και το Μάρτη η μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης, επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση κρίσης. Η υποχώρηση της ζήτησης υποδηλώνει, ότι την περίοδο που διανύουμε, συντελείται μία βίαιη διόρθωση των ανισορροπιών στην αγορά, το στομάχι της οποίας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το μεγάλο όγκο των παραγόμενων από τη βιομηχανία (εσωτερικού και εξωτερικού) εμπορευμάτων, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε καθοδική εξισορρόπηση των παραγόντων της παραγωγής και κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, μετρούμενος σε ετήσια βάση, τον προηγούμενο Μάρτη, εμφάνισε μεγάλη πτώση 18,3% (ενώ χωρίς τα καύσιμα η πτώση περιορίζεται στο 13,8%). Υποχώρηση της ζήτησης και μάλιστα μεγάλη εμφάνισαν οι περισσότερες κατηγορίες καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων τροφίμων. Γεγονός που υποδηλώνει, ότι έχει χειροτερεύσει περαιτέρω η οικονομική θέση των εργαζομένων, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε περικοπές δαπανών που έχουν να κάνουν με τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Αντίθετα, θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις φαρμακευτικών - καλλυντικών και ειδών ένδυσης - υπόδησης.

Ειδικότερα στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων παρατηρήθηκε η ακόλουθη εικόνα:

  • πολυκαταστήματα -17,7%
  • μεγάλα καταστήματα τροφίμων -12%
  • καύσιμα/ λιπαντικά -43,4%
  • τρόφιμα/ ποτά/ καπνός -5,7%
  • έπιπλα/ ηλεκτρικά είδη/ οικιακός εξοπλισμός -23,7%
  • φαρμακευτικά/ καλλυντικά +1,2%
  • ένδυση/ υπόδηση +0,6%.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στο διάστημα Γενάρη - Μάρτη, με τον όγκο του κύκλου εργασιών των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων - λιπαντικών, να υποχωρεί κατά 14,3%, ενώ χωρίς τα καύσιμα - λιπαντικά η υποχώρηση της ζήτησης περιορίζεται στο -9,5%.

Οι εργοστασιακές τιμές

Η μεγάλη υποχώρηση που σημείωσαν σε ετήσια βάση οι τιμές των καυσίμων οδήγησε σε υποχώρηση τις εργοστασιακές τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων τον προηγούμενο Απρίλη, κάτι βεβαίως που δε γίνεται αντιληπτό από τους καταναλωτές, αφού η μείωση των βιομηχανικών τιμών δεν «περνά» στις τιμές της λιανικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων στο διάστημα Απρίλης 2009 - Απρίλης 2008, σημείωσαν υποχώρηση 8,1%, η οποία οφείλεται στη μεγάλη υποχώρηση κατά 22,2% των τιμών των καυσίμων στο ίδιο διάστημα. Στα δύο προηγούμενα χρόνια οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 10,4% και 2,5% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι τιμές των άλλων κατηγοριών σημείωσαν αύξηση. Ειδικότερα, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, κατά 1,9% των κεφαλαιουχικών αγαθών, κατά 3,6% των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και κατά 0,2% των αναλώσιμων καταναλωτικών αγαθών. Στο διάστημα Απρίλη προς Μάρτη ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι ανόδου 1,3% και 1,9% που είχε σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε μέσα επίπεδα, τέλος, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 3,4%, έναντι ανόδου 7% και 4,3% που είχε σημειωθεί κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Εβαλαν πλαφόν 3,3% στα ... χαρτιά

Στο 3,32% ορίστηκε το ανώτατο ποσοστό των αυξήσεων που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων στα δίδακτρα των ενδιάμεσων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αυτό ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο η απελευθέρωση των διδάκτρων για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που εκχώρησε η κυβέρνηση στους σχολάρχες, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «παράθυρο» ώστε να βγάλουν υπερπολλαπλάσια τα έσοδα που τους «στερεί» το πλαφόν για τις άλλες τάξεις.

Αυτό αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες, όταν μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) - που κατήγγειλε ότι μέσα στην τελευταία τετραετία υπερδιπλασιάστηκαν τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων - δήλωνε ότι «προβλημάτισαν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα υψηλά ποσοστά αυξήσεων που επέβαλαν στα δίδακτρα ορισμένα ιδιωτικά σχολεία. Παρ' όλα αυτά απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση είτε του παγώματος των αυξήσεων για τις υπόλοιπες τάξεις, είτε για έλεγχο των αυξήσεων και στις πρώτες τάξεις.

Κόβουν, τώρα και τα ψίχουλα...

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, μέσω του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ Κοντού, αλλά και του υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα, ότι φέτος την επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο οι αγρότες θα την πάρουν στο πρώτο δίμηνο του 2009. Φτάσαμε αρχές Ιούνη κι ακόμα δεν πήραν ούτε ευρώ, ενώ κανείς δεν ξέρει αν, πότε και πόσοι θα την πάρουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από φέτος η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θα δίνεται μόνο στους λεγόμενους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες. Μ' αυτό τον τρόπο απέκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι, επειδή το αγροτικό εισόδημά τους είναι ελάχιστο, αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά - να έχουν μαγαζάκι στο χωριό, να κάνουν μερικά μεροκάματα στην οικοδομή κλπ. - για να το συμπληρώσουν και να επιβιώσουν.

Οχι, βεβαίως, ότι οι φτωχοί αγρότες έπαιρναν καμιά μεγάλη επιστροφή φόρου - πενταροδεκάρες έπαιρναν και τα πολλά λεφτά κατέληγαν στις τσέπες των μεγαλοαγροτών που έχουν πολλά στρέμματα και παρουσιάζουν μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου - αλλά έχει σημασία ότι η κυβέρνηση τους κόβει κι αυτά τα ψίχουλα. Διότι αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, πως όλα τα μέτρα που παίρνει, κινούνται στον «ντορό» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, στοχεύοντας στο βίαιο και ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια των αγροτοκαπιταλιστών.

Η θέση της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ είναι να καταργηθεί ο φόρος για το αγροτικό πετρέλαιο - όπως και ο ΦΠΑ - κι αυτό το αίτημα πρόβαλε το συνεπές αγροτικό κίνημα στις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών και του ευρωμονόδρομου, διεκδικούσαν ν' αυξηθεί κατά τι ο συντελεστής επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο και, εμμέσως πλην σαφώς, ζητούσαν να μην τον δικαιούνται οι μικροκαλλιεργητές.

Ολα αυτά - και πολλά άλλα - ας τα έχουν υπόψη τους οι μικρομεσαίοι αγρότες όταν, σε λίγες μέρες, θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών. Κι αναλόγως ας ψηφίσουν...


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ