ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μείνανε οι βάσεις που ... φύγανε

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής

Μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και αγυρτείας αποτελεί η νέα συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε με τους Αμερικάνους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983 και η οποία ισχύει και σήμερα. Με τη μέθοδο αντιστροφής της αλήθειας ονομάστηκε... "συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων".Αυτό που έγινε ήταν να εκσυγχρονιστούν οι βάσεις που ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες απαιτήσεις των επικυρίαρχων, να κλείσουν σταδιακά αυτές που είχαν ξεπεραστεί λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και αποτελούσαν πλέον μόνο ζημιά και να δημιουργηθούν νέες με ΝΑΤΟικό μανδύα,το καθεστώς λειτουργίας των οποίων δε ρυθμίζεται από τη νέα συμφωνία, αλλά απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία από τις "λαμπρότερες" σελίδες της υποτέλειας των κυβερνώντων απέναντι στην αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία, βάσεις θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι το τέλος του 1988. Πέντε μήνες πριν θα υπήρχε "έγγραφη ειδοποίηση" της ελληνικής προς την αμερικανική κυβέρνηση για την αποχώρηση των εγκαταστάσεών τους, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 μήνες. Η συμφωνία εγκρίθηκε στη Βουλή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κάλπικα λόγια

Η όλη πορεία της παραμονής των βάσεων αποτελεί μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις που έδρασε ο κάλπικος λόγος του Α. Παπανδρέου: Στις 16-11-77 ρωτούσε από το Σύνταγμα "είναι αλήθεια ή όχι ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ στηρίζουν την επεκτατική επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο;" Και στις 17-10-79 έλεγε από το Ηράκλειο της Κρήτης: "Είναι για μας, για το ΠΑΣΟΚ, ανυποχώρητη η θέση πως οι ξένες βάσεις πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Αποτελούν μόνιμα κίνδυνο για τον πληθυσμό μας, ακόμα και σε περίοδο ειρήνης... Μας εκθέτουν στον πυρηνικό όλεθρο... Εξυπηρετούν αποκλειστικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ... Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της χώρας μας σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης...".

Ομως με την ίδια ευκολία τέσσερα χρόνια αργότερα στις 15-7-83 δε δίσταζε να πει: "Αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκφράζει για πρώτη φορά την ισοτιμία της χώρας μας και αποτελεί δείγμα ότι έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εθνική μας ανεξαρτησία"! Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του στη Βουλή κατά την επικύρωση της συμφωνίας, το Νοέμβρη του 1983. Εκεί μάλιστα έφτασε στο σημείο να αναγνώσει μόνος του σημείο του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφερόταν ότι "οι ξένες βάσεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας", για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του αυτό ακριβώς κάνει (!) και ότι η συμφωνία δεν ήταν παραμονής αλλά απομάκρυνσης των βάσεων!! Είπε επίσης πως "είναι απόφαση οριστική της κυβέρνησής μας ότι τα πυρηνικά όπλα θα φύγουν από την Ελλάδα".

Ολη η Ελλάδα μια βάση

Βέβαια, οι βάσεις, που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας από το 1953, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού και σύμβολο εξάρτησης, ουδέποτε έφυγαν. Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε και ισχύει και σήμερα. Αντίθετα, εκσυγχρονίστηκαν και προστέθηκαν και άλλες επί εποχής ΠΑΣΟΚ - όπως η κατασκοπευτική βάση των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής. Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Νέας Μάκρης το Σεπτέμβρη του 1983 και το Φλεβάρη του 1984 κατά τον κανονιοβολισμό της Βηρυτού από τον 6ο Στόλο, με αποτέλεσμα να απονεμηθεί και "εύφημος μνεία" από τις ΗΠΑ για τη "συνεισφορά" της! Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Σούδας κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986.Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι βάσεις την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο.Ανάλογο ρόλο έπαιζαν οι βάσεις του Ακτιου και της Σούδας στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας,λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξαν οι βάσεις την περίοδο του πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973,στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο,στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο κλπ.

Με την όλο και πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τον εκσυγχρονισμό της εξάρτησης, ολόκληρη η χώρα αποτελεί εν δυνάμει μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της "νέας τάξης". Στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για ανεξέλεγκτη χρήση έχουν παραδοθεί όλες οι ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή, όσο και αν ακούγεται υπερβολική, επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Σε πυρηνική ομηρία

Την ίδια τύχη με τις βάσεις είχαν και τα πυρηνικά όπλα. Εγινε ντόρος για αυτά που απομακρύνθηκαν, όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί ήταν παλιάς τεχνολογίας και από την άλλη σιωπηρά εγκαταστάθηκαν νέα εκσυγχρονισμένα. Το πιο ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι πρόκειται για πυρηνικά όπλα που εντάσσονται στο νέο πυρηνικό δόγμα του ΝΑΤΟ για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο τοπικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έτσι βρίσκεται σε πυρηνική ομηρία.

Μια φάση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικών έγινε το 1992, όταν οι Αμερικανοί με πειρατικό τρόπο εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές της βάσης! Δεν είναι τυχαίο ότι η αποθήκευση των βομβών αυτών έγινε το 1992, εποχή που δεν υφίσταται πλέον ούτε το άλλοθι της αποτροπής, δήθεν, της πυρηνικής δύναμης της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά εντάσσεται ξεκάθαρα στο νέο δόγμα των Αμερικανών.

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F-16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών, ρόλο που μέχρι τότε τον είχε σμήνος ελληνικών αεροσκαφών F-104, με την ονομασία "Στράικ", τα οποία όμως αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας. Το αίτημα εκκρεμούσε για καιρό, γιατί η ελληνική πλευρά ζητούσε να της παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ αεροσκάφη F-16 που θα προορίζονταν γι' αυτό το σκοπό.

Επικίνδυνη συμμαχία για την Ελλάδα

Τα ΝΑΤΟικά σενάρια αποσταθεροποίησης, ακόμα και αν έχουν χαρακτήρα "παιχνιδιού", σκιαγραφούν τους στόχους της Συμμαχίας και στέλνουν μηνύματα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές

Ο επικίνδυνος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και αποσταθεροποιητικός γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων ρόλος του ΝΑΤΟ βγαίνει με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο. Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα ΝΑΤΟικά, ενδεικτικά των σχεδίων της λυκοσυμμαχίας, σενάρια. Το 1995 εμφανίστηκε σενάριο περί αυτονόμησης της Θράκης, που κατασκευάστηκε στα ΝΑΤΟικά επιτελεία υπό τη μορφή επιτελικής άσκησης. Αυτό προέβλεπε μερική αυτονόμηση της ελληνικής Θράκης, μετά από παρέμβαση του συμμαχικού παράγοντα. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δεν απέκλεισε την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων, σε κατώτερα όμως κλιμάκια ίσως με τη μορφή ηλεκτρονικών παιχνιδιών...

Η ύπαρξη πάντως στα επιτελεία του ΝΑΤΟ τέτοιων σεναρίων αποσταθεροποίησης, που αφορούν την Ελλάδα, έχει μακρά πορεία. Συνήθως εμφανίζονται με ανεπίσημο μανδύα, όπως "εκπαιδευτική" μορφή. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1986 στη στρατιωτική ακαδημία του ΝΑΤΟ στη Ρώμη είχε εμφανιστεί σενάριο που προέβλεπε την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα. Ανάλογα σενάρια και εκτιμήσεις έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και από άλλα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Τα σενάρια αυτά, ακόμα και αν έχουν χαρακτήρα "παιχνιδιού", σκιαγραφούν τους στόχους του ΝΑΤΟ και στέλνουν μηνύματα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο κίνδυνος ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ελλάδας δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Να υπενθυμίσουμε την προτροπή που έκανε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το Σεπτέμβρη του 1995, ο τότε υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής προς το επιτελείο της Σχολής Εθνικής Αμυνας, όπως "μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, εξεταστεί, μεταξύ άλλων, και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις επιβολής ή διατήρησης της ειρήνης και τυχόν συνέπειες που θα έχει αυτή η μετεξέλιξη σε ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο ή άλλες περιοχές του εθνικού μας χώρου".Η προτροπή αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στο παραπάνω σενάριο για τη Θράκη, στο οποίο γίνεται λόγος για μερική αυτονόμηση της περιοχής και μετακινήσεις πληθυσμών, ώστε να σχηματιστούν "ομοιογενείς φυλετικά περιοχές". Η εφαρμογή του λοιπόν θα ήταν αποτέλεσμα ενεργού παρέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ - μετά το ξέσπασμα ελληνοτουρκικής σύρραξης - για την επιβολή της δικής του "πρότασης ειρήνης".

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο "Ρ" είχε επισημάνει τον κίνδυνο βοσνιοποίησης ή γιουγκοσλαβοποίησης του Αιγαίου,με την έννοια ότι μια ανάφλεξη, μια θερμή σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις επεμβάσεως άλλων δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου για να επιβάλουν την PAX AMERIKANA, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Η άποψη ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ασφάλεια της Ελλάδας η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση είχε διατυπωθεί και από τον ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη, όταν ακόμα ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σε ομιλία του είχε τονίσει ότι "οι Ελληνες αισθάνονται ανασφαλείς, παρά τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και άλλους ισχυρούς συνασπισμούς και οργανώσεις" και είχε προσθέσει "αυτό που εκπλήσσει τους Ελληνες είναι η εκπληκτική αδιαφορία και οι επιλεκτικές ευαισθησίες που έδειξαν εδώ και είκοσι χρόνια οι εταίροι και σύμμαχοί τους στα δικά τους προβλήματα επιδεινώνοντάς τα". Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατήγγειλε τους συμμάχους ότι "επίσημα επιλέγουν την "ουδετερότητα" απέναντι σε κάθε νέα τουρκική αξίωση", πράγμα που - όπως είχε υπογραμμίσει - "στην πράξη ισοδυναμεί με υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή". Ανάλογες αιχμές άφησε ο Χρ. Λυμπέρης και κατά την αποχώρησή του από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στις απαντήσεις που δίνει στις ελληνικές ανησυχίες μίλησε για "κυνικό ρεαλισμό, αν όχι εκβιασμό".

Μείνανε οι βάσεις που ... φύγανε

Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής

Μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και αγυρτείας αποτελεί η νέα συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε με τους Αμερικάνους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1983 και η οποία ισχύει και σήμερα. Με τη μέθοδο αντιστροφής της αλήθειας ονομάστηκε... "συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων".Αυτό που έγινε ήταν να εκσυγχρονιστούν οι βάσεις που ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες απαιτήσεις των επικυρίαρχων, να κλείσουν σταδιακά αυτές που είχαν ξεπεραστεί λόγω τεχνολογικών εξελίξεων και αποτελούσαν πλέον μόνο ζημιά και να δημιουργηθούν νέες με ΝΑΤΟικό μανδύα,το καθεστώς λειτουργίας των οποίων δε ρυθμίζεται από τη νέα συμφωνία, αλλά απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία από τις "λαμπρότερες" σελίδες της υποτέλειας των κυβερνώντων απέναντι στην αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία στη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η συμφωνία, βάσεις θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι το τέλος του 1988. Πέντε μήνες πριν θα υπήρχε "έγγραφη ειδοποίηση" της ελληνικής προς την αμερικανική κυβέρνηση για την αποχώρηση των εγκαταστάσεών τους, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 17 μήνες. Η συμφωνία εγκρίθηκε στη Βουλή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κάλπικα λόγια

Η όλη πορεία της παραμονής των βάσεων αποτελεί μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις που έδρασε ο κάλπικος λόγος του Α. Παπανδρέου: Στις 16-11-77 ρωτούσε από το Σύνταγμα "είναι αλήθεια ή όχι ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ στηρίζουν την επεκτατική επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο;" Και στις 17-10-79 έλεγε από το Ηράκλειο της Κρήτης: "Είναι για μας, για το ΠΑΣΟΚ, ανυποχώρητη η θέση πως οι ξένες βάσεις πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Αποτελούν μόνιμα κίνδυνο για τον πληθυσμό μας, ακόμα και σε περίοδο ειρήνης... Μας εκθέτουν στον πυρηνικό όλεθρο... Εξυπηρετούν αποκλειστικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ... Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της χώρας μας σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης...".

Ομως με την ίδια ευκολία τέσσερα χρόνια αργότερα στις 15-7-83 δε δίσταζε να πει: "Αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το γεγονός ότι μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκφράζει για πρώτη φορά την ισοτιμία της χώρας μας και αποτελεί δείγμα ότι έχει κατακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εθνική μας ανεξαρτησία"! Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του στη Βουλή κατά την επικύρωση της συμφωνίας, το Νοέμβρη του 1983. Εκεί μάλιστα έφτασε στο σημείο να αναγνώσει μόνος του σημείο του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, όπου αναφερόταν ότι "οι ξένες βάσεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας", για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνησή του αυτό ακριβώς κάνει (!) και ότι η συμφωνία δεν ήταν παραμονής αλλά απομάκρυνσης των βάσεων!! Είπε επίσης πως "είναι απόφαση οριστική της κυβέρνησής μας ότι τα πυρηνικά όπλα θα φύγουν από την Ελλάδα".

Ολη η Ελλάδα μια βάση

Βέβαια, οι βάσεις, που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας από το 1953, μετατρέποντας την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιμπεριαλισμού και σύμβολο εξάρτησης, ουδέποτε έφυγαν. Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε και ισχύει και σήμερα. Αντίθετα, εκσυγχρονίστηκαν και προστέθηκαν και άλλες επί εποχής ΠΑΣΟΚ - όπως η κατασκοπευτική βάση των ΑΒΑΚΣ στο Ακτιο.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο υποστήριξης των πολεμικών επιδρομών κατά λαών της περιοχής. Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Νέας Μάκρης το Σεπτέμβρη του 1983 και το Φλεβάρη του 1984 κατά τον κανονιοβολισμό της Βηρυτού από τον 6ο Στόλο, με αποτέλεσμα να απονεμηθεί και "εύφημος μνεία" από τις ΗΠΑ για τη "συνεισφορά" της! Τέτοιο ρόλο έπαιξε η βάση της Σούδας κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986.Τέτοιο ρόλο έπαιξαν οι βάσεις την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο.Ανάλογο ρόλο έπαιζαν οι βάσεις του Ακτιου και της Σούδας στους βομβαρδισμούς της Βοσνίας,λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξαν οι βάσεις την περίοδο του πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973,στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο,στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο κλπ.

Με την όλο και πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τον εκσυγχρονισμό της εξάρτησης, ολόκληρη η χώρα αποτελεί εν δυνάμει μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της "νέας τάξης". Στη διάθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για ανεξέλεγκτη χρήση έχουν παραδοθεί όλες οι ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή, όσο και αν ακούγεται υπερβολική, επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.

Σε πυρηνική ομηρία

Την ίδια τύχη με τις βάσεις είχαν και τα πυρηνικά όπλα. Εγινε ντόρος για αυτά που απομακρύνθηκαν, όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί ήταν παλιάς τεχνολογίας και από την άλλη σιωπηρά εγκαταστάθηκαν νέα εκσυγχρονισμένα. Το πιο ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι πρόκειται για πυρηνικά όπλα που εντάσσονται στο νέο πυρηνικό δόγμα του ΝΑΤΟ για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο τοπικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έτσι βρίσκεται σε πυρηνική ομηρία.

Μια φάση του εκσυγχρονισμού του πυρηνικών έγινε το 1992, όταν οι Αμερικανοί με πειρατικό τρόπο εγκατέστησαν στην αεροπορική βάση του Αραξου 24 ατομικές βόμβες, παραπλανώντας μάλιστα τις ελληνικές αρχές της βάσης! Δεν είναι τυχαίο ότι η αποθήκευση των βομβών αυτών έγινε το 1992, εποχή που δεν υφίσταται πλέον ούτε το άλλοθι της αποτροπής, δήθεν, της πυρηνικής δύναμης της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά εντάσσεται ξεκάθαρα στο νέο δόγμα των Αμερικανών.

Ενισχυτικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, καθώς και του ενδιαφέροντός τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων, είναι ότι το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F-16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών, ρόλο που μέχρι τότε τον είχε σμήνος ελληνικών αεροσκαφών F-104, με την ονομασία "Στράικ", τα οποία όμως αποσύρθηκαν λόγω παλαιότητας. Το αίτημα εκκρεμούσε για καιρό, γιατί η ελληνική πλευρά ζητούσε να της παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ αεροσκάφη F-16 που θα προορίζονταν γι' αυτό το σκοπό.

Επικίνδυνη συμμαχία για την Ελλάδα

Τα ΝΑΤΟικά σενάρια αποσταθεροποίησης, ακόμα και αν έχουν χαρακτήρα "παιχνιδιού", σκιαγραφούν τους στόχους της Συμμαχίας και στέλνουν μηνύματα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές

Ο επικίνδυνος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και αποσταθεροποιητικός γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων ρόλος του ΝΑΤΟ βγαίνει με κάθε ευκαιρία στο προσκήνιο. Κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορα ΝΑΤΟικά, ενδεικτικά των σχεδίων της λυκοσυμμαχίας, σενάρια. Το 1995 εμφανίστηκε σενάριο περί αυτονόμησης της Θράκης, που κατασκευάστηκε στα ΝΑΤΟικά επιτελεία υπό τη μορφή επιτελικής άσκησης. Αυτό προέβλεπε μερική αυτονόμηση της ελληνικής Θράκης, μετά από παρέμβαση του συμμαχικού παράγοντα. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δεν απέκλεισε την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων, σε κατώτερα όμως κλιμάκια ίσως με τη μορφή ηλεκτρονικών παιχνιδιών...

Η ύπαρξη πάντως στα επιτελεία του ΝΑΤΟ τέτοιων σεναρίων αποσταθεροποίησης, που αφορούν την Ελλάδα, έχει μακρά πορεία. Συνήθως εμφανίζονται με ανεπίσημο μανδύα, όπως "εκπαιδευτική" μορφή. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1986 στη στρατιωτική ακαδημία του ΝΑΤΟ στη Ρώμη είχε εμφανιστεί σενάριο που προέβλεπε την επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα. Ανάλογα σενάρια και εκτιμήσεις έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και από άλλα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Τα σενάρια αυτά, ακόμα και αν έχουν χαρακτήρα "παιχνιδιού", σκιαγραφούν τους στόχους του ΝΑΤΟ και στέλνουν μηνύματα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο κίνδυνος ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ελλάδας δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Να υπενθυμίσουμε την προτροπή που έκανε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το Σεπτέμβρη του 1995, ο τότε υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής προς το επιτελείο της Σχολής Εθνικής Αμυνας, όπως "μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, εξεταστεί, μεταξύ άλλων, και ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις επιβολής ή διατήρησης της ειρήνης και τυχόν συνέπειες που θα έχει αυτή η μετεξέλιξη σε ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο ή άλλες περιοχές του εθνικού μας χώρου".Η προτροπή αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στο παραπάνω σενάριο για τη Θράκη, στο οποίο γίνεται λόγος για μερική αυτονόμηση της περιοχής και μετακινήσεις πληθυσμών, ώστε να σχηματιστούν "ομοιογενείς φυλετικά περιοχές". Η εφαρμογή του λοιπόν θα ήταν αποτέλεσμα ενεργού παρέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ - μετά το ξέσπασμα ελληνοτουρκικής σύρραξης - για την επιβολή της δικής του "πρότασης ειρήνης".

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο "Ρ" είχε επισημάνει τον κίνδυνο βοσνιοποίησης ή γιουγκοσλαβοποίησης του Αιγαίου,με την έννοια ότι μια ανάφλεξη, μια θερμή σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις επεμβάσεως άλλων δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου για να επιβάλουν την PAX AMERIKANA, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Η άποψη ότι κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ασφάλεια της Ελλάδας η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση είχε διατυπωθεί και από τον ναύαρχο Χρ. Λυμπέρη, όταν ακόμα ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σε ομιλία του είχε τονίσει ότι "οι Ελληνες αισθάνονται ανασφαλείς, παρά τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και άλλους ισχυρούς συνασπισμούς και οργανώσεις" και είχε προσθέσει "αυτό που εκπλήσσει τους Ελληνες είναι η εκπληκτική αδιαφορία και οι επιλεκτικές ευαισθησίες που έδειξαν εδώ και είκοσι χρόνια οι εταίροι και σύμμαχοί τους στα δικά τους προβλήματα επιδεινώνοντάς τα". Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατήγγειλε τους συμμάχους ότι "επίσημα επιλέγουν την "ουδετερότητα" απέναντι σε κάθε νέα τουρκική αξίωση", πράγμα που - όπως είχε υπογραμμίσει - "στην πράξη ισοδυναμεί με υπονόμευση της σταθερότητας στην περιοχή". Ανάλογες αιχμές άφησε ο Χρ. Λυμπέρης και κατά την αποχώρησή του από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στις απαντήσεις που δίνει στις ελληνικές ανησυχίες μίλησε για "κυνικό ρεαλισμό, αν όχι εκβιασμό".

Κείμενα: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Κείμενα: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Κείμενα: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Κείμενα: Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ