ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΟΓΕ
«Ταξίδι» με αφετηρία τη μουσική, τις μελωδίες, τα τραγούδια

Με «πυξίδα» τη μουσική η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας ανατρέχει για μια ακόμα χρονιά σε πλευρές της κοινωνικής θέσης της γυναίκας, σε διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας, μέσα από τις σελίδες της ατζέντας της.

«Για το 2023 τοποθετούμε ως αφετηρία της περιπλάνησής μας στον τόπο και τον χρόνο μουσικά έργα αλιευμένα από το συνολικό εύρος της μουσικής παραγωγής. Η επιλογή τους έγινε με κριτήριο τη συμβολή τους στην αποκάλυψη και νέων σταθμών στο συνεχιζόμενο ταξίδι μας», επισημαίνει η Ομοσπονδία προλογίζοντας τη φετινή ατζέντα και εξηγεί: «Τα επιλέγουμε για να μας βοηθήσουν στην ιχνηλασία που ξεκινήσαμε με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες και την κοινωνική τους θέση διαχρονικά. Φυσικά, όπως πάντα, δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα ίχνη. Επιδιώκουμε να φωτίσουμε τις αιτίες που διαμόρφωσαν συνειδήσεις, που καθόρισαν τη στάση, την ατομική και συλλογική δράση των γυναικών που θα συναντήσουμε».

«"Δεν ξέρω αν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται, όπως λένε, σε δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες", λέει ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο ρεμπέτης τραγουδοποιός που έγραψε την "Πειραιώτισσα" και τη "Φαληριώτισσα". Ευτυχισμένες στιγμές κατοικούν και στα όνειρα τα δικά μας... Ομως η ευτυχία ποτέ δεν μετακομίζει από το όνειρο στην πραγματικότητα αν δεν βάλουμε το χέρι μας κι εμείς...», αναφέρει η ΟΓΕ και καταλήγει: «Γι' αυτό πιστεύουμε στον καθημερινό αγώνα. Γι' αυτό βρισκόμαστε ανυποχώρητα στις επάλξεις του και, με οδηγό την Τέχνη που έχει τη δύναμη να μας κινητοποιήσει, μαθαίνουμε το χθες, παρεμβαίνουμε στο σήμερα, παλεύουμε συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο...».

Με αφετηρία διαφορετικά μουσικά είδη

Το «ταξίδι» που επιχειρεί η Ομοσπονδία εκτείνεται σε μια σειρά ιστορικές περιόδους, μήκη και πλάτη του κόσμου, ενώ το σύνθημα δίνουν σε κάθε περίπτωση νότες, μελωδίες και στίχοι.

Οι παιάνες της αρχαίας Σπάρτης γίνονται αφορμή για μια μικρή αναφορά στις μυθικές Αμαζόνες και την ιχνηλάτηση της γυναικείας συμμετοχής στην κοινωνική οργάνωση νομαδικών φυλών της Ευρασίας. Τα ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια του γάμου δίνουν το έναυσμα για μια αναφορά στον θεσμό του γάμου στις κοινωνίες της αρχαίας Αθήνας και Ρώμης και τη δεινή θέση των γυναικών στο πλαίσιό του.

Η σκυτάλη περνά στη μουσική παραγωγή του Μεσαίωνα, για να φωτιστούν πλευρές της ζωής των γυναικών αλλά και της συμμετοχής τους στις εξεγέρσεις που σημάδεψαν τον 14ο αιώνα. Τη δική τους θέση έχουν τα νανουρίσματα, που μας υπενθυμίζουν ότι τα τραγούδια των μανάδων και πατεράδων στα παιδιά τους δεν περιείχαν μόνο καθησυχαστικά λόγια, αλλά μιλούν επίσης για τις σκληρές συνθήκες δουλειάς και ζωής.

«Είμαι πλύστρα φοβερή / σιδερώστρα τρομερή / πλένω, απλώνω, σιδερώνω / και τα χρέη μου πληρώνω»: Ενα «δικό μας» ρεμπέτικο τραγούδι του 1936 δίνει το σύνθημα για μια περιπλάνηση στη ζωή και την κοινωνική δράση της γυναίκας «πλύστρας», από το Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι τους εργατικούς αγώνες στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Το μουσικό είδος ragtime, που αναδύθηκε από τις αφροαμερικανικές κοινότητες στον αμερικανικό νότο και μαζί με τα blues αποτελεί πρόδρομο της jazz, γίνεται το φόντο πάνω στο οποίο αναδεικνύεται η εκμετάλλευση και καταπίεση των μαύρων γυναικών, τόσο πριν όσο και μετά την κατάργηση της δουλείας.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα του «ταξιδιού» που επιχειρεί η ΟΓΕ, ενώ από την ατζέντα δεν λείπουν και οι αναφορές στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.


Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ

Με ύλη που εμπνέεται από τη δράση και τροφοδοτεί νέες πρωτοβουλίες

Με την προτροπή στους Συλλόγους και τις Ομάδες, συνολικά στις γυναίκες της βιοπάλης να κρατήσουν «ακόμα πιο ψηλά τη σημαία» στην πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ. Οι σελίδες του και η ύλη που περιλαμβάνουν, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του καλέσματος που απευθύνει το εξώφυλλο.

«Η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της το τραγικό αποτύπωμα του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη», σημειώνει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Σύνταξη. Στο φόντο αυτό, αφιερώνει τις πρώτες σελίδες του τρέχοντος τεύχους στην παρουσίαση της έκδοσης της ΕΕΔΥΕ με τίτλο «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», αλλά και στη δική της «ματιά» στις επικίνδυνες εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Για το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα είναι μονόδρομος η ένταση της πάλης μας ενάντια σ' αυτούς που σπέρνουν τον πόλεμο μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς τους, γιατί αυτό αποτελεί μονόδρομο για την υπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας αυτός έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Οχι μόνο δεν είναι μάταιος, αλλά αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία στις σχετικές σελίδες.

Το Δελτίο στέκεται με μια σειρά άρθρα στα πρόσφατα «δώρα» της κυβέρνησης, που «έρχονται να προστεθούν σε εκείνα των προηγούμενων κυβερνήσεων» και «προσθέτουν νέα βαρίδια στις ζωές των γυναικών της βιοπάλης». Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η αρθρογραφία για τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων, το νέο σφοδρό κύμα πλειστηριασμών που θέτει στο στόχαστρο τη λαϊκή κατοικία, την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την απουσία ιδιαίτερης φροντίδας μαθητών με αναπηρίες ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τον τερματισμό του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» και το ξεσπίτωμα χιλιάδων προσφύγων.

Από την ύλη του τεύχους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα της ανυπαρξίας κρατικών δομών και υπηρεσιών προστασίας των κακοποιημένων και χωρίς οικογένεια παιδιών, η παράδοση του ευαίσθητου αυτού τομέα στα χέρια φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ, της εκκλησίας αλλά και ιδιωτών.

«Οι σελίδες αυτές δεν μένουν στην αποκάλυψη, φωτίζουν τον δρόμο που μετατρέπει την οργή και την αγανάκτηση για όλα αυτά σε διεκδικήσεις και δράσεις», σημειώνει η Σύνταξη και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα «χτίζοντας τη δική μας ασπίδα προστασίας, κόντρα στους νόμους όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ανάγκες μας για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων».


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά στις 28 Δεκέμβρη!

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Την Τετάρτη 28 Δεκέμβρη η γιορτινή ατμόσφαιρα και τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια επιστρέφουν στον Περισσό, μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής διακοπής λόγω πανδημίας, με την πρωτοχρονιάτικη γιορτή που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Από τις 5.30 το απόγευμα οι πόρτες της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ ανοίγουν και υποδέχονται παιδιά και γονείς για να περάσουν μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και μάλιστα δωρεάν, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από την εμπορευματοποιημένη διασκέδαση που κυριαρχεί.

Στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων θα πραγματοποιούνται όμορφες και φροντισμένες δραστηριότητες και κατασκευές, οι οποίες θα περιέχουν κάτι από τη μαγεία των γιορτών. Γιορτινές κατασκευές, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού και face painting θα περιμένουν τους μικρούς φίλους.

Ξεχωριστή στιγμή της γιορτής θα είναι η πραγματοποίηση συναυλίας παιδικών τραγουδιών με αγαπημένες συνθέσεις μεγάλων δημιουργών, στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδρίων. Τραγουδούν οι Γιάννης Διονυσίου, Βιολέτα Ικαρη, Μιρέλα Πάχου και Απόστολος Ρίζος. Συμμετέχουν η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας και 12μελής ορχήστρα. Η ενορχήστρωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Παπαζαχαριάκης: «Με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μικρούς μας ακροατές, θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά παιδικών τραγουδιών, κάποια πολύ γνωστά στους μεγαλύτερους, μιας και με αυτά έχουμε μεγαλώσει, και κάποια άλλα πολύ γνωστά στις σημερινές παιδικές ηλικίες. Το πόσο σημαντικό είναι το παιδικό τραγούδι φαίνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωστοί Ελληνες συνθέτες έχουν ασχοληθεί με αυτό.

Με μεγάλη χαρά συνεργάζομαι για αυτήν την ξεχωριστή συναυλία με τους Γ. Διονυσίου, Β. Ικαρη, Μ. Πάχου και Α. Ρίζο, ενώ το δικό της "χρώμα" θα δώσει η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Καλκάνη. 12 μουσικοί θα αναλάβουν να παρασύρουν τα παιδιά σε αυτό το μουσικό "ταξίδι". Σας περιμένουμε!».

Στον χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο, καθώς και γιορτινά κεράσματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με το «κόκκινο Αερόστατο» την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Το «κόκκινο Αερόστατο» ετοιμάζει την απόλυτη χριστουγεννιάτικη γιορτή, την Κυριακή 18 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Νερού). Μια γιορτή με χορό, μουσική, μαγικά θεματικά εργαστήρια, λάμψη και πολλές πολλές εκπλήξεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Ο μάγος Μαρμέλο ταξιδεύει με το "κόκκινο Αερόστατο"», εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικης αφίσας, εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, «στέλνουμε γράμμα στον Αη Βασίλη και συζητάμε για την αξία της αλληλεγγύης», Baby yoga, μουσικοκινητική δραστηριότητα για παιδιά, Παραμυθογωνιά, γωνιά με πειράματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ