ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ευαισθησίες"

"Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην πολιτιστική κληρονομιά και στις σύγχρονες μορφές τέχνης". Η φράση περιέχεται σε Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ, που αναφέρεται στο νέο κύκλο του προγράμματος "Μελίνα". Εκείνο που φιλοδοξεί να βάλει, δήθεν, φτερά στη φαντασία των μαθητών και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με την "ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς". Ακριβώς. Να τους ευαισθητοποιήσει για πράγματα με τα οποία η κρατική μηχανή είναι ανάλγητη, σκληρή και πολλές φορές καταστροφική.

***

Ακόμα και αν αυτή η φαντασία των μαθητών αποκτήσει φτερά, ένα πέταγμα αρκεί... Ενα πέταγμα φτάνει για να δει από ψηλά τις συνέπειες της κρατικής "ευαισθησίας": Τη μετατροπή της Αθήνας σε απέραντη τσιμεντούπολη είτε με τη "νεοφιλελεύθερη" συναίνεση, είτε τη "σοσιαλιστική" ανοχή, είτε ακόμα με την "εκσυγχρονιστική" συνενοχή. Για χάρη του τσιμεντένιου θεάματος τα νεοκλασικά της Αθήνας έγιναν πολυώροφοι όγκοι και όσα δεν είχαν αυτή την τύχη, εγκαταλείφθηκαν κάπου στην Πλάκα και στον Κεραμεικό. Θα δει την Ακρόπολη να αναστηλώνεται επί εικοσαετία. Τον ευαίσθητο Μετροπόντικα να επελαύνει στις αρχαιότητες και για χάρη του να μισογκρεμίζεται το εργοστάσιο "Φιξ". Τις ευαίσθητες μπουλντόζες του Λαμπράκη να επελαύνουν στο Πάρκο Ελευθερίας, τα ευαισθητοποιημένα υπουργεία να συναποφασίζουν πώς να γίνει το Πάρκο της Ρηγίλλης ιδιωτικό μουσείο.

***

Αν η παιδική φαντασία πετάξει εκτός Λεκανοπεδίου, θα δει ότι με ιδιαίτερη "ευαισθησία" κάθε χρόνο "αναστηλώνεται" στα λόγια ο Επικούρειος Απόλλωνας. Θα δει ακόμα την "ευαίσθητη" κατεδάφιση του πρώην "Βασιλικού Θεάτρου" στη Θεσσαλονίκη. Και με πόση, αλήθεια, "ευαισθησία" αποφασίζεται το θάψιμο των φυλακών του Γεντί Κουλέ, αλλά και της Αίγινας. Αλλωστε, σε ένα τόσο "ευαισθητοποιημένο" κράτος η "εθνική πολιτιστική κληρονομιά" είναι μόνο θέμα ..."αισθητικής". Και οι μνήμες της πικρής πρόσφατης ιστορίας "χαλάνε" τη φτιασιδωμένη εικόνα του, ταράζουν την "ευαίσθητη" του ηρεμία του. Σίγουρα, τόση σαρωτική "ευαισθησία" δε θα την αντέξουν οι παιδικές ψυχές...

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Μεγάλο "μικρό" Φεστιβάλ

Σαράντα τέσσερις ελληνικές ταινίες και 80 ξένες από 34 χώρες διαγωνίζονται στο φετινό 19ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (14-20/9). Παράλληλα, στο Πληροφοριακό Τμήμα θα προβληθούν 26 ταινίες και στην Ανοιχτή Οθόνη όσες ταινίες υποβλήθηκαν, αλλά δεν προκρίθηκαν.Για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα επελέγησαν 3 ελληνικές ταινίες: "Τ' αερικά της Κέρου" (Μαρίνα Κουνενάκη, ντοκιμαντέρ), "Ο άγνωστος" (Μύρινα Τσάπα, μυθοπλασίας), "Τσάρλεστον" (Φίλιππου Τσίτου, μυθοπλασίας).

Φέτος το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζεται ανανεωμένο, με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων. Η πρώτη συνεργασία με την ομάδα "Κινηματογράφος και Πραγματικότητα" αποδίδει αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ (17,18/9) που θα συμπεριλάβει όλα τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, στις 14/9,μετά την τελετή έναρξης, σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα, θα διοργανωθεί συναυλία των Αρτάς Τερζιάν (βιολί) και Ζοζεφίνας Ορφανίδου (πιάνο).Στις 15/9 θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Λογοτεχνία στην Οθόνη" και τη συμμετοχή Ελλήνων Λογοτεχνών.

Φέτος η Δράμα εντάχθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, με άξονα το Φεστιβάλ, το οποίο επιχορηγείται, ετησίως, με 70 εκατ. από το ΥΠΠΟ και άλλα τόσα από το δήμο. Δεσμεύεται ο δήμος να παραχωρεί στο Φεστιβάλ τους διαθέσιμους χώρους του. Σε αυτά τα πλαίσια, φέτος ο δήμος συμμετέχει με έκθεση ενθυμημάτων από την ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης,ενώ σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση του Τούρκου ζωγράφου, Μεβλούτ Ακιλντίζ.

Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί το Συνέδριο του Οργανισμού Βαλκανικής Κινηματογραφίας,που θα γίνει στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βελιγράδι και σ' αυτόν συμμετέχουν σπουδαίοι κινηματογραφιστές, όπως Εμίρ Κουστουρίτσα,Μπόζιντα Ζέτσεβιτς, Νέναντ Ντούκιτσς (Γιουγκοσλαβία), Πάνος Παπυριακόπουλος,Αρης Φωτιάδης (Ελλάδα), Σαμπίνα Ποπ (Ρουμανία), Παυλίνα Ζελέβα (Βουλγαρία), Τζάναν Τζερέντ (Τουρκία).

@ Εκθεση αφιέρωμα στα 110 χρόνια από την αποξήρανση της Κωπα'ϊδας ,
  • Εκθεση αφιέρωμα στα 110 χρόνια από την αποξήρανση της Κωπαϊδας,εγκαινιάζεται σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Λεβαδέων (πλατεία Λ. Κατσώνη), στα πλαίσια του "Γ' Διεθνούς Συνεδρίου Βοιωτικών Μελετών και των Τροφωνίων '96". Θα διαρκέσει μέχρι τις 11/10.
@ Λόγω των εκλογών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες δύο εκδηλώσε
  • Λόγω των εκλογών, δε θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες δύο εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πέτρας.Συγκεκριμένα ματαιώνεται η βραδιά με ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη και συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη,και η παράσταση της αριστοφανικής "Ειρήνης" από το Ανοιχτό Θέατρο.Ολες οι άλλες εκδηλώσεις, μέχρι και την 17/9, θα γίνουν κανονικά.
Μνημονεύουν την απουσία του

Η ψηλόλιγνη, επιβλητική φιγούρα του Μάνου Κατράκη μας εγκατέλειψε πριν 12 χρόνια ακριβώς. Φεύγει, όμως, ένας αγωνιστής, ένας κομμουνιστής, ένας μεγάλος καλλιτέχνης που θαυμάστηκε πολύ; Η συντρόφισσα του Μ. Κατράκη, Λίντα,οι συγγενείς, οι σύντροφοι, οι φίλοι, οι συνάδελφοι και θαυμαστές της απαράμιλλης, αξεπέραστης μέχρι σήμερα ηθοποιίας του, θα τον μνημονεύσουν στο τάφο του στο Α' Νεκροταφείο, το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι.

Λυρικός θρήνος

Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο από τη δολοφονία του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κι ένα κορυφαίο ποιητικό του έργο, ο "Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας", θα ακουστεί για τέσσερις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής (10,11,14,15/9). Το έργο ανεβαίνει με μορφή λυρικής τραγωδίας,σε δύο πράξεις κι έξι εικόνες, για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, μέτζο σοπράνο και αφηγήτρια, την οποία συνέθεσε ο Σταύρος Ξαρχάκος.Η λυρική τραγωδία, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φλεβάρη στο "Τεάτρ Ιμπεριάλ" της Κομπιέν, θα ερμηνευτεί στα ισπανικά, ενώ βασίζεται στη μείξη παραδοσιακών ισπανικών και ανδαλουσιανών μοτίβων με λαϊκά ελληνικά. Η σκηνοθεσία είναι του Πιερ Ζουρντάν,τα σκηνικά - κοστούμια του Νταντό.Συμμετέχουν η σοπράνο Λουσίλ Βινιόν,η ορχήστρα Χαρμόνια Νόβα,η ηθοποιός Ιζαμπέλ Αγιουκάρ, οι κιθαρίστες Χοσέ Μαρία Γκαγιάρντο ντελ Ρέι και Ανιέλο Ντεζιντέριο και η χορωδία Φονς Μουζικάλις σε διεύθυνση του Κ. Κωνσταντάρα.

Μουσικό δεκαήμερο

Δεκαήμερο ελληνικής μουσικής δημιουργίας και ερμηνείας ξεκινάει σήμερα στη Μονή Δαφνίου,με διοργανωτές το Δήμο Χαϊδαρίου και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Καταξιωμένοι δημιουργοί, όπως οι Θόδωρος Αντωνίου και Νικηφόρος Ρώτας και νεότεροι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο δεκαήμερο (διάρκεια μέχρι τις 15/9). Σήμερα ο Ν. Τουλιάτος και το συγκρότημά του παρουσιάζει ένα "Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου". Ακολουθούν συναυλίες: Του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής σε διεύθυνση του Θ. Αντωνίου με έργα Σπ. Μευρόπουλου, Ν. Παπαδημητρίου και D. Milhaut (10/9). Του Νικ. Ρώτα με τα έργα του "Του πλούτου αχορταγία", "Ντούο για δύο βιολιά", "Σονάτα για βιολί σόλο", "Κουαντέτο εγχόρδων" και "Εξοδος" (11/9). Των Γ. Παπαγιάννη - Αγγ. Ρεπάπη - Δ. Κοκκώνη (9/9). Του "Τρίο Κορυφώ" (12/9), του "Τρίο Αθηνών" (13/9), του "ντούο Σπύρου και Χαράς Τόμπρα" (14/9) και του "Εργαστηρίου Παλαιάς Μουσικής" (15/9).

Μουσικο-θεατρικό τετραήμερο

Προεκλογική η περίοδος, μα πλούσια σε μουσικοθεατρικά δρώμενα. Στο Αιγάλεω, στο θέατρο "Αλέξης Μινωτής" σήμερα (9μμ) η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει το έργο "Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε",αύριο το "Παιδικό Στέκι" του Εθνικού Θεάτρου την "Ωραία Κοιμωμένη" του Σ. Περό, ενώ τη Δευτέρα το Θέατρο Τέχνης την "Αλκηστη" του Ευριπίδη. Σήμερα, επίσης, (9μμ) το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα παρουσιάσει τον "Καλό άνθρωπο του Σετσουάν",του Μπρεχτ, στη Νεάπολη Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων την ίδια ώρα στο "Θέατρο Ρεματιάς" Χαλανδρίου θα παρουσιάσει τον "Υπηρέτη δύο αφεντάδων" του Γκολντόνι. Σήμερα και αύριο (9μμ) ο "Βασιλιάς Ληρ" παίζεται στο Θέατρο Πέτρας από το "Θέατρο Τζένη Καρέζη", ενώ αύριο το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την αριστοφανική "Λυσιστράτη" στο θέατρο του Δίου. Την Κυριακή το "Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας" παρουσιάζει τον σοφόκλειο "Οιδίποδα Τύραννο".

Σήμερα και αύριο στο Θέατρο Λυκαβηττού τραγουδά ο Νίκος Παπάζογλου,οι Χ. και Π. Κατσιμίχας,σήμερα, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, αύριο στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο και τη Δευτέρα στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Τα "Ξύλινα Σπαθιά" αύριο εμφανίζονται στο Θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, οι "Μπέλα Γιούνιον" στο "Ρόδον". Στην Ελευσίνα (Παλαιό Ελαιουργείο) διοργανώνεται σήμερα βραδιά με ηπειρώτικα τραγούδια, ενώ την Κυριακή στο "Θέατρο Πέτρας" αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά (συμμετοχή Νίκου Ξυδάκη). Τη Δευτέρα η Χάρις Αλεξίου τραγουδά στο "Κατράκειο" και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο Κηποθέατρο Λάρισας.

  • Πρεμιέρα σήμερα, με τον "Οθέλλο" του Σαίξπηρ, στο παλαιό Πανεπιστήμιο, (Πλάκα, Θόλου 5). Θα δοθούν είκοσι μόνο παραστάσεις (μέχρι τις 30/9), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Συμποσίου "Η Εκδίκηση",που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 20,21,22/9. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη,η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη,τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού.Παίζουν οι: Σοφοκλής Πέππας, Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Χατζόπουλος, Χρύσα Σπηλιώτη κ. ά.
  • Λήγει στις 27/9 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για ταινίες μεγάλου μήκους στο "37ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης".Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 17 του Νοέμβρη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 3620.962, 3610.418 (Αθήνα), 286678, 287269 (Θεσσαλονίκη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ