Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλο "μικρό" Φεστιβάλ

Σαράντα τέσσερις ελληνικές ταινίες και 80 ξένες από 34 χώρες διαγωνίζονται στο φετινό 19ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (14-20/9). Παράλληλα, στο Πληροφοριακό Τμήμα θα προβληθούν 26 ταινίες και στην Ανοιχτή Οθόνη όσες ταινίες υποβλήθηκαν, αλλά δεν προκρίθηκαν.Για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα επελέγησαν 3 ελληνικές ταινίες: "Τ' αερικά της Κέρου" (Μαρίνα Κουνενάκη, ντοκιμαντέρ), "Ο άγνωστος" (Μύρινα Τσάπα, μυθοπλασίας), "Τσάρλεστον" (Φίλιππου Τσίτου, μυθοπλασίας).

Φέτος το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζεται ανανεωμένο, με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων. Η πρώτη συνεργασία με την ομάδα "Κινηματογράφος και Πραγματικότητα" αποδίδει αφιέρωμα στο Ντοκιμαντέρ (17,18/9) που θα συμπεριλάβει όλα τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, στις 14/9,μετά την τελετή έναρξης, σε συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα, θα διοργανωθεί συναυλία των Αρτάς Τερζιάν (βιολί) και Ζοζεφίνας Ορφανίδου (πιάνο).Στις 15/9 θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Λογοτεχνία στην Οθόνη" και τη συμμετοχή Ελλήνων Λογοτεχνών.

Φέτος η Δράμα εντάχθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, με άξονα το Φεστιβάλ, το οποίο επιχορηγείται, ετησίως, με 70 εκατ. από το ΥΠΠΟ και άλλα τόσα από το δήμο. Δεσμεύεται ο δήμος να παραχωρεί στο Φεστιβάλ τους διαθέσιμους χώρους του. Σε αυτά τα πλαίσια, φέτος ο δήμος συμμετέχει με έκθεση ενθυμημάτων από την ποδοσφαιρική ιστορία της πόλης,ενώ σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση του Τούρκου ζωγράφου, Μεβλούτ Ακιλντίζ.

Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί το Συνέδριο του Οργανισμού Βαλκανικής Κινηματογραφίας,που θα γίνει στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βελιγράδι και σ' αυτόν συμμετέχουν σπουδαίοι κινηματογραφιστές, όπως Εμίρ Κουστουρίτσα,Μπόζιντα Ζέτσεβιτς, Νέναντ Ντούκιτσς (Γιουγκοσλαβία), Πάνος Παπυριακόπουλος,Αρης Φωτιάδης (Ελλάδα), Σαμπίνα Ποπ (Ρουμανία), Παυλίνα Ζελέβα (Βουλγαρία), Τζάναν Τζερέντ (Τουρκία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ