ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
«Χλιαρή» υποδοχή των βρετανικών προτάσεων από την ΕΕ

Ενώ εξελίσσονται παζάρια και προετοιμασίες για «κάθε ενδεχόμενο»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Χλιαρή» ήταν η υποδοχή των βρετανικών προτάσεων για τους όρους του Brexit και για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, κατά τη συνεδρίαση που είχαν την Παρασκευή οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί (Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι οικονομικές προτάσεις της Βρετανίας εγείρουν το ερώτημα αν είναι «λειτουργικές», «προς το συμφέρον της ΕΕ» και «συμβατές με τις αρχές» των διαπραγματεύσεων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για ένα «όσο το δυνατό πιο "μαλακό" Brexit» αλλά «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Σχετικά με την πρόταση του Λονδίνου για μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για αγαθά και αγροτικά προϊόντα (αλλά όχι για υπηρεσίες) ο Ροτ εξέφρασε επιφυλάξεις λέγοντας πως εν μέρει αντιφάσκουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ και υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα».

Την Πέμπτη, ο νέος Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Μπαρνιέ, που από την πλευρά του σημείωσε ότι «απομένουν δεκατρείς βδομάδες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) του Οκτώβρη. Μέχρι τότε, πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία αποχώρησης - ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί - και να προετοιμάσουμε μια πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μας», αναφέροντας συγκεκριμένα το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, «ένα φιλόδοξο σχέδιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και μια στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Κι ενώ το σκληρό παζάρι είναι σε εξέλιξη, η Κομισιόν κάλεσε την Πέμπτη τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις επιχειρήσεις τους να «εντείνουν τις προετοιμασίες τους (...) σε όλα τα επίπεδα για κάθε πιθανή έκβαση», δηλαδή και για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας. «Είναι αναμφισβήτητο ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει διαταραχές - για παράδειγμα, στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων - είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Συνεχίζεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Μιλώντας την Τετάρτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε αντιδρώντας στην κυβερνητική πρόταση της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, το χαρακτήρισε «κατ' όνομα Brexit» που αφήνει τη Βρετανία να «κυβερνάται» από τις Βρυξέλλες, δεχόμενη κάθε εμπορικό κανονισμό της ΕΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από το όραμα για «Παγκόσμια Βρετανία» κατέληξε σε μια «υποτελή» πρόταση Brexit. Αντί για «κοινό βιβλίο κανόνων» και «ζώνη ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ, ο Τζόνσον ισχυρίζεται πως η Βρετανία θα έπρεπε να παζαρέψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, όπως δηλαδή κάνουν και άλλες «τρίτες χώρες» με το μπλοκ.

Η Τ. Μέι, σε περιοδεία στη Βόρεια Ιρλανδία, τόνισε πως δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση που θα ευθυγραμμίζει τη Β. Ιρλανδία στενά με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, κάτι που θα δημιουργούσε «σκληρά σύνορα» με τη Βρετανία.

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Η Μέρκελ αναγνωρίζει «τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να βασίζεται στις ΗΠΑ, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος

«Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται υπό πίεση», επισήμανε (φωτ.) η Μέρκελ

Copyright 2018 The Associated

«Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται υπό πίεση», επισήμανε (φωτ.) η Μέρκελ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υπερδύναμη ΗΠΑ για την επιβολή της τάξης στον κόσμο, επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης θερινή συνέντευξη Τύπου. Οπως σημείωσε, η ΕΕ χρειάζεται να βρει τον ρόλο της στην παγκόσμια τάξη, ενώ, με φόντο και τις διεργασίες γύρω από τον ρόλο της ΕΕ εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και ανταγωνισμών, υπογράμμισε: «Η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Η καγκελάριος επισήμανε πως υπάρχουν προκλήσεις, όπως η άνοδος της Κίνας, αλλά και ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να αναδιοργανωθούν, καθώς αλλάζει το κανονιστικό πλαίσιο του κόσμου. «Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως την είχαμε συνηθίσει, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση» και η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «δυσκόλεψε τη διεθνή συνεργασία», είπε. Πάντως, ξεκαθάρισε πως «η διατλαντική συνεργασία, περιλαμβανομένης εκείνης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι κεντρικής σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Μέρκελ υπογράμμισε πως «στο θέμα του εμπορίου έχουμε ήδη μια πολύ σοβαρή κατάσταση στον κόσμο», ενώ αναφέρθηκε στο ταξίδι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον (στις 24 Ιούλη), λέγοντας πως σκοπεύει να προωθήσει μια «διαδικασία διαλόγου». Πάντως, τα αντίμετρα «θα είναι με διαφορά η χειρότερη λύση», είπε.

Σχολιάζοντας μια πιθανή νέα συνάντηση Πούτιν - Τραμπ στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο, είπε: «Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, ο Ρώσος και ο Αμερικανός Πρόεδρος να συναντώνται».

Αντίμετρα εξετάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, η ΕΕ ετοιμάζει λίστα «αντιμέτρων» για την περίπτωση που οι ΗΠΑ θα επιβάλουν τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ενόψει και της επίσκεψης Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, η Μάλμστρομ εξέφρασε την ελπίδα για άμβλυνση της «εμπορικής σύγκρουσης» και «προειδοποίησε» τις ΗΠΑ πως οι δασμοί επί των αυτοκινήτων θα είναι «πολύ ατυχείς».

Να σημειωθεί πως απαντώντας στην επιβολή του προστίμου - ρεκόρ στην αμερικανική εταιρεία «Google» από την Κομισιόν, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ο Ντ. Τραμπ αντέδρασε έντονα, αφήνοντας αιχμές ότι και αυτό κλιμακώνει τη σύγκρουση και θα επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. «Σας το είπα! Η ΕΕ μόλις καταδίκασε μια από τις μεγάλες μας εταιρείες, την "Google". Εχουν πραγματικά εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμη», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή (CNBC) επανέφερε την απειλή για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών (εμπορεύματα) προς τις ΗΠΑ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις νέες διώξεις σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα κλιμάκωση της καταστολής και των διώξεων σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη 19 Ιούλη έγινε μία ακόμη αστυνομική έρευνα στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, η οποία μάλιστα κράτησε 2,5 ώρες, ενώ μετά από αυτή κατασχέθηκαν όλοι οι υπολογιστές των κεντρικών γραφείων.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Συνεχίζονται και κλιμακώνονται στην Ουκρανία οι προκλήσεις και οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών και του ΚΚ Ουκρανίας. Αυτήν τη φορά η Διεύθυνση διαδικτυακής ασφάλειας της Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ειδική Αστυνομική Ομάδα (KORD), εισέβαλε την Πέμπτη 19 Ιούλη στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, κατάσχοντας όλους τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών, μετά από νέα αστυνομική έρευνα που διέταξε η αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση, την οποία στηρίζει η ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ, Π. Σιμονένκο, μέλη της ΚΕ και όλο το προσωπικό των γραφείων αποκλείστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σε ένα δωμάτιο στο οποίο έγινε σωματικός έλεγχος στον Π. Σιμονένκο, απειλώντας τον και με σύλληψη.

Ολα αυτά έλαβαν χώρα με την επίκληση του απαράδεκτου αντικομμουνιστικού νόμου που ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, με βάση τον οποίον χαλκεύτηκαν κατηγορίες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ:

Πώς τοποθετείται στην επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα κλιμάκωση της καταστολής και των διώξεων εναντίον της κομμουνιστικής ιδεολογίας που ποινικοποιείται στην Ουκρανία και της δράσης του ΚΚ Ουκρανίας;».

ΗΠΑ
Νομοσχέδιο με κυρώσεις για ρωσικά ενεργειακά σχέδια

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, με νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Γουαϊόμινγκ Τζον Μπαράσο, το οποίο προβλέπει κυρώσεις σε επενδυτές που εμπλέκονται σε ρωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα κατά όσων επενδύουν σε ρωσικά σχέδια για την εξαγωγή Ενέργειας, παρέχουν εγγυήσεις για δάνεια για την εκτέλεση αυτών των έργων ή παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες για ένα τέτοιο έργο στη ρωσική πλευρά. Επίσης, περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ: «Δεν έχω δει αυτήν την προτεινόμενη νομοθεσία, θα πρέπει να μελετηθεί από νομική άποψη. Είναι ένα γελοίο και παράλογο νομοσχέδιο που θα ακυρώσει όλους τους κανόνες της αγοράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ