ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θα επικυρώσει την καταστροφή του Υμηττού;

"Μελέτες" επί παραγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ παρομοιάζουν την Περιφερειακή Υμηττού ως δρόμο αντιπυρικής προστασίας!

Η τύχη χιλιάδων στρεμμάτων δάσους του Υμηττού κρίνεται την Παρασκευή. Μέρα, που συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η προσφυγή των κατοίκων και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κατά της επιφανειακής διάνοιξης της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, όπως σχεδίασε η κυβέρνηση και υλοποιούν οι εργολάβοι της. Το ΣτΕ θα ασχοληθεί με το αν το τμήμα της λεωφόρου, που διέρχεται μέσα από την Αγ. Παρασκευή, θα πρέπει να κατασκευαστεί επιφανειακά ή να αντικατασταθεί από υπόγεια σήραγγα, μήκους 1.300 μέτρων. Κάτι, που ζητούν ο δήμος, οι κάτοικοι, επιστήμονες και πλήθος φορέων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί πως πριν μερικούς μήνες η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή. Ομως, τα έργα δε σταμάτησαν και οι εργολάβοι συνέχισαν να κόβουν δέντρα.

Θυμίζουμε πως για τη διάσωση του δάσους, εκτός από το δήμο και τους κατοίκους, έχουν δραστηριοποιηθεί, με σημαντικές παρεμβάσεις, πολλοί φορείς. Μάλιστα, στις αρχές του Νοέμβρη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συμμετείχε σε δεντροφύτευση, που έκανε στη συγκεκριμένη περιοχή η Μονάδα Απεξάρτησης του "18 Ανω".Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε τότε πως "όλα αυτά που συντελούνται σήμερα στο περιβάλλον αποτελούν ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί πωλούνται πλέον τα βουνά και οι παραλίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους".

"Να μας δικαιώσει"

Ο Δημήτρης Αυγερόπουλος,επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγίας Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη", μιλώντας στο "Ρ", τονίζει: "Η απόφαση του ΣτΕ θα καθορίσει, όχι μόνο το μέλλον του Υμηττού, της πόλης μας, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου Αττικής. Πιστεύουμε ότι η απόφασή του θα μας δικαιώσει και δε θα επιτρέψει τη διάνοιξη του δρόμου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αποδεδειγμένα, η κατασκευή σήραγγας αποτελεί την ιδανική λύση. Οσο για το κομμάτι του Υμηττού, που έχει ήδη καταστραφεί από τις εργασίες των συνεργείων της εταιρίας "Αττική Οδός ΑΕ" - η οποία έχει αναλάβει τη διάνοιξη της λεωφόρου - ελπίζουμε να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες, για να αποκατασταθεί ο οικολογικός χαρακτήρας του βουνού".

"Μελέτες" επί παραγγελία

Πλήρως αμήχανη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάζεται τώρα να επιστρατεύσει στο "παρά πέντε" μελέτες διαφόρων καθηγητάδων που δέχτηκαν να παρουσιάσουν το άσπρο - μαύρο, προκειμένου να πειστεί το ΣτΕ να απορρίψει το αίτημα των κατοίκων για τη μη καταστροφή του δάσους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για "μελέτες" του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (να σημειώσουμε ότι είναι μερικοί από τους ίδιους καθηγητές που επί υπουργίας Μάνου είχαν επιστρατευτεί να δικαιολογήσουν ως περιβαλλοντικό το μέτρο της απόσυρσης των παλιών ΙΧ, που υποτίθεται ότι μέχρι το 2000 θα ...εξαφάνιζε το νέφος της Αθήνας!!). Ενδεικτικό της αξιοπιστίας και της τωρινής τους μελέτης είναι και το γεγονός ότι υποστηρίζουν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως η λύση της σήραγγας θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αγίας Παρασκευής! Οι παιδαριώδεις όμως ισχυρισμοί τους δε σταματούν εδώ, αφού προβλέπουν ότι τυχόν ματαίωση της επιφανειακής χάραξης θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον της πρωτεύουσας, επειδή θα ματαιωθεί η κατασκευή και άλλων οδικών αξόνων! Δηλαδή, οι (περιβαλλοντολόγοι;) καθηγητές αυτοί φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες που κατασκευάζονται στο Λεκανοπέδιο και πριμοδοτούν τη μεγαλύτερη κίνηση των ΙΧ δε θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σε άλλο "πόνημα" του καθηγητή του ΕΜΠ Κ. Κασιού, που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο, η Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού συγκρίνεται, ούτε λίγο - ούτε πολύ, με τους δρόμους που διανοίγονται στα δάση για την αντιπυρική προστασία! Για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η κοπή χιλιάδων πεύκων, σε καιρό μάλιστα που η Αττική έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο από τις πυρκαγιές, είναι "ασήμαντη" και "δε συνιστά διακοπή του οικοσυστήματος"!

Στο χιόνι

Νάμαι, σ' ένα από τα 50 αποκλεισμένα από το χιόνι, ορεινά χωριά των Τρικάλων. Στην έγνοια μου, πώς θα μεταφέρω την αγωνία των αποκλεισμένων, τα παράπονα και τις κατάρες τους για την αδιαφορία της πολιτείας. Πώς θα στηλιτεύσω τους κυβερνώντες, που αφήνουν τους ανθρώπους της ορεινής Ελλάδας έρμους κι απροστάτευτους στο έλεος της αγριεμένης φύσης. Πώς θα καταγγείλω την "παγωνιά" της "εκσυγχρονιστικής" εξουσίας που ξεπαγιάζει τους ταπεινούς και καταφρονεμένους της ξεχασμένης πατρίδας.

Ηρθα να περιγράψω την ασχήμια της εγκατάλειψης κι αιχμαλωτίζομαι στην ομορφιά της παγωμένης φύσης. Υπάρχει ο κίνδυνος να παρεκκλίνω του δημοσιογραφικού καθήκοντος κι αντί να παρουσιάσω τα προβλήματα των ανθρώπων, να χαθώ σε ταξιδιωτικές εντυπώσεις. (Σαν κάποια καλοβολεμένα πλουσιόπαιδα της πόλης που επιχειρούν να παρουσιάσουν ως φυσιολατρία την απομόνωση και την εγκατάλειψη, για να δικαιολογήσουν την αδιαφορία της επίσημης πολιτείας). Αλλά πώς ν' αντισταθείς στις αισθήσεις σου; Πώς να τιθασεύσεις το ορμέφυτο που σ' οδηγεί στην ομορφιά και απομακρύνει τη σκέψη σου από την ασχήμια;

Βρήκα τη λύση: Θα περιγράψω την ομορφιά της φύσης και την ωραιότητα της ψυχής των ανθρώπων της ξεχασμένης Ελλάδας, για να δείξω την ασχήμια και την απανθρωπιά των ανθρώπων της εξουσίας.

Το χιόνι, σαν ένα απέραντο, άσπρο πέπλο, σκεπάζει το χώμα για να το ζεστάνει. Από τις στέγες των κεραμιδιών κρέμονται, σα λαμπριάτικες λαμπάδες, οι κρύσταλλοι. Στις ρούγες των σπιτιών, σπουργίτια, πάντα αισιόδοξα, σκαλίζουν το χιόνι για να ξετρυπώσουν το σκουληκάκι της επιβίωσής τους, ενώ τα κυνηγάει η τσίχλα, για να κλέψει το "μεζέ". Ο αντίλαλος στο αγριεμένο γάβγισμα του σκύλου, προειδοποιεί τον πεινασμένο λύκο να μην τολμήσει να κατέβει. Στη θαλπωρή της σπηλιάς, δίπλα στην ξερολιθιά, το κοιμισμένο φίδι χαίρεται τη χειμερία νάρκη του, περιμένοντας να ξυπνήσει την άνοιξη. Απέναντι, τα έλατα φόρεσαν, πρόωρα, τη χριστουγεννιάτικη στολή τους και χορεύουν το τραγούδι του ανέμου, αγκαλιασμένα με τα νυφοντυμένα πεύκα. Και λίγο μακρύτερα, στην κορφή της καταχνιάς, ο ορίζοντας σμίγει για να δώσει ο ουρανός το ερωτικό φιλί του στη γη.

Ακολουθώντας το ντορό που άνοιξαν οι βαριές πατημασιές της μπότας, μπαίνω στο καφενείο. Αγκαλιά την ξυλόσομπα, το άναμμα του τσιγάρου από τα κάρβουνα και το τσίπουρο στο στόμα για να ζεσταθούν τα παγωμένα σωθικά.

Κάτι μυστήρια πράματα. Εδώ δε μιλάς με φιοριτούρες, παρά με λόγια. Δεν κοιτάς κρυφά, αλλά κατάματα. Δεν κρύβεις την άγνοιά σου, τη συζητάς. Εδώ μαθαίνεις. Πώς η γέννηση ενός παιδιού προσθέτει ένα επώνυμο άνθρωπο κι όχι μια ακόμα ανώνυμη ύπαρξη. Το ζυμωτό ψωμί μπορεί να χορτάσει τη φτώχεια. Το ντύσιμο δεν ξεχωρίζει. Η ανηφόρα δεν κουράζει τη νιότη και η ανημποριά δεν απελπίζει τα γηρατειά. Ο θάνατος αποτελεί απώλεια, αλλά και συνέχεια της ζωής.

Δεν είναι εδώ οι παραπονιάρηδες και οι γκρινιάρηδες. Είναι εδώ οι απαιτητικοί και οι περήφανοι. Αλλωστε, τούτοι οι άνθρωποι ζουν σε αντίξοες συνθήκες χειμώνα καλοκαίρι, πάντα μόνοι τους επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα, αφού ποτέ δε βρίσκουν τη βοήθεια του κράτους. Είναι σκληραγωγημένοι και ανθεκτικοί. Δεν κλαίγονται, λοιπόν, για τον αποκλεισμό τους από το χιόνι, γιατί ποτέ δεν εχθρεύτηκαν τη φύση, με την οποία ζουν αρμονικά και δε φοβούνται τη μοναξιά. Θυμώνουν, όμως, που δεν έχουν να φάνε τα ζώα τους, που κλείνουν τα σχολεία των παιδιών τους, που οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάνε για να γιατρευτούν. Κι οργίζονται που οι άχρηστοι, οι αδιάφοροι, οι μπαγαπόντηδες, οι κυνικοί και οι απάνθρωποι κυβερνώντες, τους θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ετσι προστατεύει η κυβέρνηση το περιβάλλον...

Στιγμιότυπο από παλιότερη δεντροφύτευση στον Υμηττό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ