ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βόμβες πλήττουν τα μακροοικονομικά μεγέθη

Τα σύννεφα του βρώμικου πολέμου στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, άρχισαν να έχουν τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές - που αρχικά η κυβέρνηση επιχείρησε να τις αμφισβητήσει προκειμένου να δικαιολογήσει τη συνενοχή της για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη γειτονική χώρα - μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο αισθητές, ακόμα και σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα. Οι επιπτώσεις αυτές απειλούν να προκαλέσουν μάλιστα σημαντικά προβλήματα στον "εθνικό στόχο" της κυβέρνησης Σημίτη και όλων εκείνων που τη στηρίζουν στην πορεία για την ένταξη στην ΟΝΕ. Και είναι σίγουρο, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα στο επόμενο διάστημα, καθώς με βάση τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν προβλέπεται σύντομη αποκλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης.

Από επίσημα χείλη του κυβερνητικού χώρου (πρωθυπουργός, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) διατυπώθηκαν ήδη τη βδομάδα που πέρασε εκτιμήσεις για περιορισμό του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του χρόνου, λόγω των συνεπειών που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός από τους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί στο 3% από 3,5% που προβλεπόταν αρχικά.

Αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, πέρα από τον κλάδο του τουρισμού - που υπάρχουν τα πρώτα χειροπιαστά στοιχεία - εμφανίζονται και στους εξής τομείς:

Εξαγωγές και ελλείμματα

Ο τομέας των ελληνικών εξαγωγών είναι από τους πρώτους που πλήττονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη προβληματικό και έντονα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας. Επιπτώσεις παρατηρούνται ήδη όχι μόνο στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γιουγκοσλαβία αλλά και προς τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, που λόγω της γειτνίασής τους με τον άμεσο στόχο των βομβαρδισμών έχουν θέσει εαυτόν σε "καραντίνα" και για κάθε ενδεχόμενο δε διαθέτουν συνάλλαγμα για πληρωμές. Αρμόδιοι παράγοντες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων - αν και δεν είναι σε θέση ακόμη να διατυπώσουν ποσοτικές εκτιμήσεις - παρατηρούν τη ροή των εξαγωγών προς τη Γιουγκοσλαβία και τις γειτονικές χώρες να μειώνεται συνεχώς, καθώς οι παραγγελίες έχουν ανασταλεί και οι πληρωμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν "παγώσει".Οι ίδιοι παρατηρούν ακόμη αυξημένες επιβαρύνσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των αυξημένων ναύλων που πληρώνουν για τη μεταφορά των προϊόντων στις βόρειες χώρες από άλλες διόδους (μέσω Βουλγαρίας ή Ιταλίας) εξαιτίας του αποκλεισμού των οδικών δικτύων της Γιουγκοσλαβίας. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές προς τη Γιουγκοσλαβία αποτελούν το 2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας.

Εδώ αξίζει να γίνει αναφορά και στον τομέα των επενδύσεων της Ελλάδας προς τις βαλκανικές χώρες,οι οποίες υπολογίζονται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες. Στη Γιουγκοσλαβία - όπου και εντοπίζονται προς το παρόν οι επιπτώσεις - οι επενδύσεις φτάνουν στο 1 δισ. δολάρια και αφορούν 150 μεικτές ελληνογιουγκοσλαβικές εταιρίες και 80 αμιγώς ελληνικές, οι οποίες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται για την ώρα στις απαιτήσεις που θα διατυπωθούν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Οι απαιτήσεις αυτές, αν και δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη, ενδέχεται να μετακυλήσουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιτόκια και πληθωρισμός

Οι πιέσεις στις τιμές των ομολόγων συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε και εκδηλώθηκαν τόσο κατά τη δημοπρασία ομολόγων 7ετούς διάρκειας που πραγματοποίησε στα μέσα της βδομάδας το υπουργείο Οικονομικών, όσο και στις επόμενες μέρες στη δευτερογενή αγορά. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι οι πιέσεις αυτές, που προήλθαν κυρίως από μαζικές ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών, είχαν ως αποτέλεσμα η "ψαλίδα" ανάμεσα στα επιτόκια των δραχμικών και των ευρωπαϊκών 10ετών ομολόγων να ξεπεράσει το 2% που είναι το όριο σύγκλισης, καθώς τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων είναι ένα από τα κριτήρια ένταξης της δραχμής στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Η κατάσταση αυτή πέρα από τα παραπάνω - που εντάσσονται στην κυβερνητική λογική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ - επιπλέον ανεβάζει για το ελληνικό δημόσιο το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και άρα, στην περίπτωση που συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε υπέρβαση τις δαπάνες του συγκεκριμένου σκέλους του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 12 - 15 δισ. δρχ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για το έλλειμμα (1,9% του ΑΕΠ), θα οδηγήσει σε περαιτέρω σφαγιασμό τις πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και - κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης - ιδιαίτερα αυτές που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) δε φαίνεται διατεθειμένη για την ώρα να μειώσει τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, φοβούμενη περαιτέρω διεύρυνση της πιστωτικής επέκτασης και άσκηση πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων που θα προκαλούσε μία τέτοια κίνηση και από το χώρο των εμπορικών τραπεζών. Αλλωστε για το λόγο αυτό την προηγούμενη βδομάδα η ΤτΕ προχώρησε στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης. Η κατάσταση αυτή αναστέλλει τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών θα εκδηλωνόταν την περίοδο που διανύουμε. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια χορηγήσεων θα εξακολουθήσουν να παραμένουν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο σε υψηλά και δυσβάσταχτα επίπεδα για εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας ή λήψη καταναλωτικών δανείων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παραπάνω στάση της Τράπεζας της Ελλάδας σχετίζεται και με τις γενικότερες εκτιμήσεις για αναζωπύρωση του πληθωρισμού τους ερχόμενους μήνες κυρίως εξαιτίας της τάσης ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου, αλλά και των ενδεχόμενων περαιτέρω αυξητικών τάσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή η συνέχιση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Κόσσοβο. Στην περίπτωση που όντως εκδηλωθεί αναζωπύρωση του πληθωρισμού - τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται αποτελούν σήμερα κατά την κυβέρνηση το σημαντικότερο εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ - δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων.Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται και ήδη έχουν επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια, είναι και η μείωση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.Τέτοια σενάρια άρχισαν ήδη από τις προηγούμενες μέρες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και τέτοιου είδους μέτρα θα σημάνουν απώλειες εσόδων για το ελληνικό δημόσιο, τις οποίες βεβαίως θα κληθούν να αντισταθμίσουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που αποτελούν και τα συνήθη υποζύγια του σημερινού φορολογικού συστήματος.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εντονος απόηχος από τους βομβαρδισμούς

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί ο τουρισμός της χώρας με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, τους εργαζόμενους στο χώρο και μια σειρά από επαγγελματίες, που το εισόδημά τους εξαρτάται άμεσα από την τουριστική κίνηση. Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και η απειλή για τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για το επόμενο διάστημα, φαίνεται να έχουν χτυπήσει καίρια τον "εισερχόμενο" τουρισμό, πράγμα το οποίο εκδηλώνεται με ακυρώσεις - αλλού μικρότερης αλλού μεγαλύτερης κλίμακας - και με μείωση ή πάγωμα της ζήτησης τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ακόμα και για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί και ο εσωτερικός τουρισμός, εξαιτίας της κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για το τι ξημερώνει αύριο. Οσο κι αν οι επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και παραγόντων, που εμπλέκονται με τον τουρισμό, αποβλέπουν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, τα μηνύματα που φτάνουν από τις διάφορες περιοχές της χώρας κάνουν σαφές ότι οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί δεν άφησαν αλώβητο τον τουρισμό και περιγράφουν ανάγλυφα το κλίμα ανησυχίας. Μεγάλο πλήγμα έχει ήδη δεχτεί ο συνεδριακός και περιηγητικός τουρισμός, καθώς και οι κρατήσεις κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις οδικές αφίξεις από την Ευρώπη μέσω Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας. Πιο ψύχραιμοι εμφανίζονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες των παραδοσιακών παραθεριστικών προορισμών, όπως είναι η Κως, η Ρόδος, η Κρήτη. Για τα μέρη αυτά οι ξένοι τουρίστες έχουν προπληρώσει εδώ και μήνες τις διακοπές τους, η ανησυχία όμως για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, για την πορεία των κρατήσεων από δω και στο εξής δεν κρύβεται.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι η στροφή που παρουσιάστηκε στις δηλώσεις επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Ενώ πριν από δέκα - δεκαπέντε μέρες όλοι προσπαθούσαν να φανούν ψύχραιμοι παρά τα πρώτα σημάδια κάμψης, τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που δεν κρύβουν την απόγνωσή τους με αποκορύφωμα περιοχές της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που διαμορφώνεται και του τι προοιωνίζεται για κάποιες περιοχές της χώρας είναι τα όσα είπε στο "Ρ" ο Τ. Αντωνίου,πρόεδρος των Εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων (HATAA), ο οποίος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές οι ακυρώσεις δεν είναι τρομακτικές, ωστόσο έχουν "παγώσει" οι κρατήσεις τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα που όλο τον Απρίλη δεν έχουν κάνει καμία κράτηση. Το μεγαλύτερο κόστος εντοπίζεται στη Χαλκιδική και στην Πιερία που αποτελούν προορισμό τουριστών από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία οι οποίοι έρχονταν μέσω Γιουγκοσλαβίας ή Βουλγαρίας. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Πιερίας που μετρούν 25.000 κλίνες, χώρια άλλες 10.000 κλίνες στα ξενοδοχεία, οι ακυρώσεις επί των κρατήσεων ξεπερνούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκεί Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, το 70%. Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων του νομού θέτει ένα πλέγμα μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Μεταξύ αυτών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της διαφήμισης του ΕΟΤ, που προσανατολίζεται στον εσωτερικό τουρισμό, στην επιδότηση των πτήσεων charters και στην επιδότηση των οδικών μεταφορών για τουρίστες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το τελευταίο αναφέρθηκε σαν πιθανός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και από τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο.Σχολιάζοντάς το όμως ο πρόεδρος των Εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων το χαρακτήρισε ανέφικτο με δεδομένο ότι ο αριθμός των τουριστικών λεωφορείων ξεπερνάει τις 5.000.

Στο 15% υπολογίζονται οι ακυρώσεις στις κρατήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα στη Χαλκιδική, ενώ η ζήτηση για κρατήσεις τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε μηδενική βάση, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων. Οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και με τον εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας τόσο της αβεβαιότητας που επικρατεί γενικότερα όσο και της ανησυχίας για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στη Β. Ελλάδα από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Από την πλευρά των ξενοδόχων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Α. Ανδρεάδης αναφέρει ότι κανονικά εξελίσσονται οι αεροπορικές αφίξεις, ενώ και ο ίδιος τονίζει το πρόβλημα που υπάρχει με τις οδικές μεταφορές, παρατηρώντας "μικρή μείωση του τουρισμού σε σχέση με πέρσι". Ο δε ρυθμός των κρατήσεων τον τελευταίο μήνα εμφανίζεται στα ξενοδοχεία μειωμένος κατά 25% περίπου.

Εμφανής είναι η τάση για ακυρώσεις και στην Κέρκυρα, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό διάταγμα βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ στασιμότητα επικρατεί όλο τον τελευταίο μήνα και στη ζήτηση για κρατήσεις κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Σκανδιναβία, χώρες οι οποίες για τον τουρισμό του νησιού είναι ζωτικής σημασίας.

Κατακόρυφη πτώση που φτάνει μέχρι και 50% καταγράφεται στις κρατήσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα στα Χανιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, ο οποίος ωστόσο αναφέρει ότι οι ακυρώσεις σε κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει δεν είναι σημαντικές.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

"Ποιος κάνει διακοπές σε στρατόπεδο;".Αυτή ήταν η απάντηση της Τζίνας Αρμένη, προέδρου του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, όταν της ζητήσαμε την εκτίμησή της για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Κοινή εκτίμηση των συνδικαλιστών του κλάδου απ' άκρη σ' άκρη της χώρας είναι πως η τουριστική κίνηση θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα, εξαιτίας των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό θα μεταφραστεί σε απώλεια μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις αποτελούν την κύρια "πηγή" απασχόλησης.

Η Κέρκυρα είναι ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οπως μας είπε η Τζίνα Αρμένη, παρατηρείται μείωση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, ενώ ακυρώνονται και τουριστικά "πακέτα", κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία. Αυτό είχε ως συνέπεια μεγάλα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν για λίγες μέρες το Πάσχα και να ξανακλείσουν, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα επαναλειτουργήσουν κανονικά.

"Τα μόνα αεροπλάνα που περνάνε από την Κέρκυρα είναι τα ΝΑΤΟικά, η περιοχή θυμίζει ένα απέραντο στρατόπεδο. Είναι κατανοητό ότι κανείς δε θα την επιλέξει για διακοπές, παρά μόνο όσοι έχουν προπληρώσει τις κρατήσεις τους", καταλήγει η συνδικαλίστρια.

Κρήτη - Χερσόνησος

Η πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης, η Χερσόνησος,που διαθέτει περίπου 30.000 κλίνες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, "μετράει" ήδη τις πρώτες"πληγές". Από 15.000 περίπου τουρίστες που επισκέπτονταν την περιοχή την περίοδο αυτή, φέτος την επισκέφτηκαν μόλις 4.000!

Αμέσως με την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών παρουσιάστηκαν οι πρώτες ακυρώσεις κύρια από Αγγλία και Γερμανία. Οι ξενοδόχοι απειλούνται με οικονομικό στραγγαλισμό, αφού από τις αρχές του χειμώνα και εξαιτίας του ότι η πώληση του τουριστικού προϊόντος πήγαινε πάρα πολύ καλά, έκαναν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του κλάδου, που αποτελούν το 95% του πληθυσμού της Χερσονήσου, απειλούνται με ανεργία και οικονομική εξαθλίωση.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μονάδες που διαθέτουν από 50 έως και 200 κλίνες, που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν από"παρέλαση σε παρέλαση", περίοδος που φέτος απ' ό,τι διαφαίνεται θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Η κρίση αγγίζει και τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες όμως από καλύτερες θέσεις μπορούν να την αντιμετωπίσουν, εκτός αν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ρόδος - Κως - Ζάκυνθος

Σύμφωνα με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου, Κω και Ζακύνθου έχουν αρχίσει και σ' αυτές τις περιοχές, παρ' ότι είναι κλασικοί παραθεριστικοί προορισμοί, να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης. Από τη Ρόδο ο Γ. Σαρικάς τονίζει πως ενώ αρχικά διαφαινόταν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη τουριστική σεζόν από τη μεταπολίτευση, τίποτα δε συνηγορεί στο ότι τελικά θα είναι μια απλά καλή σεζόν. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο "μιλάνε" για σημαντική μείωση των κρατήσεων, κάτι που τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει φανερό και διά γυμνού οφθαλμού.

Η Κική Μακρή από την Κω τονίζει ότι κι εκεί παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων, ενώ κλειστές παραμένουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έπρεπε να είχαν ήδη λειτουργήσει και που μετέφεραν το άνοιγμά τους για το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Ωστόσο, η συνδικαλίστρια σημειώνει πως η Ενωση Ξενοδόχων προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, διαψεύδεται όμως από τους προϊσταμένους και τους διευθυντές των ξενοδοχείων.

Από τη Ζάκυνθο ο Δ. Σιγούρος μας λέει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις, που είτε δε γίνονται είτε ακυρώνονται. Μάλιστα, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου κάνουν λόγο για πυκνές ακυρώσεις στο Ιόνιο και για γκρίζα τουριστική περίοδο.

Βάσω ΝΙΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ