Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

"Ποιος κάνει διακοπές σε στρατόπεδο;".Αυτή ήταν η απάντηση της Τζίνας Αρμένη, προέδρου του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, όταν της ζητήσαμε την εκτίμησή της για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Κοινή εκτίμηση των συνδικαλιστών του κλάδου απ' άκρη σ' άκρη της χώρας είναι πως η τουριστική κίνηση θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα, εξαιτίας των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό θα μεταφραστεί σε απώλεια μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις αποτελούν την κύρια "πηγή" απασχόλησης.

Η Κέρκυρα είναι ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οπως μας είπε η Τζίνα Αρμένη, παρατηρείται μείωση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, ενώ ακυρώνονται και τουριστικά "πακέτα", κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία. Αυτό είχε ως συνέπεια μεγάλα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν για λίγες μέρες το Πάσχα και να ξανακλείσουν, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα επαναλειτουργήσουν κανονικά.

"Τα μόνα αεροπλάνα που περνάνε από την Κέρκυρα είναι τα ΝΑΤΟικά, η περιοχή θυμίζει ένα απέραντο στρατόπεδο. Είναι κατανοητό ότι κανείς δε θα την επιλέξει για διακοπές, παρά μόνο όσοι έχουν προπληρώσει τις κρατήσεις τους", καταλήγει η συνδικαλίστρια.

Κρήτη - Χερσόνησος

Η πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης, η Χερσόνησος,που διαθέτει περίπου 30.000 κλίνες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, "μετράει" ήδη τις πρώτες"πληγές". Από 15.000 περίπου τουρίστες που επισκέπτονταν την περιοχή την περίοδο αυτή, φέτος την επισκέφτηκαν μόλις 4.000!

Αμέσως με την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών παρουσιάστηκαν οι πρώτες ακυρώσεις κύρια από Αγγλία και Γερμανία. Οι ξενοδόχοι απειλούνται με οικονομικό στραγγαλισμό, αφού από τις αρχές του χειμώνα και εξαιτίας του ότι η πώληση του τουριστικού προϊόντος πήγαινε πάρα πολύ καλά, έκαναν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του κλάδου, που αποτελούν το 95% του πληθυσμού της Χερσονήσου, απειλούνται με ανεργία και οικονομική εξαθλίωση.

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μονάδες που διαθέτουν από 50 έως και 200 κλίνες, που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν από"παρέλαση σε παρέλαση", περίοδος που φέτος απ' ό,τι διαφαίνεται θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Η κρίση αγγίζει και τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες όμως από καλύτερες θέσεις μπορούν να την αντιμετωπίσουν, εκτός αν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ρόδος - Κως - Ζάκυνθος

Σύμφωνα με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου, Κω και Ζακύνθου έχουν αρχίσει και σ' αυτές τις περιοχές, παρ' ότι είναι κλασικοί παραθεριστικοί προορισμοί, να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης. Από τη Ρόδο ο Γ. Σαρικάς τονίζει πως ενώ αρχικά διαφαινόταν ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη τουριστική σεζόν από τη μεταπολίτευση, τίποτα δε συνηγορεί στο ότι τελικά θα είναι μια απλά καλή σεζόν. Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο "μιλάνε" για σημαντική μείωση των κρατήσεων, κάτι που τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει φανερό και διά γυμνού οφθαλμού.

Η Κική Μακρή από την Κω τονίζει ότι κι εκεί παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων, ενώ κλειστές παραμένουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έπρεπε να είχαν ήδη λειτουργήσει και που μετέφεραν το άνοιγμά τους για το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Ωστόσο, η συνδικαλίστρια σημειώνει πως η Ενωση Ξενοδόχων προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, διαψεύδεται όμως από τους προϊσταμένους και τους διευθυντές των ξενοδοχείων.

Από τη Ζάκυνθο ο Δ. Σιγούρος μας λέει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις, που είτε δε γίνονται είτε ακυρώνονται. Μάλιστα, δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου κάνουν λόγο για πυκνές ακυρώσεις στο Ιόνιο και για γκρίζα τουριστική περίοδο.

Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ