ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΛΟΜΒΙΑ
Ανοιχτός ο δρόμος για νέους και μαζικότερους αγώνες...

Ποικίλες και πρωτότυπες ήταν οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών.Στην φωτογραφία κάποιος ντυμένος «θείος Σαμ» καιει την αμερικάνικη σημαία έξω απο την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Associated Press

Ποικίλες και πρωτότυπες ήταν οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών.Στην φωτογραφία κάποιος ντυμένος «θείος Σαμ» καιει την αμερικάνικη σημαία έξω απο την πρεσβεία των ΗΠΑ.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μόνον η αρχή φαίνεται πως θα είναι οι μαχητικές, μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων και φοιτητών που κινητοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους της Μπογκοτά με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην πόλη Καρταχένα. Κανείς επίσης δε θα πρέπει να αμφιβάλλει πως δε θα επαναληφθούν οι επεισοδιακές συγκρούσεις χιλιάδων Κολομβιανών με την αστυνομία έξω από το Εθνικό Πανεπιστήμιο και την πρεσβεία των ΗΠΑ, ή πως δε θα καούν και άλλες αμερικανικές σημαίες ή ομοιώματα των Προέδρων ΗΠΑ και Κολομβίας, Μπιλ Κλίντον και Αντρές Παστράνα, όπως αυτά που έγιναν παρανάλωμα του πυρός σε δεκάδες άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στις πόλεις Μεντεγίν και Κάλι. Αν και η Κολομβία είναι εδώ και χρόνια ένα ηφαίστειο που βράζει, εντούτοις όλα δείχνουν πως τα «κύματα λάβας» δε θα αργήσουν να καλύψουν μεγάλες περιοχές εντός ή εκτός μίας χώρας που ζει σε αναμονή της εφαρμογής του διαβόητου «Σχεδίου Κολομβία».

Ο Ραούλ Ρέγιες, εκπρόσωπος του ανταρτικού κινήματος «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας» (FARC), ήταν σαφής όταν αναφέρθηκε στη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Κολομβία: «Η ανάμειξη των Αμερικανών δε σημαίνει παρά πως οι Κολομβιανοί θα πρέπει τώρα να ετοιμαστούν για τη χειρότερη σύρραξη που έχει ζήσει ποτέ η χώρα».

Την ίδια ώρα, ακόμη και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, στρατηγός Φερνάρδο Ταπίας, παραδεχόταν πως η όλη κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, προβλέποντας: «Θα γίνει ειρήνη, μόνον που πρώτα θα γίνει πόλεμος».

Ετσι, ελάχιστοι φαίνεται να έχουν αυταπάτες για το τι πραγματικά κρύβει το αμερικανικό πακέτο (αξίας 1,3 δισ. δολαρίων) που μετέφερε μεσοβδόμαδα ο Πρόεδρος Κλίντον στην Καρταχένα. Τίποτε δε θα μπορούσε να ήταν πιο μακριά από την αλήθεια, απ' ό,τι οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ πως τάχα στόχος του Σχεδίου Κολομβία «είναι η ειρήνη και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών», ή οι διαβεβαιώσεις του πως οι Αμερικανοί αξιωματικοί που προβλέπεται να καταφθάσουν για να επιβλέψουν την πορεία του «σχεδίου» στην επί χρόνια ταλανιζόμενη χώρα, «δε θα εμπλακούν σε μία περιπέτεια τύπου Βιετνάμ»...

Μόνο και μόνο πως το γεγονός πως συντριπτικό μέρος των 1,3 αμερικανικών δολαρίων του «Σχεδίου Κολομβία» θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά τουλάχιστον εξήντα αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, πυρομαχικών και άλλων όπλων, ή για τη στρατιωτική εκπαίδευση των κυβερνητικών στρατευμάτων της Κολομβίας, αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πως πίσω από τις ψεύτικες υποσχέσεις και «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, δεν είναι παρά η αγωνία της για την καταστολή των ανταρτικών οργανώσεων που μάχονται επί δεκαετίες το διεφθαρμένο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο της Κολομβίας. Και αυτά τα σχέδια δεν μπορεί παρά να ανατραπούν με την έναρξη νέων πολύπλευρων λαϊκών κινητοποιήσεων...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Καλές εποχές» για απαγωγείς

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ .-

Τα στατιστικά των απαγωγών έναντι λύτρων είναι αξιοσημείωτα, γράφει στο τελευταίο τεύχος της η βρετανική εβδομαδιαία επισκόπηση The Economist: Το 1999 οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 1998 διεθνώς, όπως σημειώνουν ασφαλιστικές εταιρίες - οι οποίες ασφαλώς σφόδρα ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους υποθέσεις. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το στατιστικό που λέει ότι την τελευταία οκταετία, η συνολική αύξηση των υποθέσεων απαγωγών με αποκλειστικό σκοπό τα λύτρα αυξήθηκαν 70%.

Αφορμή, βέβαια, για την παρουσίαση αυτών των στατιστικών είναι η υπόθεση των απαγωγών που απασχολούν τον διεθνή Tύπο από την άνοιξη. Αυτών που διέπραξε η προβαλλόμενη ως αυτονομιστική, μουσουλμανική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, και -λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες- της απέφεραν «ένα εκατομμύριο δολάρια το κεφάλι», τα οποία κατέβαλε η κυβέρνηση του Μουαμάρ Γκαντάφι για να κερδίσει διεθνή σεβασμό (κάτι που πέτυχε, αν κανείς κρίνει από τα ευχαριστήρια τηλεγραφήματα του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ και ενός... σωρού άλλων ηγετών).

Ωστόσο, η περίπτωση της Αμπού Σαγιάφ δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η απαγωγή ενός 24χρονου Aμερικανού, για τον οποίο οι φιλιππινέζοι ένοπλοι ζήτησαν 10 εκατ. δολάρια, επειδή «ένας Aμερικανός αξίζει περισσότερο από 10 Ευρωπαίους», απειλώντας να αποκεφαλίσουν τον απαχθέντα 24χρονο, αν δεν τους καταβληθούν τα λύτρα, δίνει νέα τροφή στα δελτία ειδήσεων και το διεθνή Tύπο.

Μια από τις διαστάσεις που προβάλλονται περισσότερο με αφορμή τη δραστηριότητα της Αμπού Σαγιάφ είναι ότι η οργάνωση θα αποτελέσει «μαγνήτη» για τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές που θέλουν να ζήσουν στη Γη του Πολέμου -όπως το θέτει το Κοράνι. Μια από τις διαστάσεις που προβάλλονται λιγότερο, και έχει πολλές ανεξερεύνητες πτυχές, είναι οι πληροφορίες από την Aριστερά των Φιλιππίνων, που αναφέρουν ότι η οργάνωση αυτή, που ανταγωνίζεται το MILF, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί ακριβώς από αυτούς των οποίων ισχυρίζεται ότι συνέλαβε έναν «συνάδελφο»: πράκτορες της CIA. Αν και, φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος απόδειξης μιας τέτοιας εικασίας. Προς το παρόν.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Κατηγορίες επιτροπής ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Αποδέκτης νέων επικρίσεων ειδικών επιτροπών του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας. Αφορμή αποτέλεσε η πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζει επί χρόνια στον πληθυσμό της αυτόχθονας φυλής των Αβορίγινων, αλλά και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με την οποία θα αποτραπεί με κάθε τρόπο ή ακόμη και θα απαγορευτεί η πρόσβαση εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αυστραλία...

Οι τελευταίες επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας προήλθαν από μία νέα έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των πολιτών στην οικονομία, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Η Επιτροπή εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» της για την πολιτική διακρίσεων της κυβέρνησης σε βάρος των Αβορίγινων στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Τα μέλη της επιτροπής επέκριναν επιπλέον την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τις πρόσφατες τροποποιήσεις νόμων που αφορούν τα δικαιώματα γης των αυτόχθονων, με επιχείρημα πως αυτές έβλαψαν τελικά την όποια διαδικασία επανασυμφιλίωσης ανάμεσα στις ομάδες των Αβορίγινων και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ κατηγορεί το καθεστώς της Καμπέρα για «παταγώδη αποτυχία» στο θέμα της στέγασης, σημειώνοντας πως οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να προστατεύσουν ούτε στο ελάχιστο εκατοντάδες χαμηλόμισθους ενοικιαστές από το κύμα εξώσεων που σαρώνει αρκετές περιοχές του Σίδνεϊ, ενόψει των προετοιμασιών της χώρας για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες...

ΕΕ - ΗΠΑ
Αφορμή «εμπορικής αντιπαράθεσης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σχέδιο φοροαπαλλαγών προς όφελος των αμερικανικών εταιριών εξαγωγών ετοιμάζει να προωθήσει η κυβέρνηση Κλίντον μέσα στο προσεχές διάστημα, γεγονός που κατά πολλούς αναλυτές θα προκαλέσει μια ακόμη αντιπαράθεση με τις χώρες της ΕΕ στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου, η κυβέρνηση Κλίντον εμμένει αποφασισμένη να προωθήσει για ψήφιση τον ερχόμενο μήνα στο Κογκρέσο το πακέτο φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο του «Προγράμματος για εταιρίες εξαγωγής», με τη σημείωση πως εάν δε συναινέσει σ' αυτό η ΕΕ τότε δε θα είναι αναπότρεπτη μία ακόμη εμπορική αντιπαράθεση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού... Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι κατά την Ουάσιγκτον το Πρόγραμμα δεν έρχεται σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η δε κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταθέσει τη σχετική νομοθεσία την 1η Οκτωβρίου, για να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σχετική γνωμοδότηση του ΠΟΕ, που εκδόθηκε μετά από πρόσφατη προσφυγή της ΕΕ υποστήριζε πως το αμερικανικό «Πρόγραμμα για τις Εταιρίες Εξαγωγών» ουσιαστικά συνιστά παράνομη επιδότηση εξαγωγών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ