Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΛΟΜΒΙΑ
Ανοιχτός ο δρόμος για νέους και μαζικότερους αγώνες...

Ποικίλες και πρωτότυπες ήταν οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών.Στην φωτογραφία κάποιος ντυμένος «θείος Σαμ» καιει την αμερικάνικη σημαία έξω απο την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Associated Press

Ποικίλες και πρωτότυπες ήταν οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών.Στην φωτογραφία κάποιος ντυμένος «θείος Σαμ» καιει την αμερικάνικη σημαία έξω απο την πρεσβεία των ΗΠΑ.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μόνον η αρχή φαίνεται πως θα είναι οι μαχητικές, μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων και φοιτητών που κινητοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους της Μπογκοτά με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην πόλη Καρταχένα. Κανείς επίσης δε θα πρέπει να αμφιβάλλει πως δε θα επαναληφθούν οι επεισοδιακές συγκρούσεις χιλιάδων Κολομβιανών με την αστυνομία έξω από το Εθνικό Πανεπιστήμιο και την πρεσβεία των ΗΠΑ, ή πως δε θα καούν και άλλες αμερικανικές σημαίες ή ομοιώματα των Προέδρων ΗΠΑ και Κολομβίας, Μπιλ Κλίντον και Αντρές Παστράνα, όπως αυτά που έγιναν παρανάλωμα του πυρός σε δεκάδες άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στις πόλεις Μεντεγίν και Κάλι. Αν και η Κολομβία είναι εδώ και χρόνια ένα ηφαίστειο που βράζει, εντούτοις όλα δείχνουν πως τα «κύματα λάβας» δε θα αργήσουν να καλύψουν μεγάλες περιοχές εντός ή εκτός μίας χώρας που ζει σε αναμονή της εφαρμογής του διαβόητου «Σχεδίου Κολομβία».

Ο Ραούλ Ρέγιες, εκπρόσωπος του ανταρτικού κινήματος «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας» (FARC), ήταν σαφής όταν αναφέρθηκε στη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Κολομβία: «Η ανάμειξη των Αμερικανών δε σημαίνει παρά πως οι Κολομβιανοί θα πρέπει τώρα να ετοιμαστούν για τη χειρότερη σύρραξη που έχει ζήσει ποτέ η χώρα».

Την ίδια ώρα, ακόμη και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, στρατηγός Φερνάρδο Ταπίας, παραδεχόταν πως η όλη κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, προβλέποντας: «Θα γίνει ειρήνη, μόνον που πρώτα θα γίνει πόλεμος».

Ετσι, ελάχιστοι φαίνεται να έχουν αυταπάτες για το τι πραγματικά κρύβει το αμερικανικό πακέτο (αξίας 1,3 δισ. δολαρίων) που μετέφερε μεσοβδόμαδα ο Πρόεδρος Κλίντον στην Καρταχένα. Τίποτε δε θα μπορούσε να ήταν πιο μακριά από την αλήθεια, απ' ό,τι οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ πως τάχα στόχος του Σχεδίου Κολομβία «είναι η ειρήνη και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών», ή οι διαβεβαιώσεις του πως οι Αμερικανοί αξιωματικοί που προβλέπεται να καταφθάσουν για να επιβλέψουν την πορεία του «σχεδίου» στην επί χρόνια ταλανιζόμενη χώρα, «δε θα εμπλακούν σε μία περιπέτεια τύπου Βιετνάμ»...

Μόνο και μόνο πως το γεγονός πως συντριπτικό μέρος των 1,3 αμερικανικών δολαρίων του «Σχεδίου Κολομβία» θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά τουλάχιστον εξήντα αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, πυρομαχικών και άλλων όπλων, ή για τη στρατιωτική εκπαίδευση των κυβερνητικών στρατευμάτων της Κολομβίας, αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς πως πίσω από τις ψεύτικες υποσχέσεις και «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, δεν είναι παρά η αγωνία της για την καταστολή των ανταρτικών οργανώσεων που μάχονται επί δεκαετίες το διεφθαρμένο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό κατεστημένο της Κολομβίας. Και αυτά τα σχέδια δεν μπορεί παρά να ανατραπούν με την έναρξη νέων πολύπλευρων λαϊκών κινητοποιήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ