Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Καλές εποχές» για απαγωγείς

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ .-

Τα στατιστικά των απαγωγών έναντι λύτρων είναι αξιοσημείωτα, γράφει στο τελευταίο τεύχος της η βρετανική εβδομαδιαία επισκόπηση The Economist: Το 1999 οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 1998 διεθνώς, όπως σημειώνουν ασφαλιστικές εταιρίες - οι οποίες ασφαλώς σφόδρα ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους υποθέσεις. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το στατιστικό που λέει ότι την τελευταία οκταετία, η συνολική αύξηση των υποθέσεων απαγωγών με αποκλειστικό σκοπό τα λύτρα αυξήθηκαν 70%.

Αφορμή, βέβαια, για την παρουσίαση αυτών των στατιστικών είναι η υπόθεση των απαγωγών που απασχολούν τον διεθνή Tύπο από την άνοιξη. Αυτών που διέπραξε η προβαλλόμενη ως αυτονομιστική, μουσουλμανική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, και -λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες- της απέφεραν «ένα εκατομμύριο δολάρια το κεφάλι», τα οποία κατέβαλε η κυβέρνηση του Μουαμάρ Γκαντάφι για να κερδίσει διεθνή σεβασμό (κάτι που πέτυχε, αν κανείς κρίνει από τα ευχαριστήρια τηλεγραφήματα του Γερμανού καγκελάριου Σρέντερ και ενός... σωρού άλλων ηγετών).

Ωστόσο, η περίπτωση της Αμπού Σαγιάφ δεν έχει τελειώσει ακόμη, καθώς η απαγωγή ενός 24χρονου Aμερικανού, για τον οποίο οι φιλιππινέζοι ένοπλοι ζήτησαν 10 εκατ. δολάρια, επειδή «ένας Aμερικανός αξίζει περισσότερο από 10 Ευρωπαίους», απειλώντας να αποκεφαλίσουν τον απαχθέντα 24χρονο, αν δεν τους καταβληθούν τα λύτρα, δίνει νέα τροφή στα δελτία ειδήσεων και το διεθνή Tύπο.

Μια από τις διαστάσεις που προβάλλονται περισσότερο με αφορμή τη δραστηριότητα της Αμπού Σαγιάφ είναι ότι η οργάνωση θα αποτελέσει «μαγνήτη» για τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές που θέλουν να ζήσουν στη Γη του Πολέμου -όπως το θέτει το Κοράνι. Μια από τις διαστάσεις που προβάλλονται λιγότερο, και έχει πολλές ανεξερεύνητες πτυχές, είναι οι πληροφορίες από την Aριστερά των Φιλιππίνων, που αναφέρουν ότι η οργάνωση αυτή, που ανταγωνίζεται το MILF, το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί ακριβώς από αυτούς των οποίων ισχυρίζεται ότι συνέλαβε έναν «συνάδελφο»: πράκτορες της CIA. Αν και, φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος απόδειξης μιας τέτοιας εικασίας. Προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ