ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνει αποστολή αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Από την καμπάνια του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη
Από την καμπάνια του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη
Αίτημα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πραγματοποίηση αποστολής στο Ισραήλ, ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη του εργατικού κινήματος στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Συγκεκριμένα σημειώνεται στη γραπτή επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ:

«Κύριε υπουργέ,

Γνωρίζετε ότι εδώ και βδομάδες βρίσκεται υπό κράτηση η 16χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι, στην οποία έχουν απαγγελθεί 12 κατηγορίες επειδή διαπληκτίστηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, ενώ προηγουμένως οι κατοχικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει τον 14χρονο ξάδελφό της και είχαν εισβάλει στο σπίτι της.

Επίσης, γνωρίζετε ότι κλιμακώνεται καθημερινά η επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι επιδρομές ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας, η επέκταση των εποικισμών και οι τραυματισμοί και δολοφονίες Παλαιστινίων, συνέπεια και της απαράδεκτης απόφασης των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μεταφορά εκεί της αμερικανικής πρεσβείας. Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες Εργαζομένων της Ελλάδας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, πρόκειται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της Αλληλεγγύης των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας προς το λαό της Παλαιστίνης και τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στο Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μας εξασφαλίσετε τη μετάβαση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών από την Ελλάδα στο Ισραήλ και την είσοδό τους στους χώρους κράτησης για να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη κρατούμενη».

Νεκροί δυο Παλαιστίνιοι έφηβοι

Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι, ηλικίας μόλις 16 ετών, έπεσαν νεκροί το απόγευμα της Πέμπτης από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων που έχουν αυξήσει τον κλοιό κατοχής μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Δεκέμβρη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το πρώτο θύμα ήταν ο 16χρονος Αμπντελχαμίντ Αμπου Μουσαέμπ, που έπεσε νεκρός από σφαίρες στο στήθος στη διάρκεια συγκρούσεων εκατοντάδων νέων διαδηλωτών με τις κατοχικές δυνάμεις κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ.

Λίγη ώρα μετά, στο χωριό Μπουρίν που βρίσκεται επτά χλμ. νοτιοδυτικά της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών ο 16χρονος Αλί Ομάρ Νιμρ Κίνο στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά από διαδήλωση δεκάδων νέων που αντιδρούν στην απόφαση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε επίσης ότι τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τρεις νέοι.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 15 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει πολλές εκατοντάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

ΗΠΑ
Σχεδιασμοί για «μικρά και εύχρηστα» πυρηνικά όπλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χαλάρωση» των περιορισμών που ισχύουν στη χρήση πυρηνικών όπλων και στην ανάπτυξη της παραγωγής νέων πυρηνικών κεφαλών σε συμβατικούς πυραύλους επιδιώκει η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οξύνονται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και οι εντάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», επικαλούμενο πληροφορίες του Αμερικανού Τζον Βόλφσταλ, πρώην ειδικού βοηθού του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε ζητήματα ελέγχου όπλων και μη διάδοσης πυρηνικών, αναφέρει πως η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει «αλλαγές» στην παραγωγή υποβρυχιακών πυραύλων τύπου Trident D5, ώστε εκτός από συμβατικές να μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές προκειμένου «να αποτραπεί η Ρωσία από τη χρήση τακτικών πολεμικών κεφαλών σε μια σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη». Ο Βόλφσταλ εκτιμά ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ με «μικρότερα, πιο εύχρηστα πυρηνικά όπλα» σε αυτόν τον τομέα συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ύφεση και ασφάλεια. Η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, που φέρεται πως επιχειρεί η κυβέρνηση Τραμπ, είναι η πρώτη μετά από μια οκταετία και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος τρέχοντος μηνός, οπότε ο Αμερικανός Πρόεδρος θα εκφωνήσει την ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης».

Προωθούν αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις διεργασίες με στόχο ριζικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, «κλείνοντας» διακομματική συμφωνία με το Κογκρέσο, με φόντο την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο να μπλοκάρει τον τερματισμό του προγράμματος προστασίας από την απέλαση παιδιών που έχουν μεταφερθεί από τους γονείς τους παράνομα στις ΗΠΑ (γνωστό σαν πρόγραμμα DACA).

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αναφερόμενη στη συμφωνία, τόνισε ότι αυτή επιτεύχθηκε σε συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» ανάμεσα σε βουλευτές των δύο κομμάτων και τον Πρόεδρο Τραμπ. Μετά τη συνάντηση, ηγετικά στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν ότι ξεκινούν άμεσα τις συναντήσεις για την «ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος».

ΗΠΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνάντηση Τραμπ - Σόλμπεργκ στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΛΟ.--

Τους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών επεσήμαναν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, κατά την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη. Μετά τη συνάντησή τους ο Τραμπ είπε πως «η Νορβηγία είναι καλός πελάτης, καλός σύμμαχος και φίλος (...) Κλείνουμε πολλές δουλειές με τη Νορβηγία και μόλις αγόρασαν από μας επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό (σ.σ. μαχητικά "F-35" κ.ά.). Φτιάχνουμε τον καλύτερο στον κόσμο». Επαίνεσε τη συνεισφορά της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της στο Αφγανιστάν και στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους». Η Σόλμπεργκ επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ είναι «ο στενότερος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ».

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός προσπάθησε να αποτρέψει τις ΗΠΑ από τη δηλωμένη πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, υπογραμμίζοντας στον Τραμπ ότι η πολιτική για το κλίμα μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες.«Η Νορβηγία συμβάλλει πολύ στην αμερικανική οικονομία, και με την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων "Tesla", που απολαμβάνουν πολλά φορολογικά κίνητρα στη Νορβηγία», ανέφερε ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα». Περίπου το 50% των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία είναι ηλεκτρικά και το 4% αυτών είναι «Tesla».

Η Συμφωνία του Παρισιού «ήταν πολύ άδικη για τις ΗΠΑ», τιμωρούσε τη χώρα λόγω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, απάντησε ο Ντ. Τραμπ. «Μας δυσκολεύει στις επιχειρήσεις μας», συνέχισε, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν πολύ καλύτερους όρους. «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιστρέψουμε», συμπλήρωσε, χωρίς να επεκταθεί, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι «κακή συμφωνία».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ με τη Νορβηγία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν τόσα πολλά» εμπορικά πλεονάσματα με άλλες χώρες.

Και οι δύο εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εντάσεις και με τη Ρωσία στην Αρκτική και τόνισαν τη σημασία, παράλληλα με τη διατήρηση των κυρώσεων, να ενισχυθεί και η συνεργασία μαζί της σε θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα Νορβηγίας - Ρωσίας με την Αρκτική. Χαρακτηριστικά, η Σόλμπεργκ αποκαλεί τη Νορβηγία «τα μάτια και τα αυτιά» της Δύσης στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας.

Το χάος συνεχίζεται στη Λιβύη

Μέσα στο χάος που κυριαρχεί στην ενεργειακά πλούσια Λιβύη μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 - όταν αυτός θέλησε να επαναδιαπραγματευτεί με τα δυτικά μονοπώλια που συνεργαζόταν έως τότε και ταυτόχρονα να κάνει μπίζνες και με ρωσικά και κινεζικά - ήρθε να προστεθεί η ισχυρή παρέμβαση του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που απείλησε την Τετάρτη με πραξικόπημα. Αυτό σε περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν φέτος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο συγκεκριμένος πολιτικοστρατιωτικός ηγέτης, στο παρελθόν, ήταν έμπιστος του ανατραπέντα Προέδρου Καντάφι, στη συνέχεια στην υπηρεσία της CIA και προσφάτως αναζητεί στήριξη και στη Ρωσία. Ελέγχει σημαντικό τμήμα του λιβυκού στρατού και επίσης έχουν αναφερθεί πληροφορίες ότι διαθέτει και μισθοφόρους, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι ελέγχει σημαντικότατες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο Χάφταρ φέρεται να δήλωσε: «Η Λιβύη δεν είναι έτοιμη για δημοκρατία. Οι επικείμενες εκλογές στη χώρα πρέπει να φέρουν λύση που θα σταματήσει τη σημερινή αιματοχυσία, αλλά εάν η κατάσταση και το χάος συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, τότε εμείς λέμε ως εδώ και μη παρέκει και θα αναλάβουμε δράση». Σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ σημειώνει ότι ο ε.α. στρατηγός απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου, ενώ και η Γαλλία τείνει να τον υποστηρίξει σε περίπτωση εκλογής του κατά τις μελλοντικές λιβυκές προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το Δεκέμβρη του 2018.

Ο Χάφταρ επιπλέον αποθάρρυνε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, (ένας από τους γιους του Μ. Καντάφι) να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές επειδή, όπως είπε, είναι πολιτικά «αφελής» και δεν έχει καμία λαϊκή υποστήριξη.

Επίσης, στη Λιβύη βρέθηκε αυτήν τη βδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν που ζήτησε δεσμεύσεις από όλους για μια πολιτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος διέκρινε «ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος με επιτυχή τρόπο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, και να δοθεί η έμφαση στη δημιουργία ενιαίων και αποτελεσματικών κρατικών θεσμών».

Στη Λιβύη είναι χαρακτηριστικό ότι η ενδοαστική διαπάλη εκφράζεται και με την ύπαρξη δοτής κυβέρνησης αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ Σάρατζ, «κυβέρνησης εθνικού συμβουλίου» του «πολιτικού ισλάμ» στη Δυτική Λιβύη και κυβέρνησης «κοσμικών» στα ανατολικά στο Τομπρούκ, που βρίσκεται πιο κοντά στον Χάφταρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ