ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2023 - Κυριακή 22 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική απεργιακή απάντηση στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Copyright 2023 The Associated

Με την επιτυχημένη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης και τις ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν μαχητική απάντηση στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Σε αντιστοιχία με την αντιλαϊκή επίθεση σε όλη την ΕΕ, από αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, η γαλλική κυβέρνηση επισπεύδει την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα στα 64 (με προϋπόθεση τα 43 χρόνια δουλειάς για κατοχύρωση πλήρους σύνταξης), κλιμακώνοντας ανατροπές που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με κατάργηση μιας σειράς «ειδικών ορίων», στοχοποιώντας κλάδους με ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς κ.ο.κ.

Σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιόν, Ρουέν και δεκάδες άλλες πόλεις όλης της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων απεργών από σχεδόν κάθε κλάδο (τα ίδια τα συνδικάτα κατέγραψαν συνολικά σχεδόν 2 εκατομμύρια στους δρόμους), ενώ τις αγωνιστικές διαθέσεις φανερώνουν οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, ήδη, για νέες απεργίες: Μεταξύ άλλων στα διυλιστήρια υπάρχει απόφαση για νέα 48ωρη απεργία, στις 26 και 27 Γενάρη, αλλά και νέα 72ωρη απεργία στις 6, 7 και 8 Φλεβάρη.

Σχέδια για δουλειά ως τον τάφο και με τη βούλα...

Σε κλιμάκωση της πάλης καλούν μια σειρά από αγωνιστικά συνδικάτα, που σημειώνουν ότι η νέα παράταση του εργάσιμου βίου όχι απλά θα μεγαλώσει τη σωματική και ψυχολογική εξάντληση των εργαζομένων αλλά θα μετατρέψει για όλο και περισσότερους εργαζόμενους σε «μακρινό όνειρο» το ίδιο το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.

Ακόμα και αστικά ΜΜΕ κατέγραφαν προ ημερών ότι «μια πιο τεχνική εξέταση του νομοσχεδίου δείχνει πως για να διασφαλίσει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη, από το 2027, θα πρέπει να έχει εργαστεί συνολικά 43 χρόνια!...», αναφερόμενα σε χρόνια εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα...

Ειδικά σε κλάδους όπου οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης σπάνε κόκαλα και στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας» η σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα είναι είδος προς εξαφάνιση, τα συνδικάτα τονίζουν πως με την προϋπόθεση που θέτουν τα νέα μέτρα για συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς με πλήρη ένσημα για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, ένα πολύ μεγάλο τμήμα εργαζομένων κινδυνεύουν να μην προλάβουν να βγουν καν στη σύνταξη...

Μάλιστα, ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Insee (Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) που κυκλοφόρησαν πριν από κάποιες μέρες, σύμφωνα με τα οποία, ήδη, στις κατηγορίες των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων, δημογραφικά καταγράφεται ότι ένα 25% πεθαίνει πριν προλάβει να κλείσει τα 64... Με βάση αυτά, ήδη εκτιμάται ότι η νέα παράταση του εργάσιμου βίου, για τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων - που συνήθως είναι εκτεθειμένοι και σε επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον - το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 30%...

Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες απεργών, από τις διαδηλώσεις της Πέμπτης: Ηλεκτρολόγος δήλωσε στο «Europe 1» στη Μασσαλία: «Δουλεύω σε ύψος 40 μέτρων πάνω σε δοκάρια, περπατάω πάνω σε αυτά. Δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό για πολύ, δεν είναι δυνατόν. Ηδη δυσκολεύομαι να δουλέψω. Πέρυσι έπαθα έμφραγμα. Δεν θέλω να πεθάνω δουλεύοντας (...) Υπάρχουν πολλοί που πεθαίνουν ενώ δουλεύουν. Στα 62 τους είναι εξαντλημένοι και πεθαίνουν. Ολη τους τη ζωή δουλεύουν. Για να καταφέρουν τι; Να δουλεύουν και να πεθαίνουν; Να δουλεύουν, να τρώνε και να πεθαίνουν; Οχι..!».

«Εξοικονόμηση» 17,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μονοπωλίων

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μακρόν μιλά για «όφελος» 17,7 δισ. ευρώ που θα υπάρξει για τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το 2030 χάρη στη νέα «μεταρρύθμιση». Οπου «όφελος» εννοεί όσα «εξοικονομούνται» για να απογειωθούν κι άλλο τα κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων, οι φοροαπαλλαγές τους κ.ο.κ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιασφαλιστική επίθεση που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, πάει χέρι χέρι με τον «αγώνα» που δίνει και σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστούν διευρυμένα περιθώρια κρατικής στήριξης των ευρωπαϊκών και των γαλλικών μονοπωλίων, έναντι των αντίπαλων, αμερικανικών, κινεζικών κ.τ.λ.

Ακόμα, η «εξοικονόμηση» που ιεραρχεί ψηλά η κυβέρνηση Μακρόν εξυπηρετεί και άλλους στόχους, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τη στήριξη του γαλλικού κεφαλαίου στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Την ώρα που «πετσοκόβει» εργαζόμενους και ασφαλισμένους, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες την 6ετία 2024 - 2030 θα φτάσουν τα 400 δισ. ευρώ, έναντι 295 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το εξαετές αμυντικό πρόγραμμα 2019 - 2025.

Απεργίες σε Βρετανία και Πορτογαλία

Την ίδια ώρα εντείνονται οι απεργιακοί αγώνες και στη Βρετανία, με τους εργαζόμενους να δίνουν μάχη εδώ και μήνες, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων και κολεγίων σε Αγγλία και Ουαλία ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία απεργίες για τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, τις οποίες ανακοίνωσε το Εθνικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης (NEU). Απεργίες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εκπαιδευτικοί στη Σκοτία.

Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινούν νέο γύρο απεργιακού αγώνα οι εργαζόμενοι σε πολλούς ακόμα κλάδους.

Τη Δευτέρα 23 Γενάρη απεργούν οι εργαζόμενοι - μέλη του σωματείου UNISOΝ σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, Πυροσβεστική κ.λπ.) στο Λονδίνο και στην υπόλοιπη Αγγλία. Η απεργία αυτών των κλάδων θα επαναληφθεί στις 26 Γενάρη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι οδηγοί αστικών λεωφορείων του Λονδίνου απεργούν στις 25 και 26 Γενάρη, ενώ οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι ξαναρχίζουν τις απεργίες την 1η και 3η Φλεβάρη και του μετρό στις 4 και 11 Φλεβάρη.

Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, που έκαναν 48ωρη απεργία αυτή τη βδομάδα, απεργούν ξανά στις 6 και 7 Φλεβάρη σε Αγγλία και Ουαλία, ενώ οι οδηγοί ασθενοφόρων και τραυματιοφορείς απεργούν στις 6 και 20 Φλεβάρη και στις 6 και 20 Μάρτη.

Επιπλέον, 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι προγραμματίζουν να απεργήσουν την 1η Φλεβάρη.

Στην Πορτογαλία, σε απεργία προχωρούν τα πληρώματα καμπίνας των αεροσκαφών της «TAP Air Portugal», διεκδικώντας να μην περικοπούν οι μισθοί τους.

ΠΕΡΟΥ
Μαζικός αγώνας κόντρα στην κρατική καταστολή

Χιλιάδες εργάτες, αγρότες, νέοι, γυναίκες από όλες τις επαρχίες του Περού συμμετείχαν την Πέμπτη στη μεγάλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Λίμα, μετά το κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Περού (CGTP) για πανεθνική απεργία και τα καλέσματα πολλών λαϊκών οργανώσεων, ενάντια στην αυταρχική αντιλαϊκή κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε. Οι διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση της κυβέρνησης, προκήρυξη νέων εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης.

Η μεγάλη διαδήλωση στη Λίμα, έκφραση της συσσωρευμένης οργής γιατί ο λαός πληρώνει δεκαετίες τα βάρη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χτυπήθηκε ξανά βάναυσα από την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα δεκάδες να είναι οι τραυματίες διαδηλωτές.

Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί από σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι δύο νέοι άνθρωποι σε διαδηλώσεις αντίστοιχα στην Αρεκίπα και το Πούνο, ανεβάζοντας τους νεκρούς διαδηλωτές από την κρατική καταστολή σε πάνω από 50.

Η Πρόεδρος Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται στη φυλακή από τις 7 Δεκέμβρη, ως απάντηση στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα προς το έθνος στο οποίο επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ προχώρησε σε ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις εγκληματικές πράξεις και βανδαλισμούς, προβάλλοντας κάποια μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές για μεγαλύτερη καταστολή στο όνομα της προστασίας της δημόσιας τάξης.

Την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους εργάτες και τον λαό του Περού εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και τις διώξεις εναντίον αγωνιστών, συνδικαλιστών στελεχών της CGTP, τονίζει ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το παρόν του και το μέλλον του» και απαιτεί να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες αγωνιστές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Να απελευθερωθούν άμεσα οι άδικα φυλακισμένοι εργαζόμενοι

Επιστολή του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Την άμεση απελευθέρωση των άδικα φυλακισμένων εργαζομένων στη Βενεζουέλα απαιτεί το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με επιστολή που έστειλε στον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρ. Φερνάντες.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια είναι πολλές δεκάδες οι περιπτώσεις εργαζομένων στη Βενεζουέλα που κρατούνται φυλακισμένοι ή σε κατ' οίκον περιορισμό, επειδή υπερασπίστηκαν τα εργασιακά τους δικαιώματα ή αντιστάθηκαν σε φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό, ιδιαίτερα στην PDVSA. Τους απαγγέλλονται συκοφαντικές κατηγορίες, εκτίουν άδικες ποινές και διώκονται με διαδικασίες που παραβιάζουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Aryenis Torrealba, Alfredo Chirinos, Francia Mata, Marcos Sabariego, Gil Mujica, Johana Gonzalez, Roger Gonzalez, Luis Rivas, Eugenio Montes, Miguel Alvarez, Luis Cardenas, Eudis Girot και πολλών ακόμα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις άδικες διώξεις των εργαζομένων που υπερασπίστηκαν τα συμφέροντά τους στους χώρους δουλειάς και καλεί την κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας να πάρει μέτρα για την άμεση απελευθέρωσή τους και την παύση των διώξεων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους διωκόμενους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που διεξάγουν έναν σημαντικό αγώνα για την απελευθέρωσή τους και μέσα από τις καμπάνιες που διεξάγει η Επιτροπή Συγγενών και Φίλων για την Απελευθέρωση των Φυλακισμένων Εργαζομένων, όπως η πρόσφατη #NavidadSinTrabajadorxsPresxs».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ