ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Ρόδο το Φεστιβάλ «ECOCINEMA»

Πλάνο από το αφιέρωμα στη Ρόδο του Μεσοπολέμου
Πλάνο από το αφιέρωμα στη Ρόδο του Μεσοπολέμου
Ενα σημαντικό αφιέρωμα για την εποχή του μεσοπολέμου στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου «ECOCINEMA», που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Ρόδο από 1 έως 6 Ιουνίου.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν, σε παγκόσμια «πρώτη», τα Ιταλικά Κινηματογραφικά Αρχεία του Μεσοπολέμου για τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για περίπου 63 λεπτά λήψεων από 13 διαφορετικές ταινίες, μερικές εκ των οποίων είναι αποσπάσματα μεγαλύτερων ταινιών όπως οι μεσογειακές περιοδείες των Ιπποτών της Μάλτας, ή οι «κρουαζιέρες» της φασιστικής νεολαίας, που πραγματοποιήθηκαν από οπερατέρ του «ISTITUTO LUCE» στη Ρόδο από το 1924 μέχρι και το βομβαρδισμό του Σεπτέμβρη 1941. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, πρόκειται για «μονόπλευρη τεκμηρίωση αυτής της ιστορικής περιόδου της ιταλικής κατοχής», αφού το «Istituto Luce» ιδρύθηκε το 1924 κατά την περίοδο της φασισμού στην Ιταλία και τα «επίκαιρα» («Giornali Luce»), που κατέγραφαν τα «έργα» και τις «κατακτήσεις» του καθεστώτος - και προβάλλονταν και στο πιο απόμακρο χωριό με τη μηχανή προβολής στο φορτηγό και το άσπρο πανί στην πλατεία ή το καφενείο - ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όργανα προπαγάνδας.

Συνεπώς, οι λήψεις στη Ρόδο «αφορούν λιγότερο τους κατοίκους και περισσότερο τις αρχές και την εξουσία όπως αυτή εκφράζεται από την αρχιτεκτονική, τις τελετές, τις στολές, τον ελεύθερο χρόνο», ωστόσο «είναι ανεκτίμητες οι εικόνες από την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαμόρφωση και εξέλιξη της πόλης και τη μεταβολή του αστικού και του υπεραστικού τοπίου». Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο αρχιτέκτονας Νίκος Νικολαΐδης, σε συνεργασία με το «Cinemabiente - Environmental Film Festival, Torino» και τους Gaetano Capizzi και Sergio Toffetti.

Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και το αφιέρωμα στους Αυτόχθονες Πληθυσμούς της Γης με παλιές ιστορικές ταινίες και σύγχρονες παραγωγές για τη ζωή των πρωτόγονων κοινωνιών και για τις απειλές που υφίστανται στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης».

Κατά τ' άλλα, στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα συμμετέχουν 12 μεγάλου μήκους ταινίες και 32 μικρού μήκους, ενώ υπάρχει και «Ειδικό Διαγωνιστικό», με ταινίες σχετικές με υδροβιότοπους (Βραβείο του MedWet), για μεσογειακές ταινίες (Βραβείο MAP/UNEP), για ελληνικές παραγωγές (Βραβεία - Κίνητρα, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Στο Πληροφοριακό τμήμα θα προβληθούν 24 ταινίες.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ετοιμη η παράδοση της «σκυτάλης»

Ετοιμος να παραδώσει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΚΘΒΕ, στον Νικήτα Τσακίρογλου και πριν από την τυπική λήξη της θητείας του στις αρχές Σεπτέμβρη, δηλώνει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης, ενώ παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα και τον απολογισμό της περασμένης θεατρικής περιόδου.

«Η έγκαιρη ανακοίνωση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, δίνει τη δυνατότητα μιας συντεταγμένης διαδοχής. Το κρίσιμο τούτη τη στιγμή είναι να μην υπάρξει κενό στη διεύθυνση του ΚΘΒΕ, όπως άλλες φορές στο παρελθόν, με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία αυτού του μεγάλου οργανισμού», ενώ ρίχνει τις «βολές» του προς το προηγούμενο ΔΣ με το οποίο είχε έρθει σε ρήξη πολλές φορές, λέγοντας: «στη σημερινή συγκυρία διαμορφώνεται μια εξαιρετικά σπάνια για την ιστορία του ΚΘΒΕ ευκαιρία να υπάρξει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα στηρίζει το νέο διευθυντή και δε θα υπονομεύει το έργο του».

Τα απολογιστικά στοιχεία για τη χειμερινή περίοδο 2003-2004, τελευταία χειμερινή στη θητεία του Βίκτωρα Αρδίττη έχουν ως εξής: Παρουσιάστηκαν συνολικά 29 παραγωγές. Από αυτές 22 νέες παραγωγές (από τις οποίες 4 ήταν συμπαραγωγές), 3 επαναλήψεις από την προηγούμενη θεατρική περίοδο και 4 μετακλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης 9 παράλληλες εκδηλώσεις και φιλοξενήθηκαν δεκάδες άλλες στους χώρους του. Επίσης, 2 παραγωγές για παιδιά και νέους, έξοδος σε διεθνή φεστιβάλ, 2 εκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο, το Χοροθέατρο με 3 παραγωγές, διεθνής περιοδεία και «Μαραθώνιος Χορού».

Δόθηκαν συνολικά 766 παραστάσεις που παρακολούθησαν 137.327 θεατές, και οι συνολικές εισπράξεις της χειμερινής περιόδου έφτασαν το ποσόν των 994.397 ευρώ. Το ΚΘΒΕ ετοιμάζει τις τρεις θερινές παραγωγές του: τη διασκευή του μυθιστορήματος του Γιώργου Σεφέρη «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη», σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, την καινοτόμο «Golφω!» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, και τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Παράλληλα το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα ταξιδέψει με τη «Μνήμη των κύκνων» στη Σιγκαπούρη τον Ιούνη και με τον «Ταξιδιώτη του χειμώνα» στα Διεθνή Φεστιβάλ Χορού Αθήνας και Καλαμάτας τον Ιούλιο.

Καλοκαιρινές πρεμιέρες

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Altera Pars» με τα μονόπρακτα της Ιταλίδας συγγραφέα Ναταλίας Γκίνσμπουργκ «Διάλογος» και «Ο κορμοράνος», για 15 παραστάσεις. Η μετάφραση - σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Νάκου, τα σκηνικά του Αντζελο Σαρακίνι, τα κοστούμια της Μαρίας Κοντοδήμα. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Κώστας Τερζάκης.

  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο «Μετροπόλιταν» με την επιθεώρηση «Τα θέλει ο... Κωλοτράβας μας» με τους Στάθη Ψάλτη, Βάσια Τριφύλλη, Τόνυ Αντονυ, Μιχάλη Μόσιο, Νέλλη Γκίνη, Κώστα Τσάκωνα. Κείμενα: Αγγελος Πυριόχος, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Γιώργος Γεωργίου, Θεόφιλος Βερύκιος. Σκηνοθεσία - χορογραφίες: Φώτης Μεταξόπουλος. Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος. Κοστούμια: Γιώργος Μανούσος. Μουσική Ζακ Ιακωβίδης.
  • Με το έργο του Χρήστου Πολυμενάκου «1975», που παρουσιάζει η ομάδα «Περίεργο Σαλάχι» από σήμερα μέχρι 1/6 συνεχίζονται στο «Ιλίσια Βολανάκη» οι Θεατρικοί Αγώνες Νέων Δημιουργών. Η σκηνοθεσία είναι του συγγραφέα. Χορογραφία Μαριέλας Νέστορα -Τόνιας Πάστρα - Βάλιας Παπαχρήστου - Φώτη Νικολάου. Σκηνικά Μυρτώς Αναστασοπούλου -Μαριαλένας Λαπατά. Κοστούμια Λίνας Μότσιου. Μουσική Δημήτρη Μαραμή. Παίζουν: Τζένη Σταυροπούλου, Τόνια Πάστρα, Γιάννης Πεδιαδικάκης, Ξένια Αλεξίου, Γιώργος Φριντζήλας, Γιώτα Αργυροπούλου, Ιωάννα Χριστογιαννοπούλου, Πέτρος Καλομοίρης.
  • Το «Θέατρο του Ενός» του Ντίνου Ταξιάρχη και η «Εξοδος Αιγαίου» από σήμερα μέχρι την Κυριακή στο θέατρο «Προσκήνιο», παρουσιάζουν τα έργα «Το σπαστικό παιδί και η ηθοποιός» με την Μαριάννα Γκούτζιου, «Η διάλεξη του κλέφτη» με τον Παναγιώτη Αθηναίο (σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου) και «Οι μάσκες του ηθοποιού» με τον Λευτέρη Γρηγορίου (σκηνοθεσία Θεόφιλου Ζαμάνη). Παρουσιάζει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Σκηνική επιμέλεια Αννας Περντρώ.
Μουσικών ... μουσική διαμαρτυρία

Δεν κρατούσαν μουσικά όργανα, αλλά μαύρες σημαίες, οι μουσικοί που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας. Απαίτησαν την επαναλειτουργία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου της Αθήνας, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής βρίσκονται ανενεργά εδώ και περίπου ένα χρόνο, στερώντας από 200 και πλέον μουσικούς το δικαίωμα στην εργασία και από τους δημότες τη δυνατότητα να γευτούν το μουσικό έργο των ορχηστρών. «Ντροπή. Επιτέλους σεβαστείτε τη Δικαιοσύνη και τους δημότες», έγραφε το πανό του συλλόγου των μουσικών, που απευθυνόταν στην δήμαρχο. Οι μουσικοί υπογράμμισαν ότι ο Δήμος αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση που διατάσσει την επιστροφή στην εργασία τους, υποχρεώνοντας το Δήμο να καταβάλει τους μισθούς που τους οφείλει.

«Πρόκειται για παράνομη απομάκρυνση των μουσικών με απόφαση της δημοτικής αρχής από μια από τις πιο λειτουργικές υπηρεσίες του Δήμου», ανέφερε ο ΓΓ του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, Γ. Λάρδης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΠΜΣ βρίσκεται στο πλευρό τους καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στον πολιτισμό». Οι μουσικοί τόνισαν ότι «η παράνομη απομάκρυνση των μουσικών από την εργασία τους αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας». Μάλιστα, «μετά από προσφυγή στο ΙΚΑ διαπιστώθηκε η παροχή πραγματικής εργασίας από τους μουσικούς και ήδη ο Δήμος έχει κληθεί και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα υποχρεωθεί να καταβάλει υπέρογκα ποσά από εισφοροδιαφυγή και πρόστιμα».

Ο «Ωρίων» του Φ. Γκλας

Ενα πάντρεμα παραδοσιακών κομματιών και καινούριων μουσικών συνθέσεων αποτελεί το έργο «Ωρίων» του Φίλιπ Γκλας, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη, στο Ηρώδειο (3-4 Ιούνη) και στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (7-8 Ιούνη), στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας». Στο έργο συμμετέχουν κορυφαίοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο Φ. Γκλας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κομίζουν «ένα διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο», ενώ σημείωσε πως «ο "Ωρίων" συμβολίζει τα στοιχεία που μας ενώνουν». Στις συναυλίες θα συμμετέχουν οι καταξιωμένοι συνθέτες και εκτελεστές ιδιόρρυθμων μουσικών οργάνων: Ραβί Σανκάρ και Γκαουράβ Μαζουμντάρ από την Ινδία, Μαρκ Ατκινς (Αυστραλία), Γου Μαν (Κίνα), Φοντέι Μούσα Σούσο (Αφρική), Ασλεϊ Μακάιζακ (Σκοτία του Καναδά). Επίσης, το βραζιλιάνικο συγκρότημα «Ουάκτι», η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που θα τραγουδήσει το «Τζιβαέρι» και το συγκρότημα του Φ. Γκλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ