Παρασκευή 28 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Ρόδο το Φεστιβάλ «ECOCINEMA»

Πλάνο από το αφιέρωμα στη Ρόδο του Μεσοπολέμου
Πλάνο από το αφιέρωμα στη Ρόδο του Μεσοπολέμου
Ενα σημαντικό αφιέρωμα για την εποχή του μεσοπολέμου στα Δωδεκάνησα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου «ECOCINEMA», που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Ρόδο από 1 έως 6 Ιουνίου.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν, σε παγκόσμια «πρώτη», τα Ιταλικά Κινηματογραφικά Αρχεία του Μεσοπολέμου για τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για περίπου 63 λεπτά λήψεων από 13 διαφορετικές ταινίες, μερικές εκ των οποίων είναι αποσπάσματα μεγαλύτερων ταινιών όπως οι μεσογειακές περιοδείες των Ιπποτών της Μάλτας, ή οι «κρουαζιέρες» της φασιστικής νεολαίας, που πραγματοποιήθηκαν από οπερατέρ του «ISTITUTO LUCE» στη Ρόδο από το 1924 μέχρι και το βομβαρδισμό του Σεπτέμβρη 1941. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, πρόκειται για «μονόπλευρη τεκμηρίωση αυτής της ιστορικής περιόδου της ιταλικής κατοχής», αφού το «Istituto Luce» ιδρύθηκε το 1924 κατά την περίοδο της φασισμού στην Ιταλία και τα «επίκαιρα» («Giornali Luce»), που κατέγραφαν τα «έργα» και τις «κατακτήσεις» του καθεστώτος - και προβάλλονταν και στο πιο απόμακρο χωριό με τη μηχανή προβολής στο φορτηγό και το άσπρο πανί στην πλατεία ή το καφενείο - ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά όργανα προπαγάνδας.

Συνεπώς, οι λήψεις στη Ρόδο «αφορούν λιγότερο τους κατοίκους και περισσότερο τις αρχές και την εξουσία όπως αυτή εκφράζεται από την αρχιτεκτονική, τις τελετές, τις στολές, τον ελεύθερο χρόνο», ωστόσο «είναι ανεκτίμητες οι εικόνες από την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαμόρφωση και εξέλιξη της πόλης και τη μεταβολή του αστικού και του υπεραστικού τοπίου». Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο αρχιτέκτονας Νίκος Νικολαΐδης, σε συνεργασία με το «Cinemabiente - Environmental Film Festival, Torino» και τους Gaetano Capizzi και Sergio Toffetti.

Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και το αφιέρωμα στους Αυτόχθονες Πληθυσμούς της Γης με παλιές ιστορικές ταινίες και σύγχρονες παραγωγές για τη ζωή των πρωτόγονων κοινωνιών και για τις απειλές που υφίστανται στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης».

Κατά τ' άλλα, στο Διαγωνιστικό Τμήμα θα συμμετέχουν 12 μεγάλου μήκους ταινίες και 32 μικρού μήκους, ενώ υπάρχει και «Ειδικό Διαγωνιστικό», με ταινίες σχετικές με υδροβιότοπους (Βραβείο του MedWet), για μεσογειακές ταινίες (Βραβείο MAP/UNEP), για ελληνικές παραγωγές (Βραβεία - Κίνητρα, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Στο Πληροφοριακό τμήμα θα προβληθούν 24 ταινίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ