ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με δολοφονικές επιθέσεις, πείνα και απειλή επιδημιών συνεχίζεται το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Με συνεχείς βομβαρδισμούς και επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τη συστηματική παρεμπόδιση στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας να σφίγγει τον κλοιό της πείνας και των ελλείψεων στα πιο στοιχειώδη αγαθά, με το ισοπεδωμένο σύστημα Υγείας να αδυνατεί να περιθάλψει τραυματίες και ασθενείς, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι να αυξάνουν τους κινδύνους για επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών, το Ισραήλ κλιμακώνει διαρκώς το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Μέσα σε 265 μέρες, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.765 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει άλλους 86.429.

Τα δολοφονικά χτυπήματα του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε κατοικημένες περιοχές και καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι συνεχή.

Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή εξαπέλυσε νέα επίθεση στην περιοχή αλ Μαουάσι, στην οποία έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι άμαχοι που εγκατέλειψαν τη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους 40, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ίδιος καταυλισμός εκτοπισμένων είχε χτυπηθεί από το Ισραήλ και την προηγούμενη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 Παλαιστίνιοι.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 3 μέλη της Πολιτικής Αμυνας στον χώρο εργασίας τους και τραυμάτισαν πολλά άλλα.

Αλλα φονικά ισραηλινά πλήγματα εξαπολύθηκαν στην περιοχή της Ράφα, στη Χαν Γιούνις, στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ κ.ά., ενώ σταθερά βρίσκονται στο στόχαστρο οι προσφυγικοί καταυλισμοί Τζαμπάλια, Μπουρέιτζ, Σάτι κ.ά.

Από το βράδυ της Τετάρτης ο κατοχικός στρατός σφυροκοπά ξανά την Πόλη της Γάζας, με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς πυροβολικού και αρμάτων μάχης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική γειτονιά al-Shejaiya, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, και αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να ξεριζωθούν για ακόμα μια φορά, χωρίς να έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς συνεχίζεται η αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε στη νότια Γάζα, ανεβάζοντας επισήμως σε 314 τον αριθμό των νεκρών του κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη.

Υψηλός κίνδυνος λιμού σε όλη τη Γάζα - Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Μαζί με τις βόμβες του κράτους - δολοφόνου, ο λαός στη Γάζα έρχεται αντιμέτωπος και με την πείνα από τον απάνθρωπο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Το κράτος - δολοφόνος έχει κλείσει τα περισσότερα συνοριακά περάσματα, ενώ από τις αρχές Μάη και την έναρξη της εισβολής στη Ράφα έχει κλείσει και το κομβικής σημασίας πέρασμα ανάμεσα στη νότια παλαιστινιακή πόλη και την Αίγυπτο. Από τα ελάχιστα περάσματα που έχουν μείνει ανοιχτά, το Ισραήλ αφήνει να περάσει ελάχιστη βοήθεια, ενώ οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις και η ισοπέδωση της Γάζας ορθώνουν τεράστιες δυσκολίες στη διανομή ακόμα και αυτής της βοήθειας.

Ο υψηλός κίνδυνος λιμού εξακολουθεί να υπάρχει σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζει στις εκτιμήσεις του διεθνές παρατηρητήριο επισιτιστικής ασφάλειας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Πάνω από 495.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γάζας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σοβαρό, καταστροφικό επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification - IPC).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά περνούν ολόκληρες μέρες χωρίς να τρώνε.

Εξαιτίας αυτής της τραγικής κατάστασης αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από υποσιτισμό μέσα σε νοσοκομεία.

Πέντε παιδιά πέθαναν από την πείνα μέσα σε 10 μέρες στο νοσοκομείο Kamal Adwan, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 31 τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό, χωρίς να μπορέσουν να φτάσουν καν σε κάποιο από τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν υποτυπωδώς.

Τραγικές συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει όρθια

Την ίδια ώρα, τραγικές είναι οι συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας που έχουν απομείνει όρθια, καθώς πέρα από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις, υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιέγραψαν αυτήν τη βδομάδα Αμερικανοί υγειονομικοί που επέστρεψαν στη χώρα τους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οπως διηγούνται, στα λιγοστά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν υποτυπωδώς, πολλοί ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πεθαίνουν από μολύνσεις λόγω της έλλειψης επιδέσμων, γαντιών, μασκών ή σαπουνιού...

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ο Ανταμ Χάμαγουι, πρώην χειρουργός του αμερικανικού στρατού, τονίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει πάει σε πολλές χώρες που σπαράσσονταν από πολέμους ή είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, «όμως δεν έχω δει ποτέ τόσους αμάχους θύματα».

«Οι περισσότεροι ασθενείς μας ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών», προσθέτει, ενώ όπως καταγγέλλει «μπορείτε να κάνετε όσες δωρεές θέλετε, αν τα σύνορα δεν ανοίξουν για να εισέλθει βοήθεια, δεν έχει κανένα νόημα».

Η Μόνικα Τζόνστον, από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ, νοσηλεύτρια εντατικής που συμμετείχε σε αποστολή στη Γάζα, αναφέρεται στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων και βασικών προϊόντων υγιεινής. Η φωνή της σπάει όταν θυμάται ένα μικρό αγόρι του οποίου αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία για τα εγκαύματα που είχε υποστεί, προκειμένου να βοηθήσει ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν...

Κι όλα αυτά ενώ οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις αυξάνουν συνεχώς τους τραυματίες και τους ανάπηρους. Σε άλλη μια χαρακτηριστική αποτύπωση του μακελειού από το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φ. Λαζαρινί, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι «έχουμε κάθε μέρα 10 παιδιά που χάνουν ένα ή δύο πόδια κατά μέσο όρο» από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα...

Ο δε Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Παλαιστίνη, επισήμανε ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι χρειάζεται επειγόντως να φύγουν από τη Γάζα για ιατρική βοήθεια.

Την Πέμπτη, μόλις 21 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, στην πρώτη μεταφορά ασθενών έξω από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από τις αρχές Μάη που το Ισραήλ έκλεισε το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ράφα και Αιγύπτου...

Τεράστιοι κίνδυνοι από την καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης

Παράλληλα με τα παραπάνω, ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» (AP) περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει για τους ανθρώπους στη Γάζα η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από το Ισραήλ, σε συνθήκες που πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να μένουν σε άθλιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων, ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών και λύματα, χωρίς τρεχούμενο καθαρό νερό, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει όσο προχωρά το καλοκαίρι...

Η Joanne Perry, γιατρός που εργάζεται στη νότια Γάζα με τη ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ), δήλωσε στο AP ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπει έχουν ήδη ασθένειες ή λοιμώξεις που προκαλούνται από την κακή αποχέτευση. Η ψώρα, οι γαστρεντερικές ασθένειες και τα εξανθήματα είναι κοινά και η Perry φοβάται ότι η χολέρα θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες συνωστισμού, η έλλειψη νερού, η ζέστη, οι κακές συνθήκες υγιεινής - αυτές είναι οι προϋποθέσεις της χολέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από τον Οκτώβρη έχουν αναφερθεί 485.000 κρούσματα διάρροιας.

Τα στοιχεία του Οργανισμού έδειξαν επίσης ότι μια επιδημία ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης νερού ή τροφίμων μολυσμένων με περιττώματα, είχε οδηγήσει σε 81.700 αναφερόμενα κρούσματα ίκτερου, από τις αρχές Ιούνη.

«Περισσότεροι από 330.000 τόνοι απορριμμάτων συσσωρεύονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας καταστροφικούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι σχεδόν το 70% των εγκαταστάσεων ύδρευσης, αφαλάτωσης και αποχέτευσης της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Εργαζόμενοι σε αυτές τις υποδομές έχουν εκτοπιστεί κι αυτοί, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν. Οσες υποδομές γλίτωσαν τις ισραηλινές βόμβες παλεύουν με την έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία τους.

Μετά την ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει εκεί μένοντας σε πρόχειρους καταυλισμούς, αναγκάστηκαν να φύγουν ξανά και να στήσουν τις σκηνές τους σε περιοχές με ακόμα χειρότερες συνθήκες... Συχνά αναγκάζονται να πίνουν αλμυρό ή μολυσμένο νερό.

Δυτική Οχθη: Νέα σχέδια επέκτασης των εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη

Την ίδια ώρα εντείνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη, ενώ το Ισραήλ προωθεί σχέδια που οδηγούν στην προσάρτησή της.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο «νομιμοποίησε» 5 παράνομα «φυλάκια» στη Δυτική Οχθη και θα επιβάλει νέες κυρώσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε «απάντηση» των κινήσεών της στη διεθνή σκηνή για την καταδίκη του Ισραήλ.

Επιπλέον, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ισραηλινές αρχές ετοιμάζονται να εγκρίνουν την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών σε εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στην ανέγερση παλαιστινιακών οικοδομών στη «Ζώνη Β» της Δυτικής Οχθης...

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), κατήγγειλε τις παραπάνω εξαγγελίες, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης κατοχής έχουν στόχο να συνεχιστεί ο πόλεμος γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται καθημερινά οι επιδρομές και το μπαράζ συλλήψεων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε όλη τη Δυτική Οχθη, μεταξύ άλλων στις επαρχίες Τουλκαρέμ, Χεβρώνα και Ναμπλούς, ενώ την Πέμπτη εξαπολύθηκε νέα επιδρομή στην Τζενίν.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ισραηλινή βαρβαρότητα και σε βάρος των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων κατήγγειλαν ότι ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση από τον περασμένο Οκτώβρη είναι ο υψηλότερος από το 1967, από τότε δηλαδή που οι οργανώσεις άρχισαν να καταγράφουν τα εγκλήματα κατά των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές φυλακές από τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο ίδιο διάστημα, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 9.400 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη, μαζί με χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με τις πλάτες των ΗΠΑ το Ισραήλ απειλεί με γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο

Με νέες απειλές για ισοπέδωση του Λιβάνου και με αλλεπάλληλα στρατιωτικά μέτρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή.

Στις κινήσεις αυτές το Ισραήλ έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ότι επιδιώκει την «αποκλιμάκωση» αλλά ταυτόχρονα να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και να δίνει διαβεβαιώσεις πλήρους στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, απείλησε εκ νέου ότι αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα τον οδηγήσει «πίσω στη λίθινη εποχή». Κατά τ' άλλα είπε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης»...

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από ασκήσεις οι οποίες προσομοιώνουν σενάρια μάχης στη βόρεια συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο.

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου παρακολούθησε την Πέμπτη στρατιωτική άσκηση ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών στα σύνορα με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη και σε αυτό το μέτωπο αν ξεσπάσει εκεί πόλεμος...

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις στήριξης του Ισραήλ και συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CNN ανώτεροι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη βδομάδα ότι εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά - συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου συστήματος «Iron Dome» - και αναφέρουν πως «αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ακόμα πιο κρίσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων συμμετείχαν άμεσα στην αναχαίτιση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ηδη το αμφίβιο επιθετικό πλοίο των ΗΠΑ «USS Wasp» μπήκε στην Ανατολική Μεσόγειο αυτήν τη βδομάδα. Το πλοίο μπορεί να βοηθήσει στην εκκένωση Αμερικανών και άλλων πολιτών από τον Λίβανο σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου (όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC), ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε στο πρακτορείο «Associated Press» ότι πρωταρχικός λόγος για την προσέγγισή του στην περιοχή «είναι η αποτροπή».

Η αρμόδια διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το «USS Wasp» θα πλεύσει στην περιοχή μαζί με το αποβατικό πλοίο «USS Oak Hill», το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πεζοναυτών, αποβατικών σκαφών, οχημάτων και φορτίων, καθώς και το αμφίβιο πλοίο «USS New York».

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες ζητούν από τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και να φύγουν από τη χώρα, επισημαίνοντας ότι το «περιβάλλον ασφαλείας» μπορεί να αλλάξει γρήγορα...

Σύμφωνα με το «Politico», εξάλλου, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ξεσπάσει τις επόμενες βδομάδες μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αν το Ισραήλ και η Χαμάς δεν καταλήξουν σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Αξιωματούχοι από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τόνισαν στο «Politico» ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αναπληρώσει γρήγορα τα αποθέματα όπλων και την ικανότητα των στρατευμάτων του.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζονται καθημερινά οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, απειλώντας να ανάψουν το φιτίλι.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο τη νύχτα της Πέμπτης, στην περιοχή της πόλης Khiam και του χωριού Odaisseh, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για στρατιωτικούς στόχους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 4 μαχητών της, ενώ συνέχισε τις δικές της επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού.

Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Χούθι

Σχετικά με το μέτωπο της Υεμένης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη απόφαση με την οποία απαιτεί από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην περιοχή. Το ψήφισμα ενέκριναν 12 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ενώ απείχαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία.

Οι Χούθι επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, δηλώνοντας ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό για όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αναζητούνται «εναλλακτικές» και σχήματα «εποπτείας της ασφάλειας»

Συζητιέται και η συγκρότηση «διεθνούς δύναμης» με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την εμπλοκή «μετριοπαθών αραβικών κρατών»

Στο φουλ «τρέχουν» τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς επιβεβαιώνεται διαρκώς πως το Παλαιστινιακό είναι «κρίκος» σε σχέδια και ανταγωνισμούς για την ευρύτερη περιφέρεια.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζ. Χάνεγκμπι, στις αρχές της βδομάδας είπε ότι χρειάζεται εναλλακτική στη «Χαμάς» και «όχι μόνο η βλάβη των στρατιωτικών τους ικανοτήτων. Η εναλλακτική ιδέα είναι μια τοπική ηγεσία που είναι πρόθυμη να ζήσει πλάι - πλάι με το Ισραήλ και να μην αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην προσπάθεια να σκοτώσει Ισραηλινούς».

Ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, όπου συνάντησε μια σειρά υπουργούς της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», εξέτασαν την διαμόρφωση σχεδίου που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και αν η Χαμάς συνεχίσει να απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων.

Στις συναντήσεις του Γκάλαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε σχέδιο που θα εφαρμοστεί σταδιακά, από τη βόρεια Γάζα, με «συντονιστική επιτροπή» όπου θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ και «μετριοπαθείς αραβικές χώρες», με εξέταση ακόμα και της συγκρότησης «διεθνούς δύναμης» που «θα εποπτεύει τις ανάγκες ασφάλειας», με στρατεύματα από χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μαρόκο, με τις ΗΠΑ ως επικεφαλής «να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη». Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και «μια παλαιστινιακή δύναμη (που) θα αναλάβει τελικά την ευθύνη για την τοπική ασφάλεια στη Λωρίδα», με διαφωνίες ως προς την ανάμειξη της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σημειωτέον ότι και στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται ότι «μια αξιόπιστη πορεία προς (σ.σ. ένα σχέδιο για να ιδρυθεί) το παλαιστινιακό κράτος αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή μιας πολιτικής διαδικασίας για τον σκοπό αυτό» και σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες των κρατών - μελών «τόνισαν ότι κάθε ενέργεια για την αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να σταματήσει», αλλά και «κάλεσαν το Ισραήλ να αποδεσμεύσει τυχόν παρακρατηθέντα έσοδα» και να διασφαλίσει ότι «οι αντίστοιχες τραπεζικές υπηρεσίες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών θα παραμείνουν σε ισχύ».

Να σημειωθεί ότι και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει καλέσει και ΥΠΕΞ από αρκετές αραβικές χώρες όπως και το Ισραήλ.

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ από τη μεριά τους ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η στρατιωτική στήριξη στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ δεν θα πάψει επ' ουδενί.

Παρεμβαίνοντας και στο debate που έγινε την Πέμπτη ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι «παρέχουμε στο Ισραήλ όλα τα όπλα που χρειάζονται και όταν τα χρειάζονται», συμπληρώνοντας προκλητικά ότι... «το μόνο πράγμα που αρνήθηκα στο Ισραήλ ήταν βόμβες 2.000 λιβρών. Δεν λειτουργούν πολύ καλά σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνουν πολλούς αθώους»...

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, κατηγορώντας το για «μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος με τρόπους που δεν έχουν αξιόπιστο ειρηνικό σκοπό».

Νέες διπλωματικές εξελίξεις πιθανολογούνται και μετά τις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Παρασκευή στο Ιράν, όπου η συζήτηση για μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ανοίγει επίσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ