ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων με Σερβία και Ουγγαρία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για «συνεργασίες που αμφισβητούν την ευρωατλαντική ενότητα»

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Σι και η ηγεσία της Ουγγαρίας

MTVA - Media Service Support a

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Σι και η ηγεσία της Ουγγαρίας
Με τη διασφάλιση νέας αναβάθμισης των σχέσεων της Κίνας με τη Σερβία αλλά και την Ουγγαρία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, όπου συζητήθηκε η επιτάχυνση μιας σειράς κινεζικών επενδύσεων για τις οποίες ανυπομονούν ισχυρά ευρωπαϊκά - και όχι μόνο - μονοπώλια.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν σε Βουδαπέστη και Βελιγράδι - στη μεν πρώτη για «εγκαθίδρυση ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης παντός καιρού, για μια νέα εποχή», στο δεύτερο για αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας «στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος» - επιβεβαίωσαν ότι η κινεζική ηγεσία εντείνει στοχευμένες προσπάθειες για να προχωρήσουν οι «Δρόμοι του Μεταξιού» προς τη Δύση, παρά τις επιφυλάξεις και τα εμπόδια που προκαλεί η στάση της ΕΕ και μιας σειράς ισχυρών κρατών - μελών της.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία τα σχόλια που έκανε για την επίσκεψη του Σι ο απερχόμενος απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, εκτιμώντας ότι επέλεξε να επισκεφτεί «τις χώρες εκείνες που είναι ανοιχτές να αμφισβητήσουν την ενότητα της ευρωατλαντικής κοινότητας» και προειδοποιώντας «όλους τους εταίρους μας και όλους τους συγκεκριμένους συνομιλητές μας να γνωρίζουν πολύ καλά την ατζέντα της Κίνας στην Ευρώπη και την ατζέντα της Κίνας για την ευρωατλαντική κοινότητα». Ο Εσκομπάρ πρόσθεσε απροσχημάτιστα ότι η επίσκεψη του Σι «έγινε για να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της υπόλοιπης δυτικής κοινότητας, και δεν είναι χρήσιμη», αλλά και ότι «η χρονική στιγμή της επίσκεψης ήταν σκόπιμη». Σημειωτέον, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Σι στην Ευρώπη ήταν η Γαλλία, ο Πρόεδρος της οποίας, Εμανουέλ Μακρόν, επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει να μελετήσει και να διασφαλίσει την αυτονομία της έναντι άλλων κέντρων (και συμμάχων) σε όλα τα επίπεδα... Πάντως σίγουρα το Παρίσι δεν εξετάζει τη σχέση του με το Πεκίνο με τον ίδιο ενθουσιασμό που εκφράστηκε στις άλλες δύο στάσεις του Σι: Ενδεικτικό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για επιδοτήσεις γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σε μια περίοδο που μεγαλώνουν πολλοί ευρωπαϊκοί φόβοι για την παραγωγή (και) κινεζικών αυτοκινήτων που θα πλημμυρίσουν τις αγορές.

Στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος υποδέχτηκε τον Σι μαζί με όλο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο στο αεροδρόμιο, ισχυρίστηκε ότι «πουθενά αλλού στον κόσμο ο Σι δεν θα συναντήσει τόσο σεβασμό και αγάπη όσο στη Σερβία». Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Από 1η Ιούλη μπαίνει σε εφαρμογή η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (αρχικά για 5 χρόνια), με την οποία - όπως εξήγησε ο Βούτσιτς - η χώρα του αποκτά «πλεονεκτική θέση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών», καθώς 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα με σχεδόν μηδενικούς δασμούς.

Στη Βουδαπέστη - με βάση τις πληροφορίες που έφταναν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής - ο Σι αναμενόταν να υπογράψει με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν συμφωνίες για τουλάχιστον 12 κινεζικές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων συζητιόταν ο ρόλος των «Huawei» και «4iG Nyrt» στην ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών της Ουγγαρίας, με τον επικεφαλής πολιτικό σύμβουλο του Ορμπαν, Μπάλατζ Ορμπαν, να δηλώνει ανοιχτά: «Η θέση της Ουγγαρίας είναι σταθερή: Προκειμένου να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη πρέπει να προωθήσουν καλές σχέσεις με την Κίνα (...) Αντί για αποσύνδεση, θα πρέπει να στοχεύσουμε στη συνεργασία». Να σημειωθεί μεταξύ άλλων ότι η κινεζική εταιρεία «BYD Co.» (ηλεκτρικές συσκευές) επέλεξε να κατασκευάσει στην Ουγγαρία το πρώτο της εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας το ενδιαφέρον Γερμανίας και Γαλλίας. Ακόμα, η Ουγγαρία θεωρείται κόμβος για τους παραγωγούς μπαταριών αυτοκινήτων, με την κινεζική «Contemporary Amperex Technology Co. Ltd.» να κατασκευάζει επί του παρόντος εργοστάσιο αξίας 7,3 δισ. ευρώ στην ανατολική πόλη Ντέμπρετσεν.

Φυσικά, η συνεργασία Πεκίνου - Βουδαπέστης δεν εξαντλείται σε οικονομικά σχέδια. Οπως ανέφερε ο Σι στην εφημερίδα «Magyar Nemzet», «οι δύο χώρες μας πρέπει να ηγηθούν της περιφερειακής συνεργασίας και να διατηρήσουν τη σωστή κατεύθυνση των σχέσεων Κίνας - Ευρώπης (...) να ενισχύσουν την επικοινωνία για τις διεθνείς υποθέσεις και να ενώσουν τα χέρια τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Επί του παρόντος, ο μετασχηματισμός που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο και οι παγκόσμιες προκλήσεις συνεχίζουν να αναδύονται. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει από κοινού. Η Κίνα και η Ουγγαρία έχουν παρόμοιες απόψεις και θέσεις για τις διεθνείς και περιφερειακές καταστάσεις».

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κινεζικές αντιδράσεις για διέλευση αμερικανικού αντιτορπιλικού

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε ακόμα μία διέλευση αμερικανικού πολεμικού πλοίου από διαφιλονικούμενη περιοχή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς η Ουάσιγκτον επιμένει τα τελευταία χρόνια σε σχετικές επιχειρήσεις, στο όνομα της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με τον Τιαν Ζουνλί, ανώτερο αξιωματικό της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Νότια Διοίκηση του Στρατού οργάνωσε δυνάμεις «σύμφωνα με τον νόμο και τους κανονισμούς, ώστε να εντοπίσουν, παρακολουθήσουν και προειδοποιήσουν» το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Halsey» αφού εισήλθε στα χωρικά ύδατα των Νησιών Xisha (όπως αποκαλούνται στα κινεζικά τα νησιά Παρασέλ). Υποστήριξε δε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ «παραβίασαν σοβαρά την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας», προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια ακόμη αδιαμφισβήτητη απόδειξη της (προωθούμενης) «ηγεμονίας της ναυσιπλοΐας» των ΗΠΑ και της «στρατικοποίησης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας» που «αποδεικνύει πλήρως ότι οι ΗΠΑ δεν είναι παρά παράγοντας κινδύνου για την ασφάλεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ο μεγαλύτερος καταστροφέας» της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κατέληξε δε ότι «τα στρατεύματα της Νότιας Διοίκησης θα παραμένουν πάντα σε κατάσταση συναγερμού και θα προστατεύουν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας, καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Από τη μεριά του, ο 7ος Στόλος του αμερικανικού ΠΝ ανακοίνωσε ότι «το USS Halsey (DDG 97) διεκδίκησε δικαιώματα και ελευθερίες ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στα νησιά Παρασέλ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», μιλώντας για «επιχείρηση ελευθερίας ναυσιπλοΐας ("FONOP")» που «υποστήριξε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας που αναγνωρίζονται στο διεθνές δίκαιο αμφισβητώντας τους περιορισμούς στην "αθώα διέλευση"». Συμπλήρωσε ότι «οι παράνομες και σαρωτικές θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ελευθερία των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, του ελεύθερου εμπορίου και του απρόσκοπτου εμπορίου και της ελευθερίας οικονομικών ευκαιριών για τα παράκτια έθνη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας» και ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ταυτότητα του αιτούντος».

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΗΠΑ
Καταγγέλλει την προκλητική ατιμωρησία για την επίθεση στην πρεσβεία της

Την προκλητική απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων να αθωώσουν τον Αλεξάντερ Αλαζο για την επίθεση στην κουβανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 2020 καταγγέλλει η κυβέρνηση της Κούβας.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε την 1η Μάη και έγινε πρόσφατα γνωστή, «αποτελεί ένα επικίνδυνο μήνυμα ατιμωρησίας για όσους προτείνουν βίαιες ενέργειες κατά των διπλωματικών κεντρικών γραφείων μας στην Ουάσιγκτον». Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο θυμίζει ότι ο Αλαζο, ένα άτομο κουβανικής καταγωγής που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010, έριξε 32 σφαίρες από ημιαυτόματο τουφέκι AK-47 τα ξημερώματα της 30ής Απριλίου 2020 εναντίον της κουβανικής διπλωματικής έδρας στην Ουάσιγκτον, όπου προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο εξωτερικό και το εσωτερικό του κτιρίου και κινδύνεψε η ζωή αρκετών ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Επίσης ο συγκεκριμένος δράστης αποδεδειγμένα είχε σχέσεις με άτομα που ανήκουν στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, που βέβαια προστατεύεται διαχρονικά από όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Ετσι ενώ υπήρχαν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την τρομοκρατική δράση του δράστη, το δικαστήριο του απέδωσε μειωμένες νοητικές ικανότητες και το ακαταλόγιστο και τον έκρινε αθώο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ