ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
BRICS
Με διευρυμένη συμμετοχή η επερχόμενη σύνοδος στη Ρωσία

Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Οκτώβρη στο Καζάν της Ρωσίας, με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, σηματοδοτώντας μια ισχυρή διπλωματική στήριξη στη ρωσική ηγεσία και στέλνοντας μηνύματα προς ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ολα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Επίσης, αναμένεται να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, Γ. Ουσακόφ, «η Σύνοδος Κορυφής στο Καζάν μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία». Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί διμερώς με περίπου 20 ξένους ομολόγους του.

«Οι BRICS χτίζουν μια γέφυρα» προς μια παγκόσμια τάξη, είπε, τονίζοντας τον «πολυπολικό» χαρακτήρα των BRICS, που ενώνει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος της «δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών εμπορευμάτων.

Η ομάδα των χωρών BRICS θα παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά ταχεία ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη αναπτυγμένων χωρών της «Δύσης», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.

«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «η Ρωσία θέλει και άλλες χώρες να εργαστούν μαζί της ώστε να αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου».


ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλες πλημμύρες στα νοτιοανατολικά

Η υποχώρηση της στάθμης του νερού αποκάλυψε τις καταστροφές

2024 The Associated Press. All

Η υποχώρηση της στάθμης του νερού αποκάλυψε τις καταστροφές
Στο νερό βυθίστηκαν μεγάλα τμήματα πόλεων της νοτιοανατολικής Γαλλίας στα τέλη της βδομάδας, όταν σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματίστηκαν ορμητικοί χείμαρροι στην περιοχή Αρντές, όπου επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα για την ασφαλή εκκένωση κτιρίων. Αποδεικνύεται ότι και στην ισχυρή Γαλλία τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Στον νομό του Ρήνου (τον οποίο διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός) τόνοι νερών πλημμύρισαν ακόμα και κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, ενώ μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

Συνολικά την Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία «Meteo France» είχε θέσει σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για πλημμύρες έξι νομούς νότια της Λιόν.

Αλλά και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, Ιλ-ντε-Φρανς, υπήρξαν δρόμοι που βυθίστηκαν στα νερά, ενώ στο 19ο Διαμέρισμα του Παρισιού έχασε τη ζωή του και ένας άντρας, όταν έπεσε πάνω του δέντρο την ώρα που εκείνος περπατούσε μαζί με δύο παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές προκλήθηκαν και στη βορειοδυτική Ιταλία, όταν φράγματα στον ποταμό Κόρνια κατέρρευσαν μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις. Μεταξύ άλλων πλημμύρισαν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, αλλά και ισόγεια πολυκατοικιών. Στη Βενετία υψώθηκαν τα κινητά φράγματα που προστατεύουν την πόλη από παλίρροιες.


Στην Τουρκία ο Σολτς

Με φόντο την «αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της Τουρκίας για την ΕΕ»

Αμυνα και μετανάστευση αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, θα έχει στην Τουρκία το Σάββατο 19 Οκτώβρη, συναντώντας και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση αναμενόταν με φόντο το «πράσινο φως» που έδωσε επιτροπή της γερμανικής Βουλής για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου «Eurofighter» στην Αγκυρα, μετά από χρόνιους σχετικούς «ενδοιασμούς» του Βερολίνου και ενώ οι δύο πλευρές διατηρούν διαφωνίες σε πολλά ζητήματα. Ο ίδιος ο Σολτς δήλωσε πρόσφατα ότι, «φυσικά, πάντα συζητάμε την προμήθεια όπλων στον εταίρο μας στο ΝΑΤΟ», συμπληρώνοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «σε πολύ πρώιμο στάδιο και γι' αυτό είπαμε "ας διαπραγματευτούμε"». Ξεχώρισε ειδικά τη - «λογική» όπως είπε - συνεργασία της Τουρκίας με όλη την ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι «πάντα το υποστήριζα και ζήτησα επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επεκτείνει τις σχετικές συμφωνίες». Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε στο περιθώριο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε ενέργειες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».

Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής (GPPi, εδρεύει στο Βερολίνο), Nils Lange, δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού» ότι η επίσκεψη Σολτς είναι ευκαιρία για την αντιμετώπιση των διμερών πολιτικών διαφορών και την ενίσχυση της συνεργασίας για κοινά συμφέροντα, σε τομείς όπως «η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, οι οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (...) Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, ο καγκελάριος Σολτς αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, προσπαθεί να ανασυστήσει τη σχέση, να ενισχύσει τη συνεργασία μέσω μιας πιο συναλλακτικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στις διμερείς συνομιλίες τεχνικού επιπέδου για τα «Eurofighter» έχουν τεθεί όροι.

Ολα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Σεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι η χώρα ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2025.


Ξανά στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης

Νέα επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν, ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, αλλά και με τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Μπορνίκοφ. Βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών ήταν η περαιτέρω πρόοδος και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των σερβικών και ρωσικών «δομών ασφαλείας», όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, προσδιορίζοντας επιπλέον ως διμερή στόχο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση «κοινών προκλήσεων».

Από τη μεριά του ο Ναρίσκιν επιδοκίμασε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Βουλίν από όλα τα κυβερνητικά πόστα που έχει υπηρετήσει (επικεφαλής των χαρτοφυλακίων Εσωτερικών, Αμυνας, διευθυντής της σερβικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών) για την «ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των σερβικών και ρωσικών υπηρεσιών», ενώ ο Βουλίν τον ευχαρίστησε για την «αξιόπιστη και πάντα σίγουρη συνεργασία και υποστήριξη προς τη Σερβία».

Η σερβική ανακοίνωση προσθέτει ότι η διμερής συνεργασία σε αυτούς τους τομείς θα περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των σερβικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Βουλίν συναντήθηκε επίσης με τον Αλεξέι Λιχάτσεφ, γενικό διευθυντή της κρατικής ενεργειακής εταιρείας, Rosatom. Ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση τα μέρη συζήτησαν θέματα επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της μη ενεργειακής χρήσης πυρηνικών τεχνολογιών και την ελκυστικότητα των σερβικών εταιρειών για εφαρμογή», όπως και «έργα σε τρίτες χώρες και την πιθανή συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα υψηλής τεχνολογίας στη Σερβία».

Τα τελευταία χρόνια συζητείται στη Σερβία η άρση νόμων που δυσχεραίνουν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και άλλων υποδομών που αφορούν τον κύκλο παραγωγής πυρηνικών καυσίμων στη χώρα.

Στη Βαρσοβία ο Στεφάνοβιτς της σερβικής αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σερβικού Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (SSP), Μπόρκο Στεφάνοβιτς, από τη Βαρσοβία, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι είναι αδύνατο για τη Σερβία και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων γενικά να ενταχθούν στην ΕΕ όσο βρίσκονται στην εξουσία άτομα όπως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επειδή - όπως υποστήριξε - «δεν ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών ή να παραμείνουν μια χώρα και οι πόροι της στα χέρια των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ