ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα αγώνα ενάντια στη «βαρυχειμωνιά» της αντιλαϊκής επίθεσης

Ξεχώρισαν ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και η 24ωρη απεργία πολλών κλάδων την περασμένη Τρίτη

Πυκνώνουν οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι «να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι».

Με κοινό παρονομαστή την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, και τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, κόντρα στην απογείωση της «ευελιξίας» και της εντατικοποίησης, οι κινητοποιήσεις δίνουν απάντηση στα καλέσματα για ...«διπλά πουλόβερ» και «υπομονή» ώστε «να βγει ο δύσκολος χειμώνας».

Απάντηση με αλληλεγγύη και γενίκευση του αγώνα

Το τελευταίο διάστημα ξεχώρισε η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας. Ο αγώνας τους διακρίθηκε για τη μαζικότητα, τη διάρκεια και το κύμα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε, ενάντια στις συκοφαντίες εργοδοσίας, κυβέρνησης και εργατοπατέρων.

Την ώρα που τα μονοπώλια του κλάδου «κολυμπάνε» στα κέρδη, η μεν κυβέρνηση Μακρόν έδινε εντολές για επιστρατεύσεις απεργών και τους κατήγγελλε ότι «μπλοκάρουν τη χώρα», η δε ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) έκανε λόγο για ...«προληπτική απεργία» που «δεν χρειαζόμαστε», ενοχλημένη που οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στα τραπέζια των στημένων «κοινωνικών διαλόγων» όπου έσπευσαν να καθίσουν οι εργατοπατέρες.

Απάντηση στη συντονισμένη επίθεση στην απεργία έδωσε το κύμα έμπρακτης αγωνιστικής αλληλεγγύης από άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς στην Ενέργεια (απεργίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στα πυρηνικά εργοστάσια και σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου) και από πολλούς ακόμα κλάδους, με αποκορύφωμα την 24ωρη απεργία της περασμένης Τρίτης που οργάνωσαν συνδικάτα σε όλη τη Γαλλία, με πάνω από 150 συγκεντρώσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Μαζί με την πάλη για πραγματικές αυξήσεις μισθών και υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα συνθήματα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

«Πήραμε δύναμη να σηκώσουμε κεφάλι!»

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης, στη Μασσαλία, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά λιμάνια όλης της Μεσογείου, ο γγ του Εργατικού Κέντρου της περιφέρειας (Bouche du Rhone), Ολιβιέ Ματέ, χαιρέτισε τον πολυήμερο αγώνα στα διυλιστήρια τονίζοντας: «Είμαστε περήφανοι που οι εργάτες στα διυλιστήρια ανήκουν στις γραμμές μας (...) Πρέπει να σκεφτούν πόση δύναμη έδωσαν σε όλους τους εργάτες της χώρας για να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει!».

Καταδίκασε τον ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και τόνισε ότι οι θυσίες που χρειάζονται δεν είναι οι θυσίες που απαιτούν οι υπηρέτες της μεγαλοεργοδοσίας αλλά αυτές που απαιτεί η ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα: «Το θέμα είναι, σύντροφοι: Θυσίες στο όνομα ποιανού; Ζήσαμε μια σειρά εμπειριών που αναδεικνύουν ένα πράγμα: Οταν ο εργάτης δεν είναι στη θέση εργασίας του, οι μέτοχοι, τα παράσιτα, οι κλέφτες, οι προνομιούχοι, είναι ανίκανοι να παράγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από απειλές, ψέματα και βία. Είναι άχρηστοι!».

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν θα επιτάξετε τη θέληση των εργαζομένων για σεβασμό και για αγωνιστική διεκδίκηση», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέα διακλαδική δράση. Και κατέληξε: «Δεν θα κάνουμε πίσω. Να είμαστε περήφανοι για την τάξη μας! Να είμαστε περήφανοι για την οργάνωσή μας!».

Πυκνό «απεργιακό δελτίο» σε πολλές χώρες

Αντίστοιχα ενισχύονται διαθέσεις αντίστασης στην αντεργατική επίθεση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν μια εικόνα ότι «δεν κινείται τίποτα».

Ενδεικτικά, στη Βρετανία το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT) έχει ήδη εξαγγείλει τρεις νέες 24ωρες πανεθνικές απεργίες στα τρένα μέσα στον Νοέμβρη, οι δάσκαλοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν για πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση για πρώτη φορά από το 2008, αντίστοιχες ψηφοφορίες διενεργούν οι υγειονομικοί, σε απεργία κατεβαίνουν οι οδηγοί μεγάλων εταιρειών logistics κ.λπ. Καθόλου τυχαία, ελάχιστες ώρες πριν την παραίτηση της πρωθυπουργού, την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο για τις «ελάχιστες εγγυημένες υπηρεσίες στις Μεταφορές», με συνδικάτα να ξεκαθαρίζουν ήδη ότι θα το αντιπαλέψουν.

Στην Ολλανδία, τριήμερη απεργία πραγματοποίησαν οι οδηγοί λεωφορείων στις περιφερειακές συγκοινωνίες, για καλύτερη Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα συνεχίζονται οι απεργίες στις αερομεταφορές: Στο Βέλγιο ξεχώρισε η απεργία εργαζομένων ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, ενώ στη Γερμανία συνεχίζουν τις απεργίες τους οι πιλότοι της «Eurowings». Στη δε Ουγγαρία πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί, με τη στήριξη γονιών και μαθητών.


Α. Μ.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κινούμενη άμμος» ενδοαστικών αντιθέσεων

Με φόντο διεργασίες που εντείνουν οι εξελίξεις στην οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», η οποία αναλαμβάνει πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης η «Λέγκα» και η «Φόρτσα Ιτάλια».

Η Μελόνι, το κόμμα της οποίας αναδείχθηκε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές, παρέδωσε άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα τον κατάλογο των υπουργών, ενώ η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι θα ορκιστεί το Σάββατο 22/10. Μεταξύ άλλων, ο ηγέτης της «Λέγκα» Μ. Σαλβίνι αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών, ενώ ο Αντ. Ταγιάνι (από τη «Φόρτσα Ιτάλια») ορίζεται επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υστερα από τη συνάντηση της συντηρητικής συμμαχίας με τον Ματαρέλα, η Μελόνι αναφέρθηκε στην «ανάγκη να εξασφαλιστεί μια νέα κυβέρνηση για τη χώρα όσο πιο σύντομα γίνεται, λόγω και των ουσιαστικών αναγκών σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι «όλη η συμμαχία μας παρουσιάστηκε ενωμένη, δεν είναι τυχαίο».

Ολο το προηγούμενο διάστημα, βέβαια, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές, ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι αντιπαραθέσεις μέσα στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό, προτού καν σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι αντιθέσεις για το «μείγμα» της οικονομικής, ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την αναβάθμιση των ιταλικών μονοπωλίων στην ΕΕ και στον κόσμο, οξύνονται εδώ και χρόνια, προκαλώντας απανωτές κυβερνητικές κρίσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την περασμένη βδομάδα, μετά την κόντρα μεταξύ της Μελόνι και του προέδρου της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι, για τη διανομή των υπουργείων, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι σχετικά με τις σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και οι απόψεις του για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, εκφράζοντας «ανησυχίες» για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον πόλεμο.

Να σημειωθεί δε ότι και ο αρχηγός της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί κατά καιρούς την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ, λέγοντας ότι βλάπτουν μόνο την Ευρώπη.

Η Μελόνι από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης «με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα μπορεί να παρερμηνευθεί: Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στην κυβέρνηση η χώρα «δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης».

Βρετανία: Σκληρά παζάρια για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα «κούρσα» διαδοχής στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας την περασμένη Πέμπτη.

Οι εξελίξεις αποτελούν το νέο επεισόδιο της πολιτικής περιδίνησης διαρκείας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα και που σχετίζεται με τις σοβαρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης, οι οποίες εκφράστηκαν και με το Brexit και αφορούν μια σειρά ζητήματα, όπως το «μείγμα» για τη διαχείριση των εντεινόμενων προβλημάτων της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της Βρετανίας στη συνολικότερη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με Ρωσία και Κίνα.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, οι τρεις πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών και της κυβέρνησης ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Σούνακ, ο οποίος ηττήθηκε από την Τρας στον τελευταίο γύρο της προηγούμενης εσωκομματικής ψηφοφορίας, η Π. Μόρντοντ, που επίσης είχε πάρει μέρος στη διαδικασία, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, περίπου τρεις μήνες αφότου οδηγήθηκε κι αυτός σε παραίτηση...

Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους τουλάχιστον 100 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Αν υπάρξουν τρεις υποψήφιοι (ο μέγιστος δυνατός αριθμός, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357) θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τους δύο επικρατέστερους και μετά θα ακολουθήσουν εκλογές μέσω διαδικτύου μεταξύ των 172.000 κομματικών μελών. Αν είναι δύο οι υποψήφιοι η διαδικτυακή ψηφοφορία θα γίνει κατευθείαν, ενώ αν είναι μόνο ένας θα αναλάβει την ηγεσία χωρίς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του νικητή θα γίνει γνωστό το αργότερο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, τα δεινά του βρετανικού λαού δεν έχουν τέλος. Η ακρίβεια ροκανίζει τα περισσότερα εισοδήματα, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι φτωχοί εργαζόμενοι κατά εκατομμύρια πλέον αρχίζουν και παραλείπουν γεύματα, ή αναζητούν τα βασικά για την επιβίωση στις «τράπεζες τροφίμων», και περίπου 32 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο ή λιγότερο να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους...

Αλληλεγγύη με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μασσαλία
Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μασσαλία
Την έμπρακτη αλληλεγγύη των συνδικάτων και της εργατικής τάξης της Ελλάδας στους αγώνες των εργαζομένων της Γαλλίας μετέφερε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που βρέθηκε από τις αρχές της βδομάδας στη χώρα, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και τη συμμετοχή του Μάρκου Μπεκρή, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ.

Η αντιπροσωπεία συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ συναντήθηκε και με εργαζόμενους του διυλιστηρίου της «TotalEnergies» στην περιοχή Λα Μεντ.

Ακόμα, η αντιπροσωπεία παραβρέθηκε και στο 58ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (Union des syndicats CGT Bouches-du-Rhone), όπου της επιφυλάχθηκε μια ολόθερμη υποδοχή, με τους συνέδρους να χειροκροτούν όρθιοι τον χαιρετισμό της.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Πέρρος τόνισε: «Χαιρετίζουμε τη δυνατή, τη μοναδική απάντηση της εργατικής τάξης της Γαλλίας ενάντια στην επιστράτευση! Η δράση σας, η απάντησή σας στην τρομοκρατία και την επιστράτευση σημαίνει ένα πράγμα. Είστε ήδη νικητές! Το δίκιο είναι με το μέρος σας. Γι' αυτό οι εργάτες όλου του κόσμου, τα αγωνιστικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, οι δυνάμεις της ΠΣΟ, όλοι, είμαστε στο πλευρό σας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ