Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κινούμενη άμμος» ενδοαστικών αντιθέσεων

Με φόντο διεργασίες που εντείνουν οι εξελίξεις στην οικονομία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία έλαβε την Παρασκευή η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», η οποία αναλαμβάνει πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης η «Λέγκα» και η «Φόρτσα Ιτάλια».

Η Μελόνι, το κόμμα της οποίας αναδείχθηκε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές, παρέδωσε άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σ. Ματαρέλα τον κατάλογο των υπουργών, ενώ η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι θα ορκιστεί το Σάββατο 22/10. Μεταξύ άλλων, ο ηγέτης της «Λέγκα» Μ. Σαλβίνι αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών, ενώ ο Αντ. Ταγιάνι (από τη «Φόρτσα Ιτάλια») ορίζεται επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υστερα από τη συνάντηση της συντηρητικής συμμαχίας με τον Ματαρέλα, η Μελόνι αναφέρθηκε στην «ανάγκη να εξασφαλιστεί μια νέα κυβέρνηση για τη χώρα όσο πιο σύντομα γίνεται, λόγω και των ουσιαστικών αναγκών σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι «όλη η συμμαχία μας παρουσιάστηκε ενωμένη, δεν είναι τυχαίο».

Ολο το προηγούμενο διάστημα, βέβαια, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές, ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι αντιπαραθέσεις μέσα στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό, προτού καν σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι αντιθέσεις για το «μείγμα» της οικονομικής, ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την αναβάθμιση των ιταλικών μονοπωλίων στην ΕΕ και στον κόσμο, οξύνονται εδώ και χρόνια, προκαλώντας απανωτές κυβερνητικές κρίσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την περασμένη βδομάδα, μετά την κόντρα μεταξύ της Μελόνι και του προέδρου της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι, για τη διανομή των υπουργείων, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι σχετικά με τις σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και οι απόψεις του για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, εκφράζοντας «ανησυχίες» για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον πόλεμο.

Να σημειωθεί δε ότι και ο αρχηγός της «Λέγκα», Μ. Σαλβίνι, αμφισβητεί κατά καιρούς την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ, λέγοντας ότι βλάπτουν μόνο την Ευρώπη.

Η Μελόνι από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης «με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα μπορεί να παρερμηνευθεί: Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε ότι με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» στην κυβέρνηση η χώρα «δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης».

Βρετανία: Σκληρά παζάρια για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα «κούρσα» διαδοχής στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας την περασμένη Πέμπτη.

Οι εξελίξεις αποτελούν το νέο επεισόδιο της πολιτικής περιδίνησης διαρκείας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα και που σχετίζεται με τις σοβαρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της βρετανικής αστικής τάξης, οι οποίες εκφράστηκαν και με το Brexit και αφορούν μια σειρά ζητήματα, όπως το «μείγμα» για τη διαχείριση των εντεινόμενων προβλημάτων της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και η ενίσχυση της Βρετανίας στη συνολικότερη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με Ρωσία και Κίνα.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, οι τρεις πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών και της κυβέρνησης ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρ. Σούνακ, ο οποίος ηττήθηκε από την Τρας στον τελευταίο γύρο της προηγούμενης εσωκομματικής ψηφοφορίας, η Π. Μόρντοντ, που επίσης είχε πάρει μέρος στη διαδικασία, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, περίπου τρεις μήνες αφότου οδηγήθηκε κι αυτός σε παραίτηση...

Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους τουλάχιστον 100 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Αν υπάρξουν τρεις υποψήφιοι (ο μέγιστος δυνατός αριθμός, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357) θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τους δύο επικρατέστερους και μετά θα ακολουθήσουν εκλογές μέσω διαδικτύου μεταξύ των 172.000 κομματικών μελών. Αν είναι δύο οι υποψήφιοι η διαδικτυακή ψηφοφορία θα γίνει κατευθείαν, ενώ αν είναι μόνο ένας θα αναλάβει την ηγεσία χωρίς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του νικητή θα γίνει γνωστό το αργότερο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, τα δεινά του βρετανικού λαού δεν έχουν τέλος. Η ακρίβεια ροκανίζει τα περισσότερα εισοδήματα, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι φτωχοί εργαζόμενοι κατά εκατομμύρια πλέον αρχίζουν και παραλείπουν γεύματα, ή αναζητούν τα βασικά για την επιβίωση στις «τράπεζες τροφίμων», και περίπου 32 εκατ. άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο ή λιγότερο να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ