Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα αγώνα ενάντια στη «βαρυχειμωνιά» της αντιλαϊκής επίθεσης

Ξεχώρισαν ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και η 24ωρη απεργία πολλών κλάδων την περασμένη Τρίτη

Πυκνώνουν οι απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι «να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι».

Με κοινό παρονομαστή την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, και τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, κόντρα στην απογείωση της «ευελιξίας» και της εντατικοποίησης, οι κινητοποιήσεις δίνουν απάντηση στα καλέσματα για ...«διπλά πουλόβερ» και «υπομονή» ώστε «να βγει ο δύσκολος χειμώνας».

Απάντηση με αλληλεγγύη και γενίκευση του αγώνα

Το τελευταίο διάστημα ξεχώρισε η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας. Ο αγώνας τους διακρίθηκε για τη μαζικότητα, τη διάρκεια και το κύμα αλληλεγγύης που ξεσήκωσε, ενάντια στις συκοφαντίες εργοδοσίας, κυβέρνησης και εργατοπατέρων.

Την ώρα που τα μονοπώλια του κλάδου «κολυμπάνε» στα κέρδη, η μεν κυβέρνηση Μακρόν έδινε εντολές για επιστρατεύσεις απεργών και τους κατήγγελλε ότι «μπλοκάρουν τη χώρα», η δε ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) έκανε λόγο για ...«προληπτική απεργία» που «δεν χρειαζόμαστε», ενοχλημένη που οι εργάτες γύρισαν την πλάτη στα τραπέζια των στημένων «κοινωνικών διαλόγων» όπου έσπευσαν να καθίσουν οι εργατοπατέρες.

Απάντηση στη συντονισμένη επίθεση στην απεργία έδωσε το κύμα έμπρακτης αγωνιστικής αλληλεγγύης από άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς στην Ενέργεια (απεργίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στα πυρηνικά εργοστάσια και σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου) και από πολλούς ακόμα κλάδους, με αποκορύφωμα την 24ωρη απεργία της περασμένης Τρίτης που οργάνωσαν συνδικάτα σε όλη τη Γαλλία, με πάνω από 150 συγκεντρώσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Μαζί με την πάλη για πραγματικές αυξήσεις μισθών και υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα συνθήματα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

«Πήραμε δύναμη να σηκώσουμε κεφάλι!»

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης, στη Μασσαλία, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά λιμάνια όλης της Μεσογείου, ο γγ του Εργατικού Κέντρου της περιφέρειας (Bouche du Rhone), Ολιβιέ Ματέ, χαιρέτισε τον πολυήμερο αγώνα στα διυλιστήρια τονίζοντας: «Είμαστε περήφανοι που οι εργάτες στα διυλιστήρια ανήκουν στις γραμμές μας (...) Πρέπει να σκεφτούν πόση δύναμη έδωσαν σε όλους τους εργάτες της χώρας για να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει!».

Καταδίκασε τον ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και τόνισε ότι οι θυσίες που χρειάζονται δεν είναι οι θυσίες που απαιτούν οι υπηρέτες της μεγαλοεργοδοσίας αλλά αυτές που απαιτεί η ενίσχυση του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα: «Το θέμα είναι, σύντροφοι: Θυσίες στο όνομα ποιανού; Ζήσαμε μια σειρά εμπειριών που αναδεικνύουν ένα πράγμα: Οταν ο εργάτης δεν είναι στη θέση εργασίας του, οι μέτοχοι, τα παράσιτα, οι κλέφτες, οι προνομιούχοι, είναι ανίκανοι να παράγουν οτιδήποτε άλλο εκτός από απειλές, ψέματα και βία. Είναι άχρηστοι!».

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν θα επιτάξετε τη θέληση των εργαζομένων για σεβασμό και για αγωνιστική διεκδίκηση», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέα διακλαδική δράση. Και κατέληξε: «Δεν θα κάνουμε πίσω. Να είμαστε περήφανοι για την τάξη μας! Να είμαστε περήφανοι για την οργάνωσή μας!».

Πυκνό «απεργιακό δελτίο» σε πολλές χώρες

Αντίστοιχα ενισχύονται διαθέσεις αντίστασης στην αντεργατική επίθεση και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν μια εικόνα ότι «δεν κινείται τίποτα».

Ενδεικτικά, στη Βρετανία το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων σε Σιδηρόδρομους, Λιμάνια και Μεταφορές (RMT) έχει ήδη εξαγγείλει τρεις νέες 24ωρες πανεθνικές απεργίες στα τρένα μέσα στον Νοέμβρη, οι δάσκαλοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν για πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση για πρώτη φορά από το 2008, αντίστοιχες ψηφοφορίες διενεργούν οι υγειονομικοί, σε απεργία κατεβαίνουν οι οδηγοί μεγάλων εταιρειών logistics κ.λπ. Καθόλου τυχαία, ελάχιστες ώρες πριν την παραίτηση της πρωθυπουργού, την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο για τις «ελάχιστες εγγυημένες υπηρεσίες στις Μεταφορές», με συνδικάτα να ξεκαθαρίζουν ήδη ότι θα το αντιπαλέψουν.

Στην Ολλανδία, τριήμερη απεργία πραγματοποίησαν οι οδηγοί λεωφορείων στις περιφερειακές συγκοινωνίες, για καλύτερη Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα συνεχίζονται οι απεργίες στις αερομεταφορές: Στο Βέλγιο ξεχώρισε η απεργία εργαζομένων ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, ενώ στη Γερμανία συνεχίζουν τις απεργίες τους οι πιλότοι της «Eurowings». Στη δε Ουγγαρία πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί, με τη στήριξη γονιών και μαθητών.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ