ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Αναβολές και παζάρια εν μέσω διαγκωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ

Από τη συνάντηση την Παρασκευή του Κοσοβάρου Αλβανού Προέδρου Α. Χότι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ

Copyright 2020 The Associated

Από τη συνάντηση την Παρασκευή του Κοσοβάρου Αλβανού Προέδρου Α. Χότι (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι τριβές και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων και με επίκεντρο την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής κάθε πλευράς σε κρίσιμα δίκτυα αγωγών Ενέργειας.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως μόλις τρεις μέρες πριν από την (αρχικώς προγραμματισμένη για τις 26 Ιούνη) συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στον Λευκό Οίκο, ειδικό δικαστήριο για την εξέταση εγκλημάτων του Κοσοβάρων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στη Χάγη επέλεξε να ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 10 ανώτερων, νυν και πρώην, αξιωματούχων των Κοσοβάρων.

Ο Χασίμ Θάτσι, πρόεδρος του προτεκτοράτου και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει το Κοσσυφοπέδιο στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, είναι ένας από τους 10 κατηγορούμενους. Η οργάνωση, που δημιουργήθηκε προ ετών στα «θερμοκήπια» της CIA, ώστε να δικαιολογήσει με τη δράση της τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999 για περαιτέρω διαμελισμό της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατηγορείται για πάνω από 100 εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας μόνο για τη διετία 1998-'99, ασχέτως εάν αυτά συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια αργότερα με πογκρόμ διώξεων και επιθέσεων κυρίως εναντίον της σερβικής μειονότητας.

Είναι ενδεικτικό πως η απόφαση του ειδικού εισαγγελέα ενός δικαστηρίου που δρα στο πλαίσιο νόμων του προτεκτοράτου, αλλά ουσιαστικά δημιουργήθηκε από την ΕΕ, είχε ληφθεί από τις 24 Απρίλη. Αντικειμενικά, η ανακοίνωσή της την περασμένη Τετάρτη χάλασε τα σχέδια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρένελ, που είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και σχεδίαζε να ανακοινώσει κάποιας μορφής «οικονομική συμφωνία τύπου Σένγκεν» μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας. Τις προηγούμενες μέρες είχε εκφραστεί δυσφορία αξιωματούχων της ΕΕ όχι μόνο για την έλλειψη συντονισμού κινήσεων με την Ουάσιγκτον, αλλά και την απουσία πρόσκλησης, από τη μεριά της κυβέρνησης Τραμπ, για συμμετοχή του αντίστοιχου ειδικού μεσολαβητή της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, στη συνάντηση του Λευκού Οίκου.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό το γεγονός πως ενώ οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ανέβαλαν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Λάιεν, εμφανώς ικανοποιημένη, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πως οι επικείμενες διαπραγματεύσεις (ίσως και εντός Ιούλη στις Βρυξέλλες) είναι «το κλειδί». Στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αβντουλάχ Χότι (που επρόκειτο αρχικά να πάει στην Ουάσιγκτον στη θέση του Θάτσι) η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε με νόημα... «ευγνωμοσύνη γιατί επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες».

Ας σημειωθεί πως η αναβολή της συνάντησης στην Ουάσιγκτον συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία για μία αμερικανική πιθανώς «επιπόλαιη συμφωνία» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που δεν θα είχε μόνο οικονομικό περιεχόμενο, αλλά μπορεί να συνοδευόταν και από «ανταλλαγή εδαφών». Το τελευταίο θέμα προκαλεί έντονη δυσφορία και αντιδράσεις στην ΕΕ και δη στη Γερμανία.


Δ.Ο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Η συνεχής εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και το γεγονός ότι εντοπίζονται νέες εστίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία, Αυστραλία, δημιουργούν ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα εθνικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μπορεί να βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση, αλλά και σε αστικές τάξεις σε διάφορες χώρες, που θέλουν να επιταχύνουν όσο γίνεται το λεγόμενο «άνοιγμα» της οικονομίας. Στόχος είναι να μειωθούν οι ζημιές για τους μεγάλους ομίλους, στέλνοντας το λογαριασμό στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, ενώ και τα μέτρα προστασίας πάνε «περίπατο», όπως δείχνουν μολύνσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, π.χ. σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στη Γερμανία και αλλού.

Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις με αφορμή την ανακοίνωση την 1η Ιούλη από την ΕΕ της λίστας των χωρών, από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια προς τις χώρες - μέλη της. Από τις πρώτες διαρροές της λίστας σε ΜΜΕ φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, που βρίσκονται στις αντίστοιχες πρώτες 4 θέσεις όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (αν και ο αριθμός των θυμάτων διαφέρει κατά περίπτωση). Η κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει πολλές χώρες, και την Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, που παρουσιάζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της.

Τα κρούσματα συνολικά στον κόσμο είχαν ξεπεράσει έως την Παρασκευή το απόγευμα τα 9,7 εκατομμύρια και οι νεκροί προσέγγιζαν τις 500.000 (492.552). Ενδεικτικά οι ΗΠΑ είχαν πάνω από 2,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 126 χιλιάδες νεκρούς, αντίστοιχα η Βραζιλία 1,2 εκατ. και πάνω από 55 χιλιάδες θύματα, η Ρωσία 620.794 και 8.781, η Ινδία 491.992 και 15.319, η Βρετανία 307.980 και 43.230.

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ όπου κατέταξε τη Σουηδία μεταξύ των χωρών στις οποίες σημειώνεται «ισχυρή επανεμφάνιση» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού υπήρξε έντονη αντίδραση από τη σουηδική κυβέρνηση, που την χαρακτήρισε «κακή ερμηνεία» και απέδωσε την εμφάνιση περισσότερων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο γεγονός ότι γίνονται περισσότερα τεστ. Εκτος από τη Σουηδία, που έτσι και αλλιώς είχε επικριθεί για τη «χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας», στις χώρες με «ισχυρή επανεμφάνιση» αναφέρονται οι Αρμενία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κιργιστάν, Ουκρανία και Κόσοβο.

Η Ουκρανία κατέγραψε την Παρασκευή αριθμό ρεκόρ 1.109 κρουσμάτων (πάνω από 41.100 συνολικά) σε ένα 24ωρο, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της αύξησης των μολύνσεων μετά την άρση των περιορισμών στις 11 Μάη και δημιουργείται ένα «σοβαρό κύμα», σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες ετοιμάζουν νέα νοσοκομεία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε από τα τέλη Μάη, ενώ συνολικά 1.086 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στη Γερμανία, έξι κρατίδια επιβάλλουν πλέον περιορισμούς για τους προερχόμενους από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις οποίες εντοπίζονται νέες εστίες κορονοϊού και έχουν επιβληθεί τοπικά «lockdown». Στη Βρετανία αλλά και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στις παραλίες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας δημιουργεί σε κυβερνήσεις σκέψεις για κλείσιμό τους.

Επίσης, στις ΗΠΑ, λόγω των νέων εστιών σε διάφορες πολιτείες, η τοπική κυβέρνηση της Νέας Υόρκης επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν προς αυτή από πολιτείες «στο κόκκινο», προκειμένου να μην υπάρξει εξάπλωση ξανά στην επικράτειά της, όπου ιδιαίτερα οι φτωχές περιοχές της χτυπήθηκαν περισσότερο το προηγούμενο διάστημα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιδράσεις σε δηλώσεις του για τον Μπιν Λάντεν

Ο (επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα») Οσάμα μπιν Λάντεν «πέθανε σαν μάρτυρας», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, για τις συνθήκες θανάτου του Λάντεν, που σκοτώθηκε στις 2 Μάη 2011 σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επικρίνοντας επιλογές των ΗΠΑ ακόμα ευθύτερα, συνέχισε: «Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μάς πρόσβαλε... Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», χαρακτηρίζοντας μάλιστα το περιστατικό «ταπεινωτικό».

Οι δηλώσεις Καν προκάλεσαν αντιδράσεις στην πακιστανική αντιπολίτευση, που τον κατηγόρησαν μεταξύ άλλων για «παραποίηση της Ιστορίας».

Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ έχουν σαφώς επιδεινωθεί, ενώ παράλληλα η πακιστανική κυβέρνηση αναπτύσσει στενότερη συνεργασία με την Κίνα. Σημειωτέον, το Πακιστάν ήταν από τις πρώτες χώρες που στην πρόσφατη όξυνση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ινδίας έσπευσε να εκφράσει αλληλεγγύη στην Κίνα.

ΙΡΑΝ
Εκρηξη σε δεξαμενή φυσικού αερίου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρή έκρηξη σε δεξαμενή φυσικού αερίου, από άγνωστη αιτία, αναστάτωσε μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευής τους κατοίκους ανατολικών προαστίων της Τεχεράνης, καθώς το συμβάν σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θεωρήθηκε πιθανή ισραηλινή επίθεση.

Αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Αμυνας εμφανίστηκαν αργότερα καθησυχαστικοί, ανακοινώνοντας ότι η έκρηξη, που συνοδεύτηκε από μεγάλες πορτοκαλί λάμψεις, δεν προκάλεσε τραυματίες. Πρόσθεσαν δε πως η πυρκαγιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο και πως διενεργείται έρευνα για τις αιτίες και τις συνθήκες της έκρηξης.

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία

Ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή 28 Ιούνη στη Γαλλία, αφού στα μέσα Μάρτη είχε αναβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!» (LREM) του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλειστεί από την αναμέτρηση σε μεγάλους δήμους, όπως Παρίσι, Μασσαλία, Λιόν και αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι απώλειές του θα «επισφραγιστούν» και αυτήν τη φορά. Από την άλλη πλευρά, οι επιδόσεις των Οικολόγων (EELV) σχολιάστηκαν έντονα μετά τον α' γύρο, με δεδομένο ότι οι υποψήφιοι που στήριξαν προκρίθηκαν στην α' ή β' θέση και την Κυριακή διαγκωνίζονται για τη δημαρχία, σε πόλεις όπως Μασσαλία, Τουλούζη, Μετς, Μπεσανσόν κ.ά. Αλλωστε, στις ευρωεκλογές του 2019 το EELV είχε βγει τρίτο κόμμα.

Σημειώνουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν στοιχείο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κ.τ.λ.), με φόντο και τη «στροφή» στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» που όλο και περισσότερες χώρες (αλλά και κεντρικά η ΕΕ) προκρίνουν, αναζητώντας πεδία μεγαλύτερης κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίθεση με μαχαίρι στη Γλασκόβη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ερευνα για τα κίνητρα και την ταυτότητα του δράστη επίθεσης με μαχαίρι στο κέντρο της Γλασκόβης στη Σκοτία, το μεσημέρι της Παρασκευής, ξεκίνησαν οι υπηρεσίες της βρετανικής αστυνομίας, μετά τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι ατόμων (ανάμεσά τους ενός αστυνομικού) και το θάνατο του δράστη από αστυνομικά πυρά. Πρότερες πληροφορίες είχαν αναφέρει πως υπέκυψαν στα τραύματά τους τρεις από τους τραυματίες.

Η επίθεση, που εξετάζεται αν είναι τρομοκρατική, σημειώθηκε κοντά στο ξενοδοχείο «Park In» στο κέντρο της πόλης, όπου μερικές μέρες πριν είχαν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν άσυλο από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ