ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά της Κούβας

Αφίσα του ΥΠΕΞ της Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό
Αφίσα του ΥΠΕΞ της Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό
Κάθε βδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει την επιθετικότητά της κατά της Κούβας και της κυβέρνησής της. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό ΥΠΕΞ διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος του πρώην Προέδρου της Κούβας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του στρατού, Ραούλ Κάστρο, και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, που τιτλοφορείται «Δημόσια καταδίκη του Ραούλ Κάστρο για τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Ρ. Κάστρο «επιβλέπει ένα σύστημα αυθαίρετων κρατήσεων χιλιάδων Κουβανών, στο οποίο κρατούνται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 πολιτικοί κρατούμενοι» και στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δήλωσε κυνικά ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τα δικαιώματα των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας» και ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητάμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε το λαό της Βενεζουέλας να κάνει πραγματικότητα τη μετάβαση που του αξίζει». Απροκάλυπτα δηλαδή οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες ανατροπής των εκλεγμένων κυβερνήσεων στο όνομα «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», που είναι επί της ουσίας η υπεράσπιση των συμφερόντων του αμερικανικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Τα νέα μέτρα κατά του Ρ. Κάστρο έρχονται ως συνέχεια των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολύμορφου αποκλεισμού. Μέσα στον Οκτώβρη θα μπουν σε εφαρμογή οι ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ταξίδια στο νησί, τα όρια στα εμβάσματα από κουβανικές οικογένειες που ζουν στις ΗΠΑ προς συγγενείς τους στο νησί, στα 1.000 δολάρια ανά τρίμηνο, ενώ απαγορεύονται και δωρεές από διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης στις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως σπρώχνονται «βοήθειες» και εμβάσματα προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον μη κρατικό τομέα των λεγόμενων αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο - όπως λένε - της «ενθάρρυνσης της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στην Κούβα», που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται.

Πρόσφατες είναι επίσης οι αδικαιολόγητες απελάσεις δύο Κουβανών διπλωματών στις ΗΠΑ, με τη συκοφαντία ότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες κατά της εθνικής ασφάλειας».

Η βάρβαρη αυτή πολιτική του αποκλεισμού των ΗΠΑ καταγγέλλεται τα τελευταία χρόνια από την Κούβα και τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, με την υπερψήφιση του σχετικού ψηφίσματος στη ΓΣ του ΟΗΕ.

ΗΠΑ
Νέα επεισόδια ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Οι ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ γύρω από παλιούς και νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπορικούς ανταγωνισμούς και ξαναμοίρασμα αγορών οξύνονται διαρκώς. Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα μέσα της βδομάδας, να διατάξει έρευνα για την πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την παραπομπή του σε δίκη και - σε περίπτωση καταδίκης του - σε καθαίρεση από το προεδρικό αξίωμα, αντανακλά τις βαθιές αντιθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων. Από την άλλη, δεν θεωρείται τυχαίο πως η εξέλιξη αυτή δρομολογείται περίπου ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και μερικούς μήνες μετά την αποτυχία της πολύμηνης έρευνας του ανεξάρτητου ερευνητή Ρόμπερτ Μιούλερ να βρει συγκεκριμένα επιλήψιμα στοιχεία σε βάρος του Τραμπ και του προεκλογικού επιτελείου του για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ως αφορμή για τον νέο κύκλο ερευνών σε βάρος του Τραμπ χρησιμοποιείται η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στα τέλη του περασμένου Ιούλη, καθώς φέρεται πως χρησιμοποίησε ως μοχλό αμερικανική στρατιωτική βοήθεια 400 εκατ. δολαρίων για να πετύχει τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, σε σχέση με αμφιλεγόμενες οικονομικές σχέσεις που είχε με την ουκρανική εταιρεία «Μπουρίσμα». Ο Χάντερ είναι γιος του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, και το σκάνδαλο λέγεται ότι συνέβη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ ανταπαντάει καταγγέλλοντας «κυνήγι μαγισσών» και «διεφθαρμένα ΜΜΕ», ωστόσο το θέμα, που εκφράζει βαθύτερες αντιπαραθέσεις, θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ενώ αξιοποιείται και ως στοιχείο αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αβέβαιες εξελίξεις σε πολωμένο σκηνικό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), ενώ απομένει μόλις ένας μήνας τυπικά μέχρι την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ, στις 31 Οκτώβρη.

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενισχύθηκαν καθώς ξανάρχισαν οι συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την αναστολή των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων.

Η πόλωση ωστόσο φαίνεται πως δεν περιορίζεται στη Βουλή, ή μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης αλλά επηρεάζει και λαϊκά στρώματα, ενώ οι δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά την εκλογική προτίμηση δίνουν σταθερά προβάδισμα στους Συντηρητικούς του Τζόνσον. Αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται και στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, όπου κατά πλειοψηφία επιλέγουν σε περίπτωση 2ου δημοψηφίσματος τη στάση της «ουδετερότητας» σε ό,τι αφορά το Brexit.

Ενδεικτική της ανησυχίας είναι και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» είπε ότι εργάζεται «εντατικά» για μια νέα συμφωνία με το ΗΒ επειδή θα ήταν «καταστροφικό» και για τις δύο πλευρές ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Ομως, αν δεν τα καταφέρουμε στο τέλος, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η βρετανική πλευρά», προειδοποίησε.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εγκρίνει την πορεία ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, θέτοντας παράλληλα ορισμένες προϋποθέσεις. Το Μάη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα δύο κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Γαλλία, κυρίως, αλλά και η Ολλανδία και η Δανία έχουν εκφράσει ενστάσεις.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε τις εισηγήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στις οποίες διατυπώνονται καθαρά και ορισμένες επιφυλάξεις για την «κατάσταση» στις δύο χώρες. Για τη Βόρεια Μακεδονία εκτιμάται ότι «η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα αποτελέσει μια αποφασιστική κινητήρια δύναμη για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα στην περιοχή», στην οποία έχει φουντώσει ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα κ.ά.). Επίσης, αναγνωρίζονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως σχετικά με το δικαστικό σώμα και τη διαφθορά. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεπής συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και κυρίως εφαρμογή αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων», όπως η λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αντίστοιχα για την Αλβανία σημειώνεται ότι έχουν σημειωθεί βήματα στις μεταρρυθμίσεις, ενώ εξακολουθεί να υπολείπεται σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, ο εκλογικός νόμος κ.ά. και μπαίνουν κι εδώ ως προϋπόθεση η λειτουργία του Συνταγματικού και του Ανώτατου Δικαστηρίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά.

Η απόφαση της γερμανικής Βουλής «υπογραμμίζει τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ΕΕ», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας (SPD).

Στην ονομαστική ψηφοφορία την εισήγηση για τη Βόρεια Μακεδονία υπερψήφισαν 465 βουλευτές, 122 ψήφισαν κατά και 16 απείχαν. Για την Αλβανία υπερψήφισαν 395, 188 την απέρριψαν και 16 απείχαν.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αγορά «F-35» από τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών «F-35» πέμπτης γενιάς στην Πολωνία, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Πολωνίας, Μαριούς Μπλαστζάκ, μέσω του «Twitter» την Παρασκευή.

Στις 11 Σεπτέμβρη, ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παράσχει 32 μαχητικά «F-35» και 33 «Pratt & Whitney F-135» και άλλο εξοπλισμό προς την Πολωνία. Η συμφωνία ανακοινώθηκε ότι έχει τιμή εκκίνησης τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι φανερό ότι εντάσσεται στο ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, που αναμενόμενα προκαλεί την αντίδρασή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ