Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά της Κούβας

Αφίσα του ΥΠΕΞ της Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό
Αφίσα του ΥΠΕΞ της Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό
Κάθε βδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει την επιθετικότητά της κατά της Κούβας και της κυβέρνησής της. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό ΥΠΕΞ διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος του πρώην Προέδρου της Κούβας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του στρατού, Ραούλ Κάστρο, και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνεται στο έγγραφο, που τιτλοφορείται «Δημόσια καταδίκη του Ραούλ Κάστρο για τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο Ρ. Κάστρο «επιβλέπει ένα σύστημα αυθαίρετων κρατήσεων χιλιάδων Κουβανών, στο οποίο κρατούνται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 πολιτικοί κρατούμενοι» και στηρίζει το «δικτατορικό καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δήλωσε κυνικά ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τα δικαιώματα των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας» και ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητάμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε το λαό της Βενεζουέλας να κάνει πραγματικότητα τη μετάβαση που του αξίζει». Απροκάλυπτα δηλαδή οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες ανατροπής των εκλεγμένων κυβερνήσεων στο όνομα «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», που είναι επί της ουσίας η υπεράσπιση των συμφερόντων του αμερικανικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Τα νέα μέτρα κατά του Ρ. Κάστρο έρχονται ως συνέχεια των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του πολύμορφου αποκλεισμού. Μέσα στον Οκτώβρη θα μπουν σε εφαρμογή οι ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ταξίδια στο νησί, τα όρια στα εμβάσματα από κουβανικές οικογένειες που ζουν στις ΗΠΑ προς συγγενείς τους στο νησί, στα 1.000 δολάρια ανά τρίμηνο, ενώ απαγορεύονται και δωρεές από διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης στις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως σπρώχνονται «βοήθειες» και εμβάσματα προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον μη κρατικό τομέα των λεγόμενων αυτοαπασχολούμενων, στο πλαίσιο - όπως λένε - της «ενθάρρυνσης της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στην Κούβα», που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται.

Πρόσφατες είναι επίσης οι αδικαιολόγητες απελάσεις δύο Κουβανών διπλωματών στις ΗΠΑ, με τη συκοφαντία ότι επιδόθηκαν σε «δραστηριότητες κατά της εθνικής ασφάλειας».

Η βάρβαρη αυτή πολιτική του αποκλεισμού των ΗΠΑ καταγγέλλεται τα τελευταία χρόνια από την Κούβα και τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών, και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος, με την υπερψήφιση του σχετικού ψηφίσματος στη ΓΣ του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα κατά Κούβας και Βενεζουέλας (2019-04-20 00:00:00.0)
Επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου (2013-02-21 00:00:00.0)
Διεύρυνση της συνεργασίας (2010-04-22 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (2009-04-25 00:00:00.0)
Η απάντηση του Φιντέλ (2009-04-23 00:00:00.0)
Συμφωνίες στα πλαίσια της ALBA (2007-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ