Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα επεισόδια ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Οι ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ γύρω από παλιούς και νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπορικούς ανταγωνισμούς και ξαναμοίρασμα αγορών οξύνονται διαρκώς. Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα μέσα της βδομάδας, να διατάξει έρευνα για την πιθανότητα απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την παραπομπή του σε δίκη και - σε περίπτωση καταδίκης του - σε καθαίρεση από το προεδρικό αξίωμα, αντανακλά τις βαθιές αντιθέσεις και συγκρούσεις συμφερόντων. Από την άλλη, δεν θεωρείται τυχαίο πως η εξέλιξη αυτή δρομολογείται περίπου ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και μερικούς μήνες μετά την αποτυχία της πολύμηνης έρευνας του ανεξάρτητου ερευνητή Ρόμπερτ Μιούλερ να βρει συγκεκριμένα επιλήψιμα στοιχεία σε βάρος του Τραμπ και του προεκλογικού επιτελείου του για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ως αφορμή για τον νέο κύκλο ερευνών σε βάρος του Τραμπ χρησιμοποιείται η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στα τέλη του περασμένου Ιούλη, καθώς φέρεται πως χρησιμοποίησε ως μοχλό αμερικανική στρατιωτική βοήθεια 400 εκατ. δολαρίων για να πετύχει τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, σε σχέση με αμφιλεγόμενες οικονομικές σχέσεις που είχε με την ουκρανική εταιρεία «Μπουρίσμα». Ο Χάντερ είναι γιος του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, και το σκάνδαλο λέγεται ότι συνέβη όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ ανταπαντάει καταγγέλλοντας «κυνήγι μαγισσών» και «διεφθαρμένα ΜΜΕ», ωστόσο το θέμα, που εκφράζει βαθύτερες αντιπαραθέσεις, θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα, ενώ αξιοποιείται και ως στοιχείο αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ