ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
ΝΑΤΟικός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ

Είναι γνωστό πως, από τις πρώτες βδομάδες εξαπόλυσης των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, είχαν βγει τα μεγάλα μαχαίρια, τόσο στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στόχος των λάβρων επικρίσεων πολλών αξιωματούχων και των δυο υπουργείων της κυβέρνησης Κλίντον, αλλά και μεταξύ των συμμάχων, ήταν η στρατηγική που ακολουθούσε ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, στη διάρκεια των φονικών βομβαρδισμών.

Η κατάληξη αυτής της επέμβασης είναι γνωστή, αλλά φάνηκε να έχει, έστω και ετεροχρονισμένα, ένα ακόμη "θύμα": Τον άνθρωπο που υπήρξε και ο στρατηγικός "σχεδιαστής" της, δηλαδή, τον στρατηγό Γουέσλεϊ Κλαρκ. Το γεγονός, μάλιστα, πως η απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότησή του (Απρίλη και όχι Ιούλη του 2000) ελήφθη τώρα, μάλλον, μοιάζει να πάρθηκε, για να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω σενάρια στο Καπιτώλιο...

Ωστόσο, πέρα από τις φημολογίες, υπάρχει και το κοινό μυστικό πως η στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ, πέρα από την ισοπέδωση αστικών και βιομηχανικών κέντρων στη Γιουγκοσλαβία, "απέτυχε" σε ένα βασικό στόχο: Στην καταφορά πληγμάτων στο γιουγκοσλαβικό στρατό! Πριν λίγο καιρό, άλλωστε, δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας υποστήριζε πως οι σοβαρές απώλειες του γιουγκοσλαβικού στρατού από το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο περιορίζονταν στην καταστροφή μόλις ...13 αρμάτων μάχης...

Ωστόσο, όπως λέει και το γνωστό γνωμικό, ουδείς "αναντικατάστατος", ακόμη και όσον αφορά τα γεράκια του ΝΑΤΟ. Ο αντικαταστάτης του στρατηγού Κλαρκ βρέθηκε ήδη, λέγεται Τζόζεφ Ράλστον και, απ' ό,τι φημολογείται, είναι "εκλεκτός" του υπουργού Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν... κυρίως και γιατί διαθέτει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη "εμπειρία" σε μια ιδιαίτερα θερμή περιοχή της Ασίας: Ινδία - Πακιστάν. Αραγε, η αντικατάσταση του στρατηγού Κλαρκ να προοιωνίζεται άλλες γεωστρατηγικές "επεμβάσεις";

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Βιβλίο
Εκδόσεις της Βουλής

Δεν μπορεί παρά να επαινέσει κανείς τις εκδοτικές προσπάθειες της ελληνικής Βουλής τα τελευταία χρόνια. Προσπάθειες, που πρέπει να συνεχιστούν συστηματικά, ώστε να αποδώσουν στον ελληνικό λαό έργα πολύτιμα, που να "καθρεφτίζουν" μεγάλους σταθμούς της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας και "θαύματα" του μακραίωνου πολιτισμού μας, σε οικονομικά προσιτές για το λαό εκδόσεις. Αλλωστε, πλούσιο τέτοιο "υλικό" διαθέτουν τα Αρχεία της Βουλής. Βούληση και κονδύλια να υπάρχουν, αφού οι επιστήμονες και οι φορείς τους δεν αρνούνται τη "συνδρομή" τους σε μια τέτοια προσπάθεια, όπως αποδείχτηκε με όλες τις πρόσφατες εκδόσεις της Βουλής, μεταξύ των οποίων και οι αναφερόμενες σ' αυτό το, αναγκαστικά συνοπτικό, σημείωμα. Εξάλλου, πρόκειται για έργα μέγιστης αξίας, που δεν έχουν χρεία δικών μας συστάσεων.

Το ένα βιβλίο, με τον εύγλωττο τίτλο "Ο ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ του Διονυσίου Σολωμού και οι τρεις πρώτες μεταφράσεις του (1825)",κυκλοφόρησε με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του εθνικού ποιητή (όπως και τα βιβλία "Ο Σολωμός και η ελληνική πολιτισμική παράδοση" και "Διονύσιος Σολωμός. Ανθολόγιο θεμάτων της σολωμικής ποίησης"). Είναι "καρπός" της συνεργασίας της Βουλής με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας,γι' αυτό και προλογίζεται από τους προέδρους τους, Απ. Κακλαμάνη και Δ. Μαρωνίτη,αντιστοίχως. Η επιμέλεια και η εισαγωγή είναι της επιστημονικής συνεργάτριας του Κέντρου Κατερίνας Τικτοπούλου,ενώ τα σημειώματα για τις ξενόγλωσσες μεταφράσεις των Χρύσα Προκοπάκη και Μάριου Βύρωνα Ραϊζη.Ο "Υμνος εις την ελευθερίαν", γραμμένος το 1823 από τον 25χρονο τότε Σολωμό, αποτελεί το πρώτο ελληνόγλωσσο έργο του, του οποίου την έκκληση των Ελλήνων για στήριξη της επανάστασής τους, "μετέφεραν" προς τους φιλέλληνες Ευρωπαίους οι τρεις πρώτες, σχεδόν ταυτόχρονες ((1824 - 1825), μεταφράσεις του στα γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.

Η δεύτερη, επίσης καλαίσθητη έκδοση της Βουλής, με μορφή λευκώματος, εικονογραφημένου με τα αρπαγμένα από τον Ελγιν Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τίτλο "Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδίδου Ιστοριών Β 35 - 46)",πραγματοποιήθηκε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με ευθύνη του πρύτανή της, ζωγράφου - χαράκτη Γιάννη Ν. Παπαδάκη,ο οποίος φιλοτέχνησε το χαρακτικό του εξωφύλλου. Τη φιλολογική επιμέλεια ανέλαβε ο διακεκριμένος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνης Ι. Κακριδής και το συντονισμό η φιλόλογος Ευρυδίκη Αμπατζή (υπηρετεί στη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Η έκδοση παραθέτει σε αντικριστές σελίδες το πρωτότυπο και τη μετάφραση του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, η οποία προέρχεται από την έκδοση του Δ. Κακλαμάνου (Οξφόρδη 1940). (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις εκδόσεις αυτές στη Βουλή).

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Η βιτρίνα

Ιδέες

"υψηλόφρονες"

κι "ιδανικά"

ντουζίνα

στου κόσμου

του "ελεύθερου"

παιδί μου,

τη βιτρίνα.

Αλλά αν σπάσεις,

γιόκα μου,

την ψεύτικη

προθήκη,

θλίψη θα δεις

απέραντη,

σκότος βαθύ

και φρίκη!

Πείνα, αδικία,

πόλεμοι,

η Γη πληγές

γεμάτη

κι οι "ισχυροί"

τα χέρια τους

νίβουνε

σαν πιλάτοι...

"Ιδέες"

και "ιδανικά"

το τζάμι

της απάτης,

μα θα το σπάσει

ο λαός,

μια μέρα

ο επαναστάτης!

Ο οίστρος

Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα!

Αν υπάρχει κάποιος ασφαλής δείκτης για τους "νέους" προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής, αυτός είναι ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός στρατευμένων που στέλνονται στις λεγόμενες "ειρηνευτικές" αποστολές. Πρόκειται για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΝΑΤΟικής συμμορίας ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.200 Ελληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες υπηρετούν σε τέτοιες αποστολές, ενώ σύντομα ο αριθμός θα ανέλθει στους 1.800.

Προσέξτε σε ποια μέρη βρίσκονται σήμερα Ελληνες στρατευμένοι υπό ΝΑΤΟική σημαία, συμμετέχοντας στην πραγματικότητα σε στρατούς κατοχής: Στα σύνορα Κουβέιτ - Ιράκ, 6 αξιωματικοί από τον Απρίλη του 1991, στο Βόρειο Ιράκ 8 αξιωματικοί από τον Ιούλη του 1991, στη Γεωργία - Απχαζία 4 αξιωματικοί από τον Αύγουστο του '93, Πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (Κροατία, Βοσνία, ΟΔΓ) 26 αξιωματικοί από τον Ιούλη του '91, στην Αλβανία (ΕΛΔΑΛ) 210 στελέχη από τον Απρίλη του '97, στη Βοσνία (ΕΛΔΥΒ) 269 στελέχη από το Γενάρη του '96, στην Αλβανία (AFOR) 170 από τον φετινό Απρίληκαι από 15 Ιούνη 540 στελέχη στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως είπε και ο Κ. Σημίτης τις προάλλες, ξοδεύουμε δεκάδες δισεκατομμύρια για τη συντήρηση όλων αυτών των στρατευμάτων, αλλά εξυπηρετούν την... εξωτερική πολιτική της χώρας! Ας αφήσουν το παραμύθι και ας μαζέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από τους στρατούς κατοχής. Αλλη είναι η αποστολή του ελληνικού στρατού.

Εγκλημα και τραγωδία

Τραγωδία χαρακτηρίζεται ο θάνατος, την ώρα του καθήκοντος, της 29χρονης δασοπόνου Ιωάννας Τασσοπούλου και ο βαρύς τραυματισμός δυο πυροσβεστών στην πυρκαγιά της Χίου. Ομως αυτή η τραγωδία είναι το αποτέλεσμα ενός προμελετημένου εγκλήματος με θύτη την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της δασοπυρόσβεσης. Και τούτο γιατί οι πυροσβέστες αγωνίζονται αβοήθητοι, είναι λίγοι σε αριθμό και δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και εφόδια, ενώ το κράτος, διαχωρίζοντας νομοθετικά το αντικείμενο της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, τους εκθέτει, εν γνώσει του, σε κινδύνους όπως, βεβαίως και τα δάση. Το κρίμα, λοιπόν, για το χαμό της 29χρονης "στο λαιμό της κυβέρνησης" και όχι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο "τυχαίο" και στο "ανεξέλεγκτο", που επικαλούνται οι κυβερνώντες για ν' αποσείσουν τις ευθύνες τους, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη όλων μας και συντηρώντας τις συνθήκες για νέες τραγωδίες στο μέλλον.

... κι ένα μέρος της αλήθειας

Η κατάσταση, βέβαια, στο Κοσσυφοπέδιο, κάθε άλλο παρά είναι όπως την περιγράφει η Μ. Ομπράιτ. Γεγονός, που το παραδέχονται, πλέον και δυτικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω αποσπάσματα: "Αν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) δεν είναι έτοιμος να αφοπλιστεί και να εγκαταλείψει την εκστρατεία των αντιποίνων και του τρόμου, η Δύση πρέπει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των ανταρτών", γράφει ο Σ. Κρόσοου στην "Ιντιπέντεντ". Ενώ, ο Κρις Χέτζες σημειώνει στους "Νιου Γιορκ Τάιμς": "Ο ΑΣΚ έχει αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο της επαρχίας, διορίζοντας υπουργούς και τοπικά συμβούλια, που κατάσχουν σπίτια και επιχειρήσεις και εισπράττουν φόρους. Εν τη απουσία μιας ισχυρής διεθνούς αστυνομικής παρουσίας και παρά την ανυπαρξία κάθε νομικής κάλυψης, οι αντάρτες του ΑΣΚ έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα. Σήμερα δεν κάνουν πια λόγο για παραχώρηση εξουσίας στην πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ, αλλά για συνεργασία επί ίσοις όροις".

Η Μ. Ολμπράιτ ενημερώνει...

"Το σύστημα για την προστασία των Σέρβων υπάρχει. Το Κόσσοβο δε θα γίνει πλέον τόπος σφαγών και δολοφονιών. Ποτέ πια δε θα έρθουν άνθρωποι με όπλα τη νύχτα. Ποτέ πια δε θα καούν σπίτια και χωριά και ποτέ δε θα υπάρξουν σφαγές και ομαδικοί τάφοι". Τα παραπάνω ανήκουν στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Μ. Ολμπράιτ και τα είπε προχτές, βρισκόμενη στην Πρίστινα.

Προφανώς, βέβαια, δεν τα απηύθυνε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", που την επευφημούσαν και οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται σήμερα στο Κόσσοβο και, ίσως, ακούγοντάς τη να χαμογελούσαν πονηρά. Για τους πολυπληθείς δημοσιογράφους των δυτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα 'λεγε, ώστε να παρουσιαστεί η ανάλογη εικόνα αποκατάστασης της ειρήνης, της ασφάλειας και της τάξης, στην κοινή γνώμη των χωρών τους. Οχι μόνο, για να παραπληροφορήσει, αλλά και για να κρύψει τις πραγματικές εξελίξεις σ' αυτή την περιοχή. Και δεν εννοούμε μόνο τις αμέτρητες και απάνθρωπες βιαιότητες ενάντια στους Σέρβους ή τους Τσιγγάνους, αλλά και την οικοδόμηση ενός επικίνδυνου, για τις εξελίξεις ολόκληρης της περιοχής, αμερικανο-ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Ενισχύουν την παραπαιδεία

Θα θυμάστε, βέβαια, τι υποσχόταν πέρυσι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά, σχετικά με τη διαβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η πλέον βασική εξαγγελία και, ταυτόχρονα, το σοβαρότερο επιχείρημά τους, ήταν ότι θα χτυπηθεί αποφασιστικά η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.

Ας δούμε, λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία, όπως τα ομολογεί η ίδια η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας, σε ρεπορτάζ πρόσφατου φύλλου των "Νέων". Το χειμώνα, που πέρασε, η λυκειακή μαθητική πελατεία των φροντιστηρίων αυξήθηκε κατά 12%, αλλά και έως 30%, ανάλογα με το φροντιστήριο. Αυξήθηκαν, επίσης, τα μαθήματα που διδάσκονται, από 4 σε 7 - 8 και επομένως και οι ώρες μαθημάτων από 10 - 11, σε 14 - 18 τη βδομάδα.

Βέβαια, δεν αυξήθηκαν μόνον οι μαθητές των φροντιστηρίων και οι ώρες διδασκαλίας. Αυξήθηκαν και τα δίδακτρα. Το χειμώνα που πέρασε τα δίδακτρα κυμαίνονταν από 55.000 - 80.000 δραχμές το μήνα, για τους μαθητές της Β' Λυκείου, από τις 40.000 - 60.000, που ήταν με το προηγούμενο σύστημα.

Εις ανώτερα κ. Αρσένη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ