ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρίσιμο ζητούμενο και η ψήφος των Κούρδων

Από τη μεγάλη άσκηση κοντά στη Σμύρνη

Copyright 2018 The Associated

Από τη μεγάλη άσκηση κοντά στη Σμύρνη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την προσοχή τους στους Κούρδους ψηφοφόρους στρέφουν τα επιτελεία των αστικών κομμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας και της ολοένα μεγαλύτερης βαρύτητας που αποκτά το κουρδικό ζήτημα στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Ετσι, ο υποψήφιος για την προεδρία με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην ανατολική επαρχία Χακάρι, χαρακτήρισε το Κουρδικό «πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα» που «θα λύσουμε μέσω της ειρήνης και της ανάπτυξης». Στη συγκεκριμένη επαρχία, μεγάλο μέρος των ψήφων πήγαινε μέχρι σήμερα στο φιλοκουρδικό HDP, τον φυλακισμένο υποψήφιο του οποίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επισκέφτηκε ο Ιντζέ την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι 15 βουλευτές που είχαν αποχωρήσει από το CHP, προσχωρώντας στο νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) της Μεράλ Αξενέρ, ανακοίνωσαν χτες ότι επιστρέφουν στο CHP. Η «μετακίνησή» τους είχε γίνει για να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνταν για τη συμμετοχή του ΙΥΙ στις προεδρικές εκλογές (κάτι που τελικά διασφαλίστηκε και με τη συλλογή 100.000 υπογραφών). Αν μη τι άλλο, τέτοια πήγαινε - έλα υποδηλώνουν και βαθύτερους διαύλους που πιθανώς αναπτύσσονται στην αντιπολίτευση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επέκρινε τοποθέτηση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν, με την οποία ζητούσε την αναβολή των πρόωρων εκλογών. Ο Ακσόι κατηγόρησε τον εκπρόσωπο για «μεροληπτικές δηλώσεις» και του απέδωσε «ατυχείς εκφράσεις σχετικά με το πώς πρέπει να είναι η διοίκηση μιας ανεξάρτητης χώρας». Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι στις 15 Μάη ο Τούρκος Πρόεδρος (και εκ νέου υποψήφιος, με τη στήριξη των ΑΚΡ - ΜΗΡ) Ρ. Τ. Ερντογάν θα βρεθεί στη Βρετανία, όπου θα συναντηθεί και με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Μεγάλη άσκηση στα ανοιχτά της Σμύρνης

Ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ παρακολούθησε χτες από κοντά τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «EFES 2018», που συνεχίζεται κοντά στη Σμύρνη. Ο Ακάρ ήταν ένας από τους 65 παρατηρητές και εκπροσώπους 38 χωρών που παραβρέθηκαν στη χτεσινή, τέταρτη μέρα. Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Μάη και ολοκληρώνεται σήμερα 11 του μήνα. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», στην άσκηση συμμετέχουν 7.500 στρατιωτικοί, με τους 945 από αυτούς να προέρχονται από «σύμμαχα και φιλικά έθνη» όπως ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Βρετανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλγερία, Γεωργία, Ιταλία, Κατάρ, Καζακστάν, Κόσσοβο, Κουβέιτ, Ουγγαρία, Σκόπια, Μαλαισία, Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Ρουμανία, Σλοβακία, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία.

  • Νέο κύμα ενταλμάτων σύλληψης εκδόθηκε χτες σε βάρος αξιωματικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 91 ακόμα άτομα, που συμπληρώνουν πολλές ακόμα προσαγωγές και καταδίκες ατόμων που φέρονται να ανήκουν στο «Χιζμέτ», την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και έχει έδρα τις ΗΠΑ.
ΠΑΜΕ
Καταδικάζει τις συλλήψεις συνδικαλιστών στην Τουρκία

Την καταστολή και τις συλλήψεις συνδικαλιστών τις οποίες εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Τουρκίας απέναντι στις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή και την αλληλεγγύη του στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Τουρκία στην Εργατική Πρωτομαγιά.

«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε την αστυνομία και επιτέθηκε βίαια στους εργάτες ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της εργατικής τάξης. Καταγγέλλουμε ειδικότερα τη σύλληψη του στελέχους του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Συνδικάτου Nakliyat-Is, συναδέλφου Ilhami Danaci και του Προέδρου του Συνδικάτου Toley-Is Σμύρνης, συναδέλφου Fahri Kaya», τονίζει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας, των εργαζομένων της Τουρκίας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων και της καταστολής».

Το χτύπημα στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Τουρκία και τις συλλήψεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών και εργαζομένων καταγγέλλει και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ιδιαίτερα στη σύλληψη του Fahri Kaya, προέδρου του Συνδικάτου Τουρισμού της Σμύρνης, «συνδικαλιστική οργάνωση με την οποία έχουμε στο παρελθόν συναντηθεί και συνταχθεί στον κοινό αγώνα ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης και των πολέμων».

ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και το ρόλο της ΕΕ

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών αναδεικνύει ότι πρόκειται πραγματικά για πόλεμο και ειρήνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας κατά τη χτεσινή απονομή του βραβείου «Καρλομάγνος» στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για το «όραμά του για την Ευρώπη».

Η Μέρκελ περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως «εξαιρετικά περίπλοκη» και κάλεσε όλες τις πλευρές να «συγκρατηθούν», αναφερόμενη και στις επιθέσεις Ισραηλινών - Ιρανών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», αναφερόμενο στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία.

Συνεχίζοντας και κάνοντας έμμεση αναφορά στις έντονες αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, η Μέρκελ ζήτησε «στενότερη συνοχή στην ΕΕ»: «Δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι οι ΗΠΑ απλά θα μας προστατεύουν». Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει «να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της (...) Αυτό είναι το καθήκον του μέλλοντος», τόνισε.

Ο Μακρόν κάλεσε «τους Ευρωπαίους να δείξουν δύναμη κι ενότητα». «Αποφασίσαμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά με την αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Πάντως, στη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν δεν μπορούσαν να κρυφτούν και αντιθέσεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ. «Πιστεύω περισσότερο σε έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (...) Πιστεύω σε μια πιο ενοποιημένη Ευρωζώνη, με το δικό της προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, συμπληρώνοντας: «Στη Γερμανία δεν μπορεί να διατηρούνται ως φετίχ τα εμπορικά πλεονάσματα γιατί αυτά επιτυγχάνονται σε βάρος άλλων».

Στη Μόσχα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν εξέφρασαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα. «Είναι σημαντικό όλες οι χώρες που θέλουν να τη διατηρήσουν να διεξάγουν συζητήσεις», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο Μάας τόνισε ότι είναι σημαντικό το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Επίσης, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν: «Ολα τα ζητήματα πρέπει να λυθούν με διάλογο», είπε, προσθέτοντας πως η Ρωσία σε συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών ζήτησε «να παραιτηθούν από αμοιβαίες προκλήσεις».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ζήτησε έναν «ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για όλα τα θέματα που «έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες» ως προϋπόθεση «για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε λογικά» στο μέλλον. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Ρωσία να συμμετάσχει στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων. Θυμίζουμε ότι η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα τη Ρωσία και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία προβάλλονται και από άλλες δυνάμεις του αστικού φάσματος. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, σημείωσε: «Θέλουμε η Ρωσία να πάρει τη θέση της στο "σπίτι της Ευρώπης", αν τηρεί τους κανόνες του "σπιτιού"», δήλωσε, ζητώντας διάλογο με τη Ρωσία στο πλαίσιο του G7 και αναβίωση της ετήσιας Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας. Επίσης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Η Αριστερά», Σάρα Βάγκενκνεχτ, είπε ότι «μια βελτίωση (των σχέσεων με τη Ρωσία) θα ήταν προς το ευρωπαϊκό συμφέρον» και πρόσθεσε πως «η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και οι καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ωφελούν την ευρωπαϊκή οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ