Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΜΑΚΡΟΝ
Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και το ρόλο της ΕΕ

«Η κλιμάκωση των τελευταίων ωρών αναδεικνύει ότι πρόκειται πραγματικά για πόλεμο και ειρήνη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας κατά τη χτεσινή απονομή του βραβείου «Καρλομάγνος» στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για το «όραμά του για την Ευρώπη».

Η Μέρκελ περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως «εξαιρετικά περίπλοκη» και κάλεσε όλες τις πλευρές να «συγκρατηθούν», αναφερόμενη και στις επιθέσεις Ισραηλινών - Ιρανών. Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», αναφερόμενο στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία.

Συνεχίζοντας και κάνοντας έμμεση αναφορά στις έντονες αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, η Μέρκελ ζήτησε «στενότερη συνοχή στην ΕΕ»: «Δεν είναι ακριβώς έτσι, ότι οι ΗΠΑ απλά θα μας προστατεύουν». Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει «να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της (...) Αυτό είναι το καθήκον του μέλλοντος», τόνισε.

Ο Μακρόν κάλεσε «τους Ευρωπαίους να δείξουν δύναμη κι ενότητα». «Αποφασίσαμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά με την αντίδραση των ευρωπαϊκών κρατών στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

Πάντως, στη συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν δεν μπορούσαν να κρυφτούν και αντιθέσεις που αφορούν την πορεία της ΕΕ. «Πιστεύω περισσότερο σε έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (...) Πιστεύω σε μια πιο ενοποιημένη Ευρωζώνη, με το δικό της προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, συμπληρώνοντας: «Στη Γερμανία δεν μπορεί να διατηρούνται ως φετίχ τα εμπορικά πλεονάσματα γιατί αυτά επιτυγχάνονται σε βάρος άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ