Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η επικύρωση αντιδραστικών διακρατικών συμφωνιών της ΕΕ

Δύο ακόμα αντιδραστικές συμφωνίες με τη «βούλα» της ΕΕ έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίων. Πρόκειται για μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας «για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και «Συμφωνίας, Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών της με την Κούβα».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ξεκινώντας την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στη νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας και τις κυρώσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ κατά του ιρανικού λαού, καλώντας το λαό να ενισχύσει το φιλειρηνικό κίνημα κατά των πολέμων και για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αναφερόμενη στην πρώτη συμφωνία σημείωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί ενάντια στους λαούς, καθώς είναι κομβικό γεωπολιτικό πεδίο όπου εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας και η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να ανακτήσει θέσεις που έχασε λόγω της κρίσης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει για το σκοπό αυτό ρόλο σημαιοφόρου στην προώθηση των συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή παρεμβαίνει και η αστική τάξη της Τουρκίας και αυτό αυξάνει τους κινδύνους μιας πολεμικής σύγκρουσης.

«Αυτά τα περιγράφουμε, τόνισε, γιατί αυτό είναι το πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο μνημόνιο Ελλάδας - Αλβανίας, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει υποχρέωση να παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη στην αλβανική αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της, πώς δηλαδή να αλυσοδέσουν το λαό της γειτονικής χώρας στα δεσμά της ΕΕ. Να της μάθει πώς να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα, να τα εφαρμόζει για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ».

Για το μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ - Κούβας, επισήμανε ότι «το Κόμμα μας αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε λογής αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην κουβανική Επανάσταση και καταδικάζει έμπρακτα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τον πολύχρονο αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, την απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ και τις συστηματικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας». Τόνισε ότι η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση «δεν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αμοιβαίων, επωφελών και ισότιμων σχέσεων, ανάμεσα σε χώρες και λαούς. Εχει τις δικές της επιδιώξεις, τους δικούς της στόχους, με βασικό αυτό της επέκτασης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της υπονόμευσης των λαϊκών κατακτήσεων». Τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει αποφασιστικά την κουβανική Επανάσταση και ζητά να σταματήσει ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και κάθε επίθεση σε βάρος της Κούβας. Το ΚΚΕ καταψήφισε και τις δύο συμφωνίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφτηκε συμφωνία διαλόγου ΕΕ - Κούβας (2016-12-13 00:00:00.0)
Πρόταση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα (2016-09-24 00:00:00.0)
Σταθερά αλληλέγγυοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το λαό της Κούβας (2012-12-29 00:00:00.0)
Σταθερή υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης (2011-12-31 00:00:00.0)
Καλύπτουν τις προβοκάτσιες των ΗΠΑ. (2006-03-23 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη στην Κούβα πρώτιστο καθήκον (2003-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ