Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Υπογράφτηκε συμφωνία διαλόγου ΕΕ - Κούβας

Καταργείται η Κοινή θέση του 1996

«Συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας» υπογράφτηκε χτες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κούβα. Τη συμφωνία που άρει την απαράδεκτη κοινή θέση του 1996 υπέγραψαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια.

Η λεγόμενη «Κοινή θέση της ΕΕ κατά της Κούβας» είχε θεσπιστεί στις 29 Νοέμβρη του 1996, με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περίοδο της δύσκολης περιόδου της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες και ενώ εντεινόταν ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για το στραγγαλισμό του κουβανικού λαού. Το γεγονός ότι καταργείται το προκλητικό πλαίσιο της πολιτικής αυτής, δεν αλλάζει το στόχο της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, που είναι να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών της ομίλων στην Κούβα και την ευρύτερη περιοχή στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ, που επίσης διαφοροποιούν την τακτική τους. Κύρια επιδίωξη των ιμπεριαλιστών είναι να πάρουν πίσω ό,τι κατακτήσεις έφερε στον κουβανικό λαό ο σοσιαλισμός και το παράδειγμα που έδωσε σε άλλους λαούς, ακριβώς γι' αυτό.

Η Μογκερίνι δεν έκρυψε λόγια: « Η Κούβα αλλάζει βαθιά και εμείς θα την συνοδεύσουμε σε αυτή τη διαδικασία, που γίνεται μαζί με την κουβανική κυβέρνηση και τον κουβανικό λαό», είπε και παρακάτω σημείωσε με έμφαση: «Η συμφωνία αποτελεί ένα εργαλείο για την ΕΕ, για να βοηθήσει την κουβανική διαδικασία για τον οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Κούβας σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί «να είναι η βάση για να επιτευχθεί μια πολιτισμένη συμβίωση επωφελής ανάμεσα στα έθνη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, τα κοινωνικοπολιτικά μοντέλα και το επίπεδο ανάπτυξης», ενώ μίλησε για «την οικοδόμηση ενός κόσμου δημοκρατικού και πολυπολικού για να σωθεί η ανθρωπότητα», λες και υπάρχει περίπτωση ποτέ ο ιμπεριαλισμός, με όποια τακτική και αν κινείται - με τον πόλεμο ή με την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο - να ενδιαφέρεται για τη σωτηρία των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ