Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκό «σπριντ» για το κλείσιμο της «επικαιροποιημένης» συμφωνίας

Για τη «στήριξη» που θα δοθεί για τις συνεχείς «μεταρρυθμιστικές» προσπάθειες στα χρόνια «μετά το πρόγραμμα» κάνει λόγο σε επιστολή του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ

Copyright 2018 The Associated

Για τη «στήριξη» που θα δοθεί για τις συνεχείς «μεταρρυθμιστικές» προσπάθειες στα χρόνια «μετά το πρόγραμμα» κάνει λόγο σε επιστολή του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ
Με στόχο το κλείσιμο της «επικαιροποιημένης» αντιλαϊκής συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (24 Μάη) «τρέχουν» οι διεργασίες αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης», ενώ για τη συνέχεια προδιαγράφεται η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων τόσο με τη μορφή «εφαρμοστικών» νόμων όσο και με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις μέρες αυτές προετοιμάζονται τα πρώτα κείμενα γύρω από την «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement) με την πλευρά της Ευρωζώνης, που βέβαια αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο των διεργασιών με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου που επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Σε αυτό το επίπεδο και με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας θα συζητηθούν οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις αναφορικά με τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στα δημοσιονομικά ζητήματα του κρατικού προϋπολογισμού, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπου περιλαμβάνονται και οι νέες «παρεμβάσεις» στο καθεστώς της όποιας παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στα στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, στην Ενέργεια κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, ο κύκλος των συνεννοήσεων στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης βδομάδας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάνει αναφορά στο καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» (για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018), η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προηγούμενου Γιούρογκρουπ, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Επισημαίνει ακόμη ότι συζητήθηκε η «στήριξη» που θα δοθεί προς τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες στα χρόνια «μετά το πρόγραμμα». Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις για όλα τα στοιχεία, που θα «εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» (όπως για το κρατικό χρέος), έχουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης», η οποία βέβαια θα οριστικοποιηθεί μόνο με την ψήφιση και εφαρμογή της νέας φουρνιάς με τα αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, το «πακετάρισμα» της αντιλαϊκής συμφωνίας προδιαγράφεται για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη.

Διελκυστίνδα με άξονα το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, ο επενδυτικός όμιλος της HSBC καταγράφοντας τις εκτιμήσεις που αποκόμισε μετά από κύκλους επαφών που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, καθώς και με τραπεζικά στελέχη και με τους «θεσμούς», σημειώνει ότι δεδομένου του μεγάλου αριθμού δράσεων δεν μπορούν να αποκλειστούν τυχόν «καθυστερήσεις». Σε αυτήν την περίπτωση, το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει στις 21 Ιούνη ότι υπάρχει «ευρεία επιτυχία» αλλά ενδεχομένως η εκταμίευση της δόσης και η «πλήρης συμμόρφωση» να ακολουθήσουν τον Ιούλη ή τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται υπέρ της «ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα» προκειμένου, όπως εκτιμά, να «καθησυχάσει» την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Με βάση ορισμένα από τα σενάρια που εξετάζονται, η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα είχε αντίκτυπο στους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030, κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την «ανάλυση βιωσιμότητας» που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ. Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ χαρακτήριζαν το κρατικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη στάση επίδοξων «επενδυτών» σε μελλοντικές προσπάθειες εξόδου για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα της 5ης «αξιολόγησης» (2020-01-14 00:00:00.0)
Σταθερή αντιλαϊκή ρότα με παρεμβάσεις στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους (2020-01-10 00:00:00.0)
Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία (2019-02-13 00:00:00.0)
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου (2018-07-06 00:00:00.0)
Ετοιμα για «ξεφούρνισμα» τα νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» (2017-11-21 00:00:00.0)
Διελκυστίνδα για το κρατικό χρέος (2016-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ