Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ετοιμα για «ξεφούρνισμα» τα νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, ενώ παράλληλα στην τελική ευθεία περνούν οι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις που αφορούν στις «εκκρεμότητες» του τρίτου κύκλου «αξιολόγησης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κυβέρνηση και «θεσμοί» έχουν θέσει ως επόμενο αντιλαϊκό «ορόσημο» την προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με στόχο, μέχρι τότε, να έχει «κλείσει» μια πρώτη ικανή μάζα από τα δεκάδες νέα «προαπαιτούμενα», τα οποία αναμένεται να συζητηθούν και στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στις 27 Νοέμβρη. Την ίδια μέρα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επανέρχονται στην Αθήνα με ατζέντα τις εκκρεμότητες που απομένουν ενόψει και της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» που αναμένεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος για το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης» εμφανίζεται πλέον για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη 2018.

Την ίδια ώρα, με φόντο τις «δυσκολίες» στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία και βέβαια των ενδοαστικών αντιθέσεων και της διαπάλης που έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα, από τη σκοπιά του κεφαλαίου, αρχίζει να εκδηλώνεται και νέος κύκλος «αβεβαιότητας» αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το ελληνικό κρατικό χρέος, σε συνδυασμό βέβαια με τα αντιλαϊκά παζάρια και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της «μεγάλης» 4ης «αξιολόγησης», αλλά και αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Ευρωζώνη για την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

«Προ των πυλών» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης και απομείωσης της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν συσσωρευτεί στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, όπως και στην Ιταλία και άλλες οικονομίες του «ευρωπαϊκού Νότου», αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας συνολικά στην Ευρωζώνη, αναφορικά με τη λεγόμενη «τραπεζική ένωση».

«Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της πανευρωπαϊκής ασφάλισης καταθέσεων συνδέονται μεταξύ τους. Η μείωση του ρίσκου και ο επιμερισμός του ρίσκου πάνε παράλληλα», τόνισε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Αναφορικά με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, επισήμανε πως η «αποχή» των συμβολαιογράφων «δεν είναι καλό σημάδι», λέγοντας ότι η αλλαγή απόφασης «είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων «πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα έχουμε καλύτερη ορατότητα με τους ελέγχους (stress test) στις ελληνικές τράπεζες» «έτσι ώστε αν πρέπει να ληφθεί άμεση δράση, να γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος».

Κρατικές ενισχύσεις «α λα καρτ»

Την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2004-2011 προς την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) προβλέπει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παράλληλα εξαιρεί από το σκέλος των ανακτήσεων τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν για την παραγωγή αμιγώς πολεμικού υλικού της εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «σκεπτικό» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα μέτρα για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, επειδή αφορούν την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Ελλάδας». Παράλληλα, όπως τονίζεται, «η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει ποσό έως 55 εκατ. ευρώ δημόσιας στήριξης για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες της εταιρείας, το οποίο προκάλεσε νόθευση του ανταγωνισμού κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων».

Επιπλέον, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι μετά τη διάσπαση της ΕΑΣ «η χωριστή εταιρεία για τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες είναι η μόνη που ευθύνεται για την επιστροφή της παράνομης ενίσχυσης και πρόκειται να εκκαθαριστεί».

Οι «άμεσες ξένες επενδύσεις»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», αναφερόμενος στους κλάδους στους οποίους εμφανίζεται επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, εστίασε στον τουρισμό, στη διαχείριση μεγάλης ακίνητης περιουσίας (real estate), λιμάνια, ναυπηγεία, logistics, στην Ενέργεια «κυρίως για την εξόρυξη», ενώ «ενδιαφέρον», όπως είπε, υπάρχει και για εξειδικευμένες βιομηχανίες αγροδιατροφής, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, φαρμάκων και κλινικών μελετών.

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ακόμη πως «Κινέζοι δεν μπορούν να πάρουν άλλο λιμάνι, ωστόσο ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε άλλους οικονομικούς τομείς».

«Τρέχει» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

Οι μαρίνες του Αλίμου και της Χίου παίρνουν σειρά στις λίστες των ιδιωτικοποιήσεων που προετοιμάζονται για την προσεχή περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χτες την έναρξη δυο ξεχωριστών δημόσιων διαγωνισμών αναφορικά με την «παραχώρηση και εκμετάλλευση» των δυο μαρινών και για περίοδο «τουλάχιστον 35 ετών», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

«Θερίζει» η παιδική φτώχεια

Στην «άλλη πλευρά» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της επιχείρησης ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ για το έτος 2016, το 37,5% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών, σε ελληνικά λαϊκά νοικοκυριά, βρίσκεται κάτω και από τα επίσημα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, μεταξύ του 2010 και 2016, συγκεκριμένα κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 28,7% το 2010 στο 37,5% το 2016.

Συνολικά, στην ΕΕ της «ανάπτυξης», 24,8 εκατομμύρια παιδιά ή το 26,4% του πληθυσμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού», σύμφωνα με την επίσημη ταξινόμηση και τη μεθοδολογία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ